Optimale kwaliteit en veiligheid van de medische zorg. Transparantie en toetsbaarheid van medisch handelen. Samenwerking tussen zorgverleners. Verdiend vertrouwen van patiënten, in de behandelkamer en in de samenleving. Deze thema’s staan centraal in de standpunten en adviezen van de KNMG.
In beleidsprogramma's worden jaarlijks speerpunten vastgesteld: op welke terreinen bereidt de beleidsafdeling van de KNMG beleid voor en op welke wijze worden artsen(koepels) en andere stakeholders betrokken?
De artsenfederatie ondersteunt hiermee artsen in hun werk en bevordert een verantwoorde en kwalitatief goede volksgezondheid. KNMG-standpunten stellen veelal een norm voor medisch handelen en bieden artsen houvast: waar moet je als medicus aan voldoen? De (tucht)rechter en de Inspectie voor de Gezondheidszorg toetsen het handelen van artsen aan deze normen. We vertalen onze standpunten in praktische adviezen voor artsen: van een stappenplan ‘Melden van kindermishandeling en huiselijk geweld’ tot tips over omgaan met klachten en fouten, van aanbevelingen rond sociale media tot hulp bij het gesprek over het levenseinde.
Met 170 jaar ervaring en deskundigheid is artsenfederatie KNMG een gerespecteerde en gewaardeerde gesprekspartner. De KNMG geeft de politiek, de overheid, publieksorganisaties en de zorgsector gevraagd en ongevraagd advies over gezondheids- en organisatievraagstukken vanuit medisch perspectief. Ook beïnvloedt de KNMG het publieke en politieke debat over de (toekomstige) kwaliteit en inrichting van de zorg. We vragen geregeld aandacht voor onze standpunten bij politiek, pers en publiek. Dit kan gaan over het belang van het beroepsgeheim, de rol van artsen bij euthanasie, preventie in de zorg en veel meer. Dit doen we bijvoorbeeld via opiniestukken, artikelen, mediaoptredens, spreken op congressen en door een actieve lobby in Den Haag.