ABS-artsen is er voor artsen en hun omgeving bij problematisch middelengebruik en verslaving. Het Steunpunt ABS-artsen biedt vertrouwelijke hulp, advies, begeleiding en/of monitoring. Verder werkt ABS-artsen aan het bespreekbaar maken van problematisch middelengebruik en verslaving in de gezondheidszorg. De afkorting in ABS-artsen staat voor abstinentie - onthouding van verslavende middelen - en het antiblokkeersysteem van een auto.
Contactgegevens ABS-artsen ABS-artsen toolkit
Een stoornis in middelengebruik of een gedragsverslaving is een behandelbare ziekte die iedereen - dus ook artsen - kan overkomen. Mensen met deze ziekte voelen zich vaak eenzaam en niet veilig om zich hierover te uiten. Dit ervaren de experts van ABS-artsen ook bij artsen die contact opnemen.
ABS-artsen heeft twee belangrijke taken:
Het steunpunt wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de SBOH.
Je voelt het. Je ziet het. Je weet het. Een collega heeft te maken met problematisch middelengebruik of een verslaving. In deze video ziet u twee perspectieven: die van de arts die een verslaving heeft en die van de collega. Help uw collega door in gesprek te gaan. Of help uzelf door ABS-artsen te bellen. Wilt u meer tips hoe u met uw collega in gesprek kunt gaan? Ga dan naar de ABS-artsen toolkit.
De artsen in de video zijn figuranten. Hun verhaal is gebaseerd op waargebeurde ervaringen.
Veel artsen hebben te maken met werkstress. Gedeeltelijk hoort dit bij het werk. Bij de één leidt dit tot een korter lontje, de ander gaat bij grote spanning juist nog meer of harder werken. Zo bleek ook uit een flitspeiling onder het KNMG Artsenpanel. Hoe ga je verstandig om met stress? Wat doe je als je aan een collega merkt dat hij ongezond met stress omgaat? En welke rol kan jouw team daarin spelen?
Beluister de Artsen Podcast met tips hoe je kunt omgaan met stress.
Bel of e-mail ABS-artsen voor directe steun, advies, een gesprek of een afspraak. Of voor een aanvraag voor een presentatie of workshop door één van onze experts:
Informatie die u met ons deelt over uw persoonlijke situatie en uw gezondheid, behandelen wij strikt vertrouwelijk. Deze informatie benutten wij om u goede hulp en ondersteuning te bieden, op uw verzoek en zoals voorgeschreven door de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de WGBO. De uitvoering van het programma is bij het expertteam van een externe partij belegd.
Lees meer over het beroepsgeheim van het expertteam.
Steunpunt ABS-artsen ABS-artsen toolkit
Wilt u meer lezen over problematisch middelengebruik en verslaving onder artsen of over ABS-artsen? Op onze pagina met artikelen vindt u interviews, nieuwsberichten en columns die geplaatst zijn in Medisch Contact en andere media.