Sfeerverslag KNMG Carrièrebeurs 25 maart 2017

Je carrière dokter je uit op de KNMG Carrièrebeurs

Zelf intuberen, een workshop solliciteren naar een opleidingsplaats of advies uit eerste hand van aios en opleiders: nergens krijg je meer medische inspiratie en praktische tips dan tijdens de KNMG Carrièrebeurs. Een verslag vanaf de beursvloer in Den Bosch.

“Een duidelijke opmaak, maar veel inhoud”, zegt HR-adviseur Robertine van der Werff, terwijl ze het cv van Iris Coenen (22) nauwkeurig bestudeert. De vijfdejaarsstudente uit Utrecht laat haar cv checken bij de stand van de VvAA, want ze had al het gevoel dat deze te lang is. “Ik heb moeite om te selecteren wat erin moet en eruit kan, ook omdat ik nog niet weet welke richting ik op wil. Met de tip om een duidelijke tijdlijn aan te brengen kan ik mijn cv sollicitatieproof maken.”

Op de beursvloer krijg je advies uit de eerst hand van aios en opleider én ga je zelf praktisch aan de slag! Op de beursvloer krijg je advies uit de eerst hand van aios en opleider én ga je zelf praktisch aan de slag!

Intuberen

Ontdekken wat je kunt, wat je wilt of verrast worden door specialismen en profielen: de beursvloer lijkt wel een pretpark vol aanbod om je carrièremogelijkheden te verkennen. Bij de stand van urologie kun je bijvoorbeeld hechten en er zijn workshops om echo’s te maken en te beoordelen. Bij anesthesiologie heeft zesdejaarsstudent Jordy Jurgens uit Amsterdam (26) net zijn cv laten bekijken en een poging gedaan om een pop intuberen met een fiber. “Ik wil al vanaf mijn elfde ‘acute arts’ worden. Dat vak bestaat niet, maar anesthesiologie komt er verreweg het dichtst bij in de buurt.”

Jordy Jurgens (26): “Ik wil al vanaf mijn 11e anesthesioloog worden.” Jordy Jurgens (26): “Ik wil al vanaf mijn 11e anesthesioloog worden.”

In gesprek

Ook opleidingen die tijdens de opleiding onderbelicht zijn vinden hier de schijnwerpers. Bij de stand van de specialist ouderengeneeskunde is opleider Jos van Berkel voortdurend in gesprek. “Veel studenten kennen het vak niet vanuit de coschappen. De meest gestelde vragen? Hoe het vak eruitziet, of je alleen in een verpleeghuis kunt werken met dit profiel – wat niet zo is – en wat het verschil is met het specialisme klinische geriatrie. Leuk om te merken dat mensen soms een uurtje later weer terugkomen met aanvullende vragen.”

Hartvaardigheden

Even verderop komen derdejaars Mats Delsing (25) en vierdejaars Peter Lauffer (21) uit Amsterdam net uit de workshop Hartvaardigheden. “We dachten dat het onderwerp cardiologie zou zijn, maar het blijkt te gaan over hoe je keuzes maakt vanuit je hart”, vertelt Peter. Het was een welbesteed uur, vindt Mats: “Met elkaar heb je het hier niet over, terwijl het wel enorm belangrijk is voor het bepalen van je beroepskeuze. Wat voor zin heeft het om voor anderen te zorgen als je niet eens goed voor jezelf kunt zorgen?”

Opleidingskansen

Het sluit mooi aan op de boodschap van directeur Victor Slenter van het Capaciteitsorgaan over de kans op een opleidingsplek. Aan de volle zaal geeft hij mee: “Laat je bij het maken van je keuze niet leiden door glossy folders of een knappe standbemanning. Denk liever na over aspecten die er voor jou toe doen. Wil je kunnen werken in deeltijd? Welke carrièreperspectieven en promotiekansen heb je op termijn? Wil je veel of weinig contact met patiënten? Welke sfeer en cultuur spreken jou aan? Al die factoren verschillen per specialisme. Neem de tijd om uit te vinden wat je werkelijk wilt: uit onderzoek blijkt dat als je niet meteen gaat solliciteren, het uiteindelijke zoektraject vaak korter is.”

Dilemma

Vijfdejaarsstudente Michelle Florijn (25) uit Maastricht is er nog niet uit of zij dat advies gaat opvolgen. Met een kop koffie en een vers gemaakte stroopwafel van de SBOH vertelt zij over haar grote twijfel: “Solliciteren of promoveren? Op dat dilemma hoop ik vandaag een antwoord te vinden. Ik hoop in opleiding te komen als kinderarts of huisarts. Ik ben echt een doener, maar voor kindergeneeskunde is promoveren wel een pre. Met de workshop Wetenschappelijk schrijven; van intro tot discussie, wil ik erachter komen of onderzoek doen toch iets voor me is. Voor mij komt de KNMG Carrièrebeurs dus precies op het juiste moment.

Radioloog Julien Puylaer geeft uitleg over echografie. De deelnemers gaan hierna zelf aan de slag met het maken en interpreteren van de beelden. Radioloog Julien Puylaer geeft uitleg over echografie. De deelnemers gaan hierna zelf aan de slag met het maken en interpreteren van de beelden.

Zie ook

Volg de KNMG Carrièrebeurs op:


 
 
 
 

Delen via

Terug naar boven Stel uw vraag!
Uw browser wordt niet ondersteund. Sommige functies van deze site werken mogelijk niet correct. Wij adviseren u een andere browser te gebruiken.