Wilt u zich als specialist of als profielarts herregisteren bij de RGS? Dan moet u voldoen aan verschillende eisen (artikel D.8. Kaderbesluit CGS)
U kunt zich als specialist of profielarts herregistreren als u in de 5 jaar die direct voorafgaan aan het verlopen van uw registratie:
uw specialisme in voldoende mate en regelmatig heeft uitgeoefend;
in voldoende mate heeft deelgenomen aan geaccrediteerde deskundigheidsbevorderende activiteiten (DKB);
in voldoende mate heeft deelgenomen aan een evaluatie van uw individueel functioneren;
heeft deelgenomen aan een externe kwaliteitsevaluatie.
Daarnaast gelden er (voor sommige groepen) nog extra eisen.
Huisartsen en artsen verstandelijk gehandicapten: verrichten van voldoende ANW-diensten.
Sociaal geneeskundigen: deelname aan intercollegiale toetsing.
Internisten: deelname aan algemene interne geneeskunde buiten eigen differentiatie(s).
Voldoet u volledig aan alle eisen, dan wordt u geherregistreerd voor een periode van 5 jaar. Voldoet u niet volledig aan de eisen, dan is soms een herregistratie mogelijk voor een beperkte duur.
In het overzicht ziet u hoe de herregistratie-eisen worden ingevuld per specialisme(groep).
Een van de eisen voor herregistratie is dat u uw specialisme in voldoende mate en regelmatig heeft uitgeoefend.
Minimaal 4160 uur (gemiddeld 16 uur per week over 5 jaar) --> volledige herregistratie (5 jaar)
2080-4160 uur (tussen gemiddeld 8 en 16 uur per week over 5 jaar) --> herregistratie naar rato
Minder dan 2080 uur (minder dan gemiddeld 8 uur per week over 5 jaar) --> geen herregistratie
Let op! Stopt u met uw werkzaamheden voordat uw inschrijving eindigt, dan kan dit gevolgen hebben voor de duur van herregistratie.
Voor huisartsen geldt dat zij naast de werkzaamheden in de dagpraktijk ook in voldoende mate avond-, nacht- of weekenddiensten (ANW-diensten) moeten verrichten. Voor artsen verstandelijk gehandicapten geldt dat vanaf 2018, de RGS controleert dat vanaf 1 januari 2023.
Ook gelijkgestelde werkzaamheden kunnen, in combinatie met patiëntgebonden werkzaamheden, meetellen voor uw reguliere herregistratie. Gelijkgestelde werkzaamheden zijn niet patiëntgebonden werkzaamheden die u als specialist verricht als bijvoorbeeld hoogleraar, docent of in een bestuurlijke of wetenschappelijke functie. Bij een registratie op basis van deze combinatie dient u ook aan alle overige eisen te voldoen. Meer informatie hierover vindt u bij de veelgestelde vragen.
Meer informatie over hoe u uw werkzaamheden aantoont vindt u onder 'Aantonen werkzaamheden'.
Een van de eisen voor herregistratie is dat u deelneemt aan voldoende deskundigheidsbevordering (DKB). DKB bestaat uit geaccrediteerde deskundigheidsbevorderende activiteiten (in accreditatie-uren). Uitgangspunt is dat u gemiddeld over 5 jaar 40 uur per jaar behaalt (totaal 200 uur in 5 jaar). Vanaf 1 juli 2022 geldt:
Heeft u minder dan 200 uur, maar meer dan 100 uur DKB, dan krijgt u een herregistratie voor beperkte duur. Normaal gesproken is hernieuwing voor beperkte duur eenmalig mogelijk. Dan moet u bij de volgende beoordeling volledig hebben voldaan aan de deskundigheidsbevordering, deelname aan evaluatie individueel functioneren en externe kwaliteitsvisitatie om dan voor herregistratie in aanmerking te komen. Tot 1 januari 2027 is de eenmaligheid bij een tekort aan deelname aan deskundigheidsbevordering niet van toepassing op grond van het Besluit Covid-19.
Voor internisten geldt dat zij een gedeelte van de deelname aan deskundigheidsbevordering moet bestaan uit algemene interne geneeskunde buiten de eigen differentiatie(s).
Om uw deskundigheidsbevorderende activiteiten bij te houden, kunt u gebruikmaken van GAIA.
In de 5 jaar voor het verlopen van uw registratie moet u deelgenomen hebben aan een evaluatie van uw individueel functioneren.
Deelname aan evaluatie individueel functioneren --> volledige herregistratie (5 jaar)
Geen deelname aan evaluatie individueel functioneren --> 2,5 jaar herregistratie (eenmalig!). Bij uw volgende beoordeling moet u volledig hebben deelgenomen aan een evaluatie individueel functioneren om dan voor herregistratie in aanmerking te komen. Ook moet u volledig voldoen aan externe kwaliteitsevaluatie.
Bij de externe kwaliteitsevaluatie gaat het er om dat het functioneren van een groep specialisten of profielartsen waarvan u deel uitmaakt wordt geëvalueerd.
Deelname aan externe kwaliteitsevaluatie --> volledige herregistratie (5 jaar)
Geen deelname aan externe kwaliteitsevaluatie --> 2,5 jaar herregistratie (eenmalig!). Bij uw volgende beoordeling moet u volledig hebben deelgenomen aan de externe kwaliteitsevaluatie om dan voor herregistratie in aanmerking te komen. Ook moet u volledig voldoen aan evaluatie individueel functioneren.
