Vandaag heeft de artsenfederatie KNMG het onderzoeksrapport ‘Bedreiging en intimidatie van artsen’ aangeboden aan minister Helder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Uit het onderzoek, dat in november 2022 werd gepubliceerd, blijkt dat ruim een derde van ondervraagde artsen ervaring heeft met bedreiging of intimidatie en een kwart van alle artsen hier het afgelopen jaar mee te maken heeft gehad. De bedreigingen variëren van online bedreigingen, verbale en fysieke agressie, tot intimidatie of bedreiging van het gezin van de dokters.
De voorzitter van de KNMG, René Héman benadrukte dat bedreiging en intimidatie van artsen impact heeft voor de gezondheidszorg. Dergelijke incidenten vormen voor artsen een reëel risico voor burn-outs, uitval en zelfs uitstroom uit het artsenvak. Bovendien ervaren artsen die te maken hebben gehad met agressie stress (54%) en zij voelen zich minder vrij in hun werk (46%). Veel artsen hebben ook aangegeven dat zij voorzichtiger zijn geworden om deel te nemen aan het publieke debat. En tien procent van de artsen zegt na bedreigingen te zijn gestopt met social media. Voorzitter KNMG Héman zegt hierover: “Het is en blijft van belang voor de volksgezondheid dat artsen betrouwbare medische kennis delen. Artsen kunnen en moeten desinformatie met medische kennis bestrijden. En ook in de spreekkamer geldt dat artsen het gesprek met hun patiënten op een veilige manier moeten kunnen voeren. Beide situaties mogen nooit leiden tot bedreiging of intimidatie. Verbaal of fysiek.”
Een gezond en veilig werkklimaat is een belangrijke voorwaarde voor artsen (en andere zorgverleners) om te blijven werken in de sector zorg en welzijn. Héman:“Gezien de grote personeelstekorten in de zorg is het noodzakelijk dat we álle artsen en andere zorgverleners behouden voor het vak. Het is in ons aller belang. Dit vormt een extra reden om in actie te komen tegen bedreiging en intimidatie van zorgverleners.”
De KNMG wil, in navolging van andere sectoren zoals de journalistiek (PersVeilig) en universiteiten (WetenschapVeilig), een aanpak ontwikkelen om de veiligheid van zorgverleners te verbeteren.
De KNMG sprak met de minister onder meer over de ontwikkeling van een handelingskader met aanbevelingen voor te ondernemen stappen na intimidatie of bedreiging. Ook sprak de KNMG over de inrichting van een meldpunt voor incidenten. Dit meldpunