Deze video is van de Stichting Opleiding Cosmetische Geneeskunde – SOCG
De cosmetisch arts KNMG houdt zich bezig met de niet-snijdende cosmetische geneeskunde. Het vak omvat diagnostiek, behandeling en nazorg van de huid en de bijbehorende onderliggende structuren. Met de behandeling beoogt de cosmetisch arts KNMG om de niet zieke (verouderende) huid gezond te houden. Hij of zij behandelt cosmetisch storende huidproblemen, huidveroudering, onderhuidse weke delen en lichaamscontouren.
Een cosmetisch arts KNMG verricht verschillende behandelingen, zoals injectables (denk aan fillers en spierontspanners) en laser-, licht- en energy based devices (apparatuur die energie overdraagt voor behandelingen van de huid en de bijbehorende onderliggende structuren). Ook weet deze arts alles over verouderingsprocessen en de effecten ervan op de huid, evenals de anatomie van de diepere structuren onder de huid. Kennis van cosmetische dermatologie en chirurgie is van belang om tot het juiste behandeltraject te komen – en zo nodig patiënten door te verwijzen.
Hoewel de vergelijking tussen cosmetische geneeskunde en plastische chirurgie voor de hand ligt, zijn beide disciplines inhoudelijk verschillend. Bij plastische chirurgie staat snijden centraal, bij cosmetische geneeskunde gaat het vooral om injectables en huidverbetering. Die laatste twee zijn minder invasief voor een patiënt. Tijdens de opleiding word je ook specifiek op deze behandelingen getraind. Wel werken de vakgebieden in elkaars verlengde. De plastisch chirurg kan bijvoorbeeld een aanvullende behandeling met injectables door een cosmetisch arts KNMG voorstellen nadat een patiënt een facelift heeft gehad.
Wat de cosmetische geneeskunde onderscheidt van andere medische specialismen, is het ondernemende karakter. Als cosmetisch arts KNMG heb je namelijk voor het grootste deel te maken met cliënten die op eigen initiatief langskomen. Een groot verschil met het ziekenhuis, waar patiënten vaak naar worden doorverwezen. Behandelingen worden meest niet vergoed door de zorgverzekeraar. Het is daarom belangrijk dat je ondernemend bent, je jouw kliniek op de kaart kunt zetten en een eigen clientèle opbouwt.
Sinds 1 juli 2019 is de cosmetische geneeskunde een erkend geneeskundig profiel en is de titel ‘cosmetisch arts KNMG’ beschermd. Hierdoor kunnen cliënten en patiënten nagaan of een cosmetisch arts daadwerkelijk voor het vak opgeleid is.
Voor nieuwe cosmetisch artsen KNMG is er een tweejarige opleiding. De opleiding bestaat uit vier dagen praktijkonderwijs en één dag theorie. Het is mogelijk om de opleiding in deeltijd te volgen, met drie dagen praktijkonderwijs en één dag theorie. Je doorloopt modules zoals injectables, laser-, licht- en energy based devices, cosmetische chirurgie en cosmetische dermatologie. Daarnaast loop je stage bij de cosmetisch chirurgische en dermatologie.
Cosmetische geneeskunde is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt. Ook controleren ze of de arts in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en / of deze de titel in de toekomst mag behouden.
Er zijn landelijk acht gecertificeerde opleidingsklinieken in Nederland. Jaarlijks zijn er in totaal 10 plekken beschikbaar.
Het Medisch profielenboek bevat geen informatie over het profiel cosmetische geneeskunde.
Zie de website van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde.