De financiering van de medische vervolgopleidingen verloopt via een beschikbaarheidbijdrage (subsidie) verstrekt door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De beschikbaarheidbijdrage is bestemdvoor (onder andere):
Ieder jaar stelt de minister van Volksgezondheid, Welzijn- en Sport (VWS) een verdeelplan op. Dit doet zij aan de hand van de ramingen van het Capaciteitsorgaan en het toewijzingsvoorstel van Stichting BOLS. Het verdeelplan geeft een overzicht van hoeveel instroomplaatsen er maximaal beschikbaar zijn voor vervolgopleidingen tot (medisch) specialist, per specialisme en per opleidende zorgaanbieder.
Voor het bepalen van de beschikbaarheidbijdrage voor de doorstroom maakt de NZa gebruik van de aantallen ingeschreven aiossen in het opleidingsregister van de RGS. De RGS verstrekt twee keer per jaar een overzicht aan de NZa waarin is opgenomen hoeveel aiossen (in fte en personen) per opleiding per instelling staan in geschreven in het opleidingsregister. Hierbij zijn de volgende punten van belang:
Het enkel opzeggen van de arbeidsovereenkomst door de werkgever is geen reden om de aios uit het opleidingsregister te schrijven. Hiervoor is het nodig dat zowel de opleider als de aios de opleiding daadwerkelijk beëindigen. Indien een aios een geschil over de beëindiging van de opleiding aanhangig maakt bij de Geschillencommissie van de RGS, blijft de inschrijving in het opleidingsregister gehandhaafd en wordt deze aios meegerekend in de aantallen die aan de NZa worden doorgegeven.
Op de website van de NZa staat meer informatie over de beschikbaarheidbijdrage voor (medische) vervolgopleidingen. Er is ook een pagina met vragen en antwoorden.
Heeft u nog vragen over het aanvragen van de beschikbaarheidbijdrage? Neem dan contact op met de NZa. Voor vragen over het toewijzingsvoorstel kunt u terecht bij Stichting BOLS.