De spoedeisende hulp (SEH) arts is verantwoordelijk voor alle patiënten op de SEH. De Spoedeisende Geneeskunde richt zich op het diagnosticeren en behandelen van patiënten met een acute zorgvraag. Je bent meestal de eerste arts aan het bed van de patiënt en zorgt voor de stabilisatie. Door gerichte anamnese, lichamelijk onderzoek en tijdig aanvullend onderzoek stel je een diagnose en een gericht (eerste) behandelplan op. Samenwerken en snel schakelen met andere specialisten is een belangrijk onderdeel van het vak. De SEH-arts bewaakt daarnaast het overzicht en doorstroming van patiënten op de SEH. Hiermee ben je het aanspreekpunt van de afdeling voor zowel de collega’s in het ziekenhuis als verwijzers van buiten, met name huisarts en ambulance. Daarnaast superviseer je meerdere A(N)IOS, HAIO’s en co-assistenten werkzaam op de SEH.
In dit vak krijg je te maken met patiënten die in een levensbedreigende situatie verkeren. Je moet in staat zijn snel te beslissen wat de juiste behandeling is in het acute moment. Naast deze vitaal bedreigde patiënten zijn er uiteraard ook patiënten met minder acute pathologie, zoals (mogelijke) botbreuken en infecties. Als SEH-arts heb je een brede medische kennis en verschillende medisch technische vaardigheden. Iedereen die op een spoedeisende hulp komt heeft recht op de beste zorg, daar maak je je hard voor. Het werk van de SEH-arts gaat 24/7 door.
Tijdens de 3-jarige opleiding word je bekwaam in alle facetten van de acute zorg. De helft van de opleiding bestaat uit een algemene SEH-stage, waarbij de spoedeisende geneeskunde in de volle breedte wordt geleerd. Hieronder vallen onder: de opvang van de acute patiënt, het leiden van traumaopvang, reanimatie met een multidisciplinair team en acute verslechtering van een chronische of nieuwe acute ziekte. Daarnaast heb je ook te maken met acute echografie, procedurele sedatie en opgeschaalde zorg. Het andere deel van de opleiding zijn verdiepingsstages, die zover mogelijk op de SEH plaatsvinden. Deze verdiepingsstages betreffen onder andere de cardiologie, interne geneeskunde, chirurgie, anesthesie, kindergeneeskunde, ambulancedienst en de intensive care. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor onderwijs. Niet alleen op de werkvloer, maar ook tijdens lokale, regionale en landelijke onderwijsdagen.
Spoedeisende Geneeskunde is een erkende medische vervolgopleiding tot profiel specialist. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt. Ook controleren ze of de arts in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden.