Dossier / bijgewerkt: 22 maart 2023
Initiatieven
Heeft u in uw werk te maken met agressie? Er zijn al veel initiatieven van onze federatiepartners en andere zorginstellingen die u kunnen helpen om hiermee om te gaan. Wij hebben deze voor u verzameld. Zo kunnen we samen, als branche, de bewustwording vergroten en agressie tegen onze collega’s een halt toe roepen.
Dokters moeten hun werk veilig kunnen doen zonder te worden uitgescholden, belaagd of aangevallen. In de toekomst zullen we meer activiteiten ontwikkelen om artsen te ondersteunen en agressie en geweld in de zorg (verder) terug te dringen. Want agressie tegen dokters en zorgmedewerkers is onacceptabel.
Deze pagina is in ontwikkeling, tips en opmerkingen zijn welkom.
LHV
De LHV heeft trainingen voor huisartsen en assistenten ontwikkeld hoe verschillende vormen van geweld te herkennen en hoe daarmee om te gaan: Geen agressie in mijn praktijk en Patiëntbejegening
NVvPO
Ook voor praktijkondersteuners is er materiaal ontwikkeld: Bij- en nascholing / e-learning. Zij bieden een training aan: Omgaan met moeilijke mensen - leer omgaan met ongedurige, emotionele, onbeschofte en zelfs agressieve mensen.
SSFH
- De Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH) ontwikkelde een video en verschillende werkmethodes voor werkgevers om met teams het gesprek aan te gaan over de vragen: wat kun je nog accepteren van mensen – en wanneer gaan ze echt te ver?
Veilig werken voor werkgevers | SSFH - Een concreet stappenplan maakt deel uit van de aanpak die door de SSFH wordt aangeboden: Stappenplan agressie en geweld op het werk | SSFH
- In een korte video geeft de SSFH tips voor het herkennen van en omgaan met agressie.
- Ten behoeve van de aanpak van telefonische en online agressie ontwikkelde de SSFH een flyer met advies hoe hier mee om te gaan: Checklist telefonische agressie. Ook stelt de SSHF campagnemateriaal zoals posters, banners voor op de schermen in de wachtruimte en materiaal voor op socials beschikbaar.
StAZ
KNMG
- Uit onderzoek van de KNMG blijkt dat artsen veelvuldig te maken krijgen met bedreiging en intimidatie. De cijfers zijn alarmerend. Ruim een derde van ondervraagde artsen heeft ervaring met bedreiging of intimidatie en een kwart van alle artsen heeft hier het afgelopen jaar mee te maken gehad. De bedreigingen variëren van online bedreigingen, verbale en fysieke agressie, tot intimidatie of bedreiging van het gezin van de dokters. Lees meer over het onderzoek.
- Bij het doen van aangifte kan er spanning ontstaan met het beroepsgeheim. Voor meer informatie hierover lees de KNMG-handreiking Beroepsgeheim en politie/justitie.
KNMG standpunten | richtlijnen | informatie
KNMG nieuws en columns