Als maag-darm-leverarts (MDL-arts) houd je je bezig met ziektes en aandoeningen van het maag-darmkanaal, galwegen, lever, alvleesklier en het peri-anale gebied. Het werkterrein loopt uiteen van aandoeningen als diarree en verstoppingen, tot hepatitis en levercirrose; van slikklachten tot pancreaskanker; van overgewicht tot anorexia nervosa tot chronische darmontstekingen. De meeste MDL-artsen verrichten ook endoscopieën, zowel diagnostisch als therapeutisch. Zo kunnen bijvoorbeeld poliepen uit het colon worden verwijderd. Het vak is een mooie combinatie van denken en doen, zeker gezien de huidige ontwikkelingen op het gebied van endoscopische interventies in combinatie met microchirurgie. Een MDL-arts ziet veel patiënten en heeft veel contact met andere specialisten en daardoor zijn naast goede technische vaardigheden ook de communicatieve vaardigheden van groot belang.
De aios MDL kan zich tijdens de opleiding aanvullend bekwamen in een van de volgende aandachtsgebieden: hepatologie, gastrointestinale oncologie, neuro-gastroenterologie en motiliteit of geavanceerde gastrointestinale endoscopie.
Maag-darm-leverziekten is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt. Ook controleren ze of de arts in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden.
De opleiding duurt zes jaar, waarvan twee jaar interne geneeskunde en vier jaar MDL.
Er zijn ongeveer. 32 plekken per jaar.
Het Medisch profielenboek bevat informatie over de dagelijkse praktijk van artsen uit de medische specialismen. In het onderdeel maag-darm-leverziekten geven artsen aan hoe hun keuzeproces is verlopen en hoe tevreden zij hiermee zijn. Verder lees je hoe deze groep artsen hun werk beleven en waarderen.