Bij de huisartsen is de voormalige 10 uur intercollegiale toetsing in de externe kwaliteitsevaluatie opgegaan.
Voor sociaal geneeskundigen en verslavingsartsen is een van de eisen voor herregistratie deelname aan intercollegiale toetsing als onderdeel van de deskundigheidsbevordering.
40 uur (gemiddeld 8 uur per jaar gedurende 5 jaar) -> volledige herregistratie (5 jaar)
0-19 uur -> 2,5 jaar herregistratie
Wel 40 uur intercollegiale toetsing behaald, maar niet in 3 van de 5 jaar deelgenomen: 2,5 jaar herregistratie. Dit geldt alleen voor de sociaal geneeskundigen.
Heeft u minder dan 40 uur dan krijgt u een herregistratie voor beperkte duur. Normaal gesproken is hernieuwing voor beperkte duur eenmalig mogelijk. Dan moet u bij de volgende beoordeling volledig hebben voldaan aan de deskundigheidsbevordering, intercollegiale toetsing, deelname aan evaluatie individueel functioneren en externe kwaliteitsvisitatie om dan voor herregistratie in aanmerking te komen. Tot 1 januari 2027 is de eenmaligheid bij een tekort aan deelname aan intercollegiale toetsing niet van toepassing op grond van het Besluit COVID-19.
Dit overzicht is met zorg samengesteld. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. De actuele CGS-regelgeving en de relevante beleidsregels zijn leidend.
Voor alle specialisten en profielartsen geldt dat ze bewijsstukken verstrekken aan de RGS. Voor het aantonen van deelname aan deskundigheidsbevordering, deelname aan individueel functioneren en deelname aan externe kwaliteitsevaluatie kunt u gebruik maken van GAIA. Meer informatie daarover vindt u hier.
Voor het aantonen van de werkzaamheden verstrekt u verklaringen over de werkzaamheden die u tijdens de referteperiode (de vijf jaar voor de datum dat uw inschrijving eindigt) heeft verricht. Uit deze verklaring blijkt ten minste:
waar u werkzaam bent geweest en in welke functie (aard van de werkzaamheden), en
in welke periode u daar werkzaam was (duur van de werkzaamheden), en
gedurende hoeveel uren (per tijdseenheid) u in het betreffende specialisme werkzaam bent geweest (omvang van de werkzaamheden).
De RGS heeft hiervoor een format opgesteld, de ‘verklaring werkzaamheden’. De verklaring werkzaamheden verstrekt u op briefpapier van degene die de verklaring afgeeft of kan anderszins worden gewaarmerkt door degene die de verklaring afgeeft. De specialist of profielarts zelf is verantwoordelijk voor het verkrijgen van de juiste verklaringen. Een door de specialist zelf opgestelde eigen verklaring is geen geldige verklaring.
Om te beoordelen of u aan de herregistratie-eisen voldoet, kijkt de RGS naar de periode die direct vooraf gaat aan het verlopen van uw registratie (de beoordelingsperiode). Vervolgens bekijkt de RGS per eis of, en voor hoelang u geherregistreerd kunt worden:
Voldoet u volledig aan alle eisen? Dan wordt u geherregistreerd voor 5 jaar.
Voldoet u niet aan een van de eisen? Dan kan het zijn dat u niet geherregistreerd kunt worden.
Voldoet u gedeeltelijk aan een of meer eisen? Dan kunt u geherregistreerd worden voor de beperkte duur die in het overzicht staat. Daarbij geldt de kortste periode.
Voorbeeld: U werkte gemiddeld 12,8 uur per week gedurende 5 jaar, nam deel aan 130 uur deskundigheidsbevordering en nam deel aan beide visitaties. Op basis van uw werkzaamheden kunt u geherregistreerd worden voor vier jaar. Op basis van uw deskundigheidsbevordering heeft u recht op herregistratie voor drie jaar. Op basis van deelname aan beide visitaties zou u herregistratie voor 5 jaar kunnen krijgen. De kortste periode telt. Dit betekent dat u eenmalig voor drie jaar wordt geherregistreerd.
Tijdens de 5 jaar die voorafgaan aan het verlopen van uw registratie (de beoordelingsperiode), kunt u te maken krijgen met bijzondere omstandigheden.
Hieronder beschrijven we enkele bijzondere situaties. Op de pagina veelgestelde vragen over herregistratie vindt u meer informatie. Heeft u daarna nog vragen, dan kunt u contact met ons opnemen via
herregistratie@fed.knmg.nl of 088 - 440 43 10.
U heeft tijdens de beoordelingsperiode zwangerschapsverlof gehad.
Als u zwangerschapsverlof heeft gehad, houden we hier rekening mee.
Deze herregistratie-eisen zijn opgesteld door het College Geneeskundige Specialismen (CGS) en goedgekeurd door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) ziet toe op de uitvoering.
In het beleid van de RGS is vastgelegd hoe de RGS toetst of u aan de vereisten voor uw herregistratie heeft voldaan. Meer informatie hierover vindt u in de toelichting bij het Besluit herregistratie specialisten van het CGS.
Aanvullende informatie over de herregistratie-eisen vindt u in de veelgestelde vragen over herregistratie. Meer informatie over de achtergronden van de nieuwe herregistratie-eisen vindt u bij het CGS.