De meerderheid van de zorgverleners (waaronder artsen) is optimistisch gestemd over digitale zorg, ook al beseffen ze dat het niet alle knelpunten in de zorg kan oplossen. Toch zijn zorgverleners hoopvol over de mogelijkheden van digitale zorg om de zorgkosten te beheersen, de werkdruk te verminderen en het werkplezier te vergroten. Dit blijkt uit de resultaten van de E-healthmonitor 2023, die afgelopen week door het RIVM werden gepubliceerd.
In vergelijking met voorgaande jaren kijken zorgverleners in 2023 weer positiever naar digitale zorg. Zorgverleners zien steeds vaker de toegevoegde waarde van digitalisering in de zorg bij het aanpakken van grote knelpunten, zoals het verminderen van de werkdruk. Wel is het belangrijk dat digitale zorg beter geïntegreerd wordt in de zorg als geheel. Als het meer onderdeel wordt van het dagelijkse werk, kan het uiteindelijk taken vervangen in plaats van extra werk opleveren en daarmee het werkplezier vergroten.
Het RIVM wijst erop dat digitale middelen niet dé oplossing zijn voor alle uitdagingen. Digitale zorg dient als hulpmiddel, niet als doel op zich.
Ook de KNMG ziet de meerwaarde van digitale zorg voor zowel patiënt als arts. Wij pleiten er dan ook voor om gunstige voorwaarden te scheppen voor zorgaanbieders om digitale zorg verder uit te bouwen en te implementeren in de dagelijkse werkprocessen.
Het RIVM benadrukt in haar rapport het belang van goede inbedding in de zorg en van het betrekken van zowel zorggebruikers als zorgverleners bij de ontwikkeling en implementatie van digitale zorg.
Lees het volledige rapport hier.
De E-healthmonitor wordt jaarlijks in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) uitgevoerd door het RIVM, in samenwerking met het Nivel en National eHealth Living Lab (NeLL), en geeft inzicht in hoe digitale zorg kan bijdragen aan het aanpakken van belangrijke maatschappelijke zorguitdagingen. Wij zetten de monitor ook elk jaar uit onder onze achterban via het KNMG Artsen Onderzoek.
Dit jaar vindt er een naamswijziging plaats, de monitor gaat verder onder naam ‘Monitor Digitale Zorg’. De monitor zal beter aansluiten bij de ambities en afspraken die veldpartijen met de overheid hebben gemaakt, zoals het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). Daarbij staat kwalitatief hoogwaardige zorg voorop, ‘digitaal waar het kan en fysiek als het moet’.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl