De studie geneeskunde heeft een numerus fixus van ongeveer 3.000 plekken, deze worden verdeeld door decentrale selectie. Over het algemeen bestaat de decentrale selectie uit twee rondes. Hoe deze rondes er uitzien verschilt per universiteit. Elke opleiding heeft zijn eigen selectieprocedure; om zo de studenten te vinden die het beste passen bij het curriculum van deze universiteit.
De opleiding geneeskunde kun je volgen aan de acht medische faculteiten in Nederland: Amsterdam UvA, Amsterdam VU, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht.
Voor de studie geneeskunde is een Raamplan (PDF) opgesteld. Dit plan geeft elke universiteit de ruimte om het te vertalen naar het eigen curriculum. De basiseisen van het Raamplan moeten wel in elke artsen basisopleiding naar voor te komen, waardoor de patiënt de zekerheid heeft dat een afgestudeerde arts geschikt is om als beginnend beroepsbeoefenaar aan het werk te gaan.
De studie geneeskunde duurt zes jaar en heeft net als andere studies een bachelor-master structuur. De bacheloropleiding duurt drie jaar, net als de volgende masteropleiding. In de bacheloropleiding staat met name de basistheorie centraal. Je leert hoe het lichaam functioneert en welke ziektes er zijn. Je hebt ook al geregeld contact met patiënten, onder andere in colleges. De aansluitende masteropleiding gaat in op de toepassing van de kennis in de praktijk. Je krijgt dus meer nog contact met patiënten. Tijdens een groot deel van je masteropleiding loop je coschappen. Dit zijn praktijkstages in ziekenhuizen en in huisartspraktijken. Ook loop je coschappen binnen de sociale geneeskunde met onder andere stages bij verzekeringsgeneeskunde, bedrijfsgeneeskunde en jeugdgeneeskunde. Als je beide fasen met succes afrondt, ben je basisarts en kun je je inschrijven in het BIG-register.
Steeds meer geneeskundestudenten kiezen er voor om hun stage of coschap in het buitenland te lopen of om tijdens de wachttijd voor hun coschappen extra werkervaring op te doen buiten Nederland. Neem eens een kijkje op de website van Work the World voor medische stages en op de website van IFMSA voor een onderzoeksstage in het buitenland.
Het switchen van universiteit tussen bachelor en master is niet mogelijk, in enkele zeer uitzonderlijke situaties wordt een uitzondering door een universiteit gemaakt. Bij sommige van de masteropleiding is zij-instroom mogelijk. Je krijgt dan met je eerder behaalde bachelor van een andere opleiding toegang tot de master geneeskunde. Hieraan zijn specifieke toelatingseisen en programma’s verbonden. Meer informatie hierover vindt je bij de verschillende universiteiten.
Heb je de geneeskundestudie succesvol afgerond, dan treed je toe tot de beroepsgemeenschap. Op dat moment leg je de artseneed, of belofte af. Een bijzonder moment: het markeert jouw toetreding tot de beroepsgroep en doet je extra beseffen welke hogere principes je voor ogen hebt.