Urologie is een heelkundig specialisme. Dit betekent dat de uroloog gemiddeld één tot twee dagen per week in de operatiekamer te vinden is. Uiteraard zijn alle ingrepen die hij/zij verricht gericht op de specifieke organen die bij het vak horen, te weten de nieren, ureteren, blaas, prostaat, urethra en de in- en uitwendige geslachtsorganen. Het bijzondere van de urologie is dat, naast de chirurgische aspecten, ook veel van de diagnostiek door de uroloog zelf wordt uitgevoerd. Het zal duidelijk zijn dat voor een uroloog handvaardigheid een vereiste is.
De aios doet voldoende kennis en ervaring op, naast de algemene urologie, in het gebruik van de echografie en andere beeldvormende technieken, het urodynamisch onderzoek, de specifieke aandachtsgebieden van de urologie, nefrologie en operatieve vaardigheden en verrichtingen aan bijnier, nier, ureter, blaas, prostaat en genitalia externa. Tijdens de vierjarige vervolgopleiding urologie volgt de aios in principe tenminste twee jaar in een academisch ziekenhuis en tenminste één jaar in een niet-academisch ziekenhuis. De academische opleidingsperiode kan bij uitzondering korter zijn dan 2 jaar vanwege korting o.b.v. individualisering van de opleidingsduur of vanwege een differentiatie stage.
Urologie is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt. Ook controleren ze of de arts in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden.
De opleiding duurt 5,5 jaar, waarvan 1,5 jaar algemene heelkunde en 4 jaar urologie.
Er zijn 20 plekken per jaar.
Het Medisch profielenboek bevat informatie over de dagelijkse praktijk van artsen uit de medische specialismen. In het onderdeel urologie geven artsen aan hoe hun keuzeproces is verlopen en hoe tevreden zij hiermee zijn. Verder lees je hoe deze groep artsen hun werk beleven en waarderen.
Medische Vervolgopleidingen.nl
Op deze website vind je informatie, ondersteuningsmateriaal en handige links om alles uit je opleiding te halen. Bijvoorbeeld over Individueel opleidingsplan, Bekwaam verklaren, Gesprekscyclus en EPA’s.