Over de hele wereld verandert het klimaat, zo ook in Nederland. In de afgelopen 100 jaar zijn de gemiddelde temperaturen gestegen, is er meer neerslag gevallen en komen er vaker zeer hete dagen voor. Klimaatverandering heeft invloed op onze gezondheid: we hebben meer last van UV straling, allergieën en luchtvervuiling en ook zijn er grote gevolgen voor drink- en zwemwater, voeding en infectieziekten.
Volgens de Europese Artsenorganisatie CPME is klimaatverandering de grootste mondiale bedreiging voor de volksgezondheid in de 21e eeuw. Daarom dringt de CPME erop aan om actie te ondernemen en doet hiervoor een aantal aanbevelingen. De KNMG heeft als lid van de CPME in samenwerking met Egid van Bree (voormalig bestuurslid van De Geneeskundestudent en stuurgroep lid van de Groene Zorg Alliantie) en Pim Assendelft (Huisarts en hoogleraar preventie in de zorg) actief meegewerkt aan de totstandkoming van de aanbevelingen aan de EU, haar lidstaten en beleidsmakers op lokaal niveau.
De doelstellingen van de EU-klimaatwet moeten worden behaald door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, door duurzamer energiebeheer, transport, en voedselkeuzes.
De EU-normen voor luchtkwaliteit moeten worden aangepast zodat deze uiterlijk in 2030 volledig in overeenstemming zijn met de nieuwe WHO-richtlijnen en met de meest recente wetenschappelijke gegevens over de gezondheidseffecten van luchtverontreiniging.
De klimaatbestendigheid van gezondheidsstelsels moet worden versterkt, waarbij lidstaten zich nu al moeten voorbereiden op de gevolgen van extreme weersomstandigheden, de toenemende aantallen migranten, een groeiende behoefte aan geestelijke gezondheidszorg en de steeds groter wordende kansongelijkheid op het terrein van de gezondheid.
Er moet regelgeving komen om duurzame inkoop van farmaceutische producten, voedsel, medische hulpmiddelen en ziekenhuisapparatuur te bevorderen. Waarbij koolstofarme en duurzame toeleveringsketens worden gegarandeerd.
Er moet worden geïnvesteerd op alle beleidsterreinen om bewustzijn ten aanzien van de impact van klimaatverandering op gezondheid te vergroten.
In de opleiding van zorgprofessionals moet aandacht zijn voor de gezondheidseffecten van milieu- en klimaatverandering en voor de behandeling van veranderende ziektebeelden als gevolg van daarvan.
Tot slot roept de CPME alle Europese artsen op om het goede voorbeeld te geven op het gebied van klimaatkwesties. Bekijk hier de policy.
De aanbevelingen van de CPME zijn een vervolg op de Lancet Countdown Policy Brief for Europe over gezondheid en klimaatverandering waarin de nadruk ligt op duurzame voeding en voedingspatronen, luchtverontreiniging en vergroening van de gezondheidszorg. De CPME werkt sinds 2018 samen met de Lancet Countdown.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl