Artsen met dit profiel werken onder meer bij zorgverzekeraars, bij het college voor zorgverzekeringen, bij GGD'en, in de staf van zorginstellingen, bij ministeries, bij de inspectie Gezondheidszorg, bij defensie en in de OGGZ. Als arts Beleid en advies ontwerp je plannen en regelingen. Die toets je aan de wetgeving, financiering en aan de consequenties daarvan voor individuele patiënten. Je stuurt organisaties, projecten en veranderingsprocessen aan, analyseert krachtenvelden en doet onderzoek naar het functioneren van de gezondheidszorg als systeem. De cruciale vraag daarbij is: wie komt waarvoor in aanmerking? Iedereen heeft het recht op de beste zorg en tegelijk moet de zorg betaalbaar blijven. De arts Beleid en advies vervult dus een belangrijke rol in onze samenleving.
Beleid en advies is een profiel binnen het specialisme arts Maatschappij & Gezondheid.
De opleiding tot arts M+G bestaat uit twee fasen: een beroepsgerichte fase en een fase waarin beleid, management en wetenschappelijk onderzoek centraal staan. De praktijkopleiding vormt het centrale deel van de opleiding. De eerste fase duurt twee jaar en doorloop je terwijl je werkt voor een erkende opleidingsinrichting, zoals een GGD. Bij een parttime aanstelling wordt de opleiding evenredig verlengd.
Naast de sociaal geneeskundige basismodulen volg je profiel- en keuzeonderwijs. Het onderwijs sluit aan op de belangrijkste ontwikkelingen in het werkveld en is gericht op de dagelijkse praktijk. Ook leer je hoe je samen met anderen succesvol beleid kunt ontwikkelen en uitvoeren.
De tweede fase van de opleiding leidt uiteindelijk tot de registratie van arts Maatschappij & Gezondheid. De opleiding wordt gevolgd vanuit een werkplek (bv GGD) en wordt aangevuld met cursorisch onderwijs bij een opleidingsinstituut.
Arts Maatschappij & Gezondheid is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt. Ook controleren ze of de arts in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden.
De opleiding duurt 4 jaar.
Op de website van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten vind je alle regelgeving voor de opleiding tot sociaal geneeskundige, specialisme Maatschappij en gezondheid
Het Medisch profielenboek bevat informatie over de dagelijkse praktijk van artsen uit de medische specialismen. In het onderdeel arts maatschappij en gezondheid geven artsen aan hoe hun keuzeproces is verlopen en hoe tevreden zij hiermee zijn. Verder lees je hoe deze groep artsen hun werk beleven en waarderen.