De dermatoloog houdt zich eigenlijk slechts bezig met één orgaan. Maar wel met het grootste orgaan van het menselijk lichaam, namelijk de huid. En ook de aanhangselen, slijmvliezen en het vaatstelsel, zowel bij gezondheid als ziekte. Het vakgebied bevat een grote diversiteit aan aandoeningen, waarbij de specialist in kort tijdsbestek niet alleen een diagnose moet stellen, maar ook verdere sturing qua behandeling en advies moet geven. De charme van het vak ligt in het goed kijken naar de huid om zo vast te stellen wat er aan de hand is. Deze analyse dient dan als leidraad bij de verdere diagnostiek. Dermatologen verrichten veel cutane en chirurgische ingrepen, en vaatbehandelingen. Ook de diagnostiek en behandeling van geslachtziekten behoort tot het vakgebied, vandaar de officiële naam dermatoloog-venereoloog.
Als dermatoloog houd je je bezig met de huid in alle opzichten. Onze huid speelt een zeer belangrijke rol in ons bestaan. Als bescherming tegen de boze buitenwereld maar niet minder de controle over ons interne milieu. Het hebben van een huidafwijking geeft vaak grote psychische problemen. Rond de miljoen mensen in Nederland hebben last van een chronische huidaandoening. Sinds enkele jaren staat niet alleen de zieke huid in de belangstelling, ook de cosmetische verfraaiing van de huid en haar adnexen is bij uitstek het gebied van de dermatoloog.
Als dermatoloog word je uitermate goed getraind in het beoordelen van huidafwijkingen. Met beeldherkenning kunnen we de meeste diagnoses à vue stellen. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Dit heeft er vooral voor gezorgd dat een substantieel deel van ons vak besteed wordt aan dermatochirurgie inclusief de Mohs chirurgie als behandeling. De histologie zijn we in staat ook zelf te beoordelen. Daarbij komt dat de patiëntenpopulatie van jong tot oud is, en afkomstig uit alle lagen van de samenleving. Naast dermatochirurgie verrichten we ook veel kleine ingrepen als elektrocoagulatie en cryotherapie. Venereologie en flebologie zijn andere deelgebieden die bij uitstek tot de dermatologie behoren.
De aios dient tijdens de opleiding 'dermatologie en venereologie' inzicht en ervaring te verkrijgen in de diagnostiek, pathogenese en behandeling van ziekten en huid en aangrenzende slijmvliezen, geslachtsziekten en voor Nederland belangrijke dermatologische en venereologische relevante importziekten.
Dermatologie en venereologie is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt. Ook controleren ze of de arts in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden.
De opleiding duurt 5 jaar.
Er zijn 34 plekken per jaar.
Het Medisch profielenboek bevat informatie over de dagelijkse praktijk van artsen uit de medische specialismen. In het onderdeel dermatologie en venerologie geven artsen aan hoe hun keuzeproces is verlopen en hoe tevreden zij hiermee zijn. Verder lees je hoe deze groep artsen hun werk beleven en waarderen.
Medische Vervolgopleidingen.nl
Op deze website vind je informatie, ondersteuningsmateriaal en handige links om alles uit je opleiding te halen. Bijvoorbeeld over Individueel opleidingsplan, Bekwaam verklaren, Gesprekscyclus en EPA’s.