Deze bijeenkomst stond in het teken van de bedrijfsgeneeskunde.
Om 14.00 uur werden wij verwelkomd met koffie/thee en versnaperingen in De Brinkhoeve in Poortugaal. Ook de leden van District Rotterdam hadden een uitnodiging ontvangen. De organisatie was in handen van collega Mustafa Sener, bedrijfsarts in opleiding bij Shell. Er waren 52 deelnemers.
In grote touringcar werden we rondgeleid met deskundig commentaar over het grote complex: 800 voetbalvelden groot met een verzameling pijpen met totale lengte van 4x de wereld rond. Ruwe olie wordt in Europoort gelost en via pijpleidingen door de raffinaderij verwerkt tot een veelheid van producten, die vervolgens per schip of pijpleiding het achterland in gaan. Er werken 1700 personen op de raffinaderij en nog eens 1700 bouwlieden bij de aannemers. Het milieu, verwijderen van verontreinigingen als zwavel en stikstof, het afvoeren van restwarmte voor de stadsverwarming van Rotterdam , CO2-hergebruik door de kassen in het Westland, biobrandstof en de waterstoffabriek kregen speciale aandacht.
Teruggekomen in De Brinkhoeve hield Collega Sener vervolgens drie voordrachten: over de raffinage van olie en gas in het algemeen, inclusief de milieuaspecten, over Shell Health (de bedrijfsgeneeskundige dienst) en over arbeidshygiëne en preventie.
Tot slot was er een stevig uitlopende discussie over de positie van de bedrijfsarts, die tussen bedrijfs- en patiëntbelangen in staat en werd nog lang en gezellig nagepraat.
Michael van der Spek
Secretaris