De online voorjaarsbijeenkomst van dit jaar stond in het teken van de huidige corona pandemie. Diverse sprekers met elk hun eigen expertise waren uitgenodigd. Zij deelden hun ervaringen met en visie op de pandemie en de maatregelen.
Allereerst vertelde wijkverpleegkundige Pauline Arts haar aangrijpende verhaal; een wijkteam, aanvankelijk bestaande uit enkele verpleegkundigen, dat zich inzette voor de zorg voor mensen met een nieuwe besmettelijke en potentieel dodelijke ziekte. En dat bij gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen, waardoor zij aanvankelijk besloten zich de hele dag in hetzelfde benauwende pak te laten rondrijden om maar niets te verspillen. Het groeide uit tot een groot team dat nog steeds dag en nacht voor mensen klaar staat.
Vervolgens belichtte intensivist Hugo Touw niet alleen de huidige corona crisis, maar ook verbrede hij onze blik naar de algemene gezondheidscrisis en de nijpende milieucrisis. Het zette ons allen aan het denken dat zelfs hij als intensivist zich juist ook zorgen maakt over de keerzijde van de huidige maatregelen. Hij kreeg patiënten op zijn IC waarvan hij wist dat een groot deel van hen het volgende jaar niet zou halen, terwijl andere zorg waarmee veel meer levenswinst zou kunnen worden behaald plaats moest maken.
Die keerzijde kreeg nog een dimensie door de persoonlijke verhalen van studenten Julia en Lennard. Zij vertelden over de invloed van de huidige lockdown op hun leven en mentale gesteldheid. Alma en Hugo, de twee sprekers die ook een rol als docent aan de Medische Faculteit hebben, haakten hier mooi op in met hun ervaringen. Zij konden dit studentenperspectief weer in hun huidige online onderwijs toepassen.
Als laatste spreekster kwam epidemiologe Alma Tostmann aan het woord. Zij belichtte de corona pandemie door een wetenschappelijke bril, die ons met inzichtelijke cijfers kennis liet maken met de rationale achter verschillende maatregelen en hun effect.
Tot slot namen we met deze (nieuwe) inzichten nog even de tijd om enkele stellingen te bediscussiëren in kleinere groepjes. Hoe denkt u bijvoorbeeld over de volgende stellingen?
- Het geen handen meer geven aan patiënten is een hygiënische gewoonte die mag blijven
- Mensen zonder vaccinatiebewijs mogen niet deelnemen aan evenementen
- Mensen zouden zelf mogen kiezen welk vaccin ze willen hebben
- AstraZeneca had nooit verboden moeten worden voor mensen onder de zestig jaar
Al met al was het een geslaagde avond met verhalen over corona vanuit verschillende perspectieven!