Het beroep van de verzekeringsgeneeskundige onderscheidt zich in een sociaal en een private invulling. Afhankelijk welke richting je kiest brengt dit verschillende cliënten en vraagstukken met zich mee. In deze film maak je met beide aspecten kennis!
Als verzekeringsarts stel je vast of er sprake is van een medische objectief vast te stellen stoornis als gevolg van ziekte of gebrek, waardoor iemand beperkt is in zijn functioneren. De kaders waarbinnen je dit beoordeelt betreffen een breed spectrum aan wet- en regelgeving. Je bent tevens betrokken bij de begeleiding en re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers. De overgrote meerderheid van de verzekeringsartsen werkt bij het UWV. Je richt je op het voorkomen, herkennen, diagnosticeren en behandelen van de oorzaak van arbeidsongeschiktheid bij een zieke verzekerde. Daarbij hoort het actief volgen en begeleiden naar herstel van de belastbaarheid van de verzekerde.
Als verzekeringsarts dien je goed op de hoogte te zijn van de diverse arbeidsongeschiktheidsregelingen zoals WAO, Wajong en WIA. Daarnaast zijn er verzekeringsartsen werkzaam bij particuliere verzekeringsmaatschappijen om te beoordelen in hoeverre verzekerden recht hebben op uitkering op basis van een particuliere arbeidsongeschikheidsverzekering of bij letselschade na een ongeval. Tot slot zijn er verzekeringsartsen werkzaam bij particuliere adviesorganisaties. Zij zijn betrokken bij adviezen over arbeidsongeschiktheid, participatie en allerlei claims in de brede zin van het woord.
Om verzekeringsarts te worden doorloop je de opleiding verzekeringsgeneeskunde, wat valt onder de sociaal-geneeskundige opleidingen. De opleiding is een combinatie van theoretisch en praktijkonderwijs. De opleiding omvat de volgende onderdelen: praktijkopleiding (gedurende 4 jaar in eigen werksituatie), cursorisch onderwijs en 12 weken stages.
Verzekeringsgeneeskunde is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt. Ook controleren ze of de arts in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden.
De opleiding duurt 4 jaar.
Het aantal beschikbare opleidingsplaatsen wordt niet vastgesteld en verschilt per jaar. Lees verder bij 'meer informatie'.
Het Medisch profielenboek bevat informatie over de dagelijkse praktijk van artsen uit de medische specialismen. In het onderdeel verzekeringsgeneeskunde geven artsen aan hoe hun keuzeproces is verlopen en hoe tevreden zij hiermee zijn. Verder lees je hoe deze groep artsen hun werk beleven en waarderen.