De KNMG kent een districtenstructuur. Districten zijn ontmoetingsplaatsen voor artsen op regionaal en lokaal niveau. Naast het organiseren van bijeenkomsten is het verbinden van ‘regionaal’ met het KNMG-bureau een belangrijke taak van het district. Het districtsbestuur vormt de primaire schakel tussen de artsen in de regio en het landelijk bureau.
Is dichtbij. Activiteiten worden relatief dicht bij huis of werk georganiseerd. De regionale opzet biedt de mogelijkheid om inhoud af te stemmen op specifieke thema’s die in de regio spelen, o.a. door het werken met lokale sprekers. De districten hechten veel waarde aan deze ‘couleur locale’.
Vormt een verbindend netwerk. Het KNMG-district is een platform voor het bouwen van een netwerk van artsen van diverse disciplines, a(n)iossen en studenten. De verbinding is horizontaal discipline-overstijgend en verticaal tussen jong en oud.
Draagt bij aan kennisoverdracht. De combinatie van educatief en sociaal is kenmerkend voor een KNMG-district. De deelnemers ervaren de districtsbijeenkomsten als een prettige plek om iets te leren en hier accreditatiepunten voor te krijgen. Thema’s die alle artsen aangaan worden op een interessante manier vanuit verschillende invalshoeken belicht.
Vormt de verbinding tussen het KNMG-bureau en de regio. De districten zijn voor de KNMG belangrijk om input op te halen over beleidsthema’s en over wat er regionaal onder artsen speelt. Daarnaast zijn de districten belangrijk voor de KNMG om kennis en beleid vanuit het KNMG-bureau naar het werkveld te brengen.
De KNMG kent 16 districten. Bekijk het overzicht van alle KNMG-districten.
Artsen die lid zijn van één van de federatiepartners van de KNMG, zijn automatisch verbonden aan de KNMG. Aan het lidmaatschap van de federatie KNMG is tevens een KNMG districtslidmaatschap gekoppeld. Een lid wordt aan de hand van de postcode van zijn/haar woonadres ingedeeld in een district.
Elk district wordt aangestuurd door een districtsbestuur. In dit bestuur zijn artsen uit diverse domeinen en specialisaties vertegenwoordigd en bij voorkeur maken ook studenten en a(n)iossen en deel uit van het bestuur. Districtbestuurders doen hun taken vrijwillig. Afhankelijk van de beschikbare tijd en ambities van de leden kan een districtsbestuur er voor kiezen zich in te zetten voor verbinding met andere medische beroepsgroepen, partijen of overheden in de regio.
Het districtsbestuur geeft signalen die zij opvangt in de regio door aan het landelijk bureau en is het ‘lokale gezicht’ van de KNMG en een laagdrempelig aanspreekpunt. Het bestuur draagt het KNMG-beleid uit in de regio en brengt op regionaal niveau onderwerpen die voor alle artsen relevant zijn onder de aandacht.
Regelmatig zijn besturen op zoek naar nieuwe leden. Bent u geïnteresseerd, neem dan contact op met uw eigen districtsbestuur.
Minimaal 2x per jaar komen de voorzitters van de districten bij elkaar in een landelijk overleg. Hier worden ervaringen uitgewisseld en wordt getoetst of vraagstukken breder spelen dan in een enkele regio en aandacht vragen van het KNMG-bureau en federatiebestuur.
Het KNMG Districten Platform (KDP) is een afvaardiging van de districtsbesturen. Zij bereiden het voorzittersoverleg voor, in samenwerking met het KNMG-bureau en zijn het eerste aanspreekpunt voor het KNMG-federatiebestuur met betrekking tot de districten.
Kan ik in een ander district ingedeeld worden?
U wordt standaard ingedeeld op basis van de postcode van uw woonadres. Indien u liever in een ander district ingedeeld wilt zijn vanwege uw werk, dan kunt u deze wijziging doorgeven via districten@fed.knmg.nl.
Hoe kan ik mijn woon en/of werkadres wijzigen?
Als lid van één van de federatiepartners van de KNMG, kunt u voor wijziging van woon- en/of werkadres terecht bij de ledenadministratie van uw eigen beroepsvereniging.
Meepraten zorgt ook voor meer invloed: verslag Heidag districtsbesturen
Districten kiezen voor vernieuwing en verjonging; KNMG-voorzitter René Héman en voorzitter van het KNMG Districten Platform Bregtje Hermans vertellen hoe de nieuwe samenwerking uitpakt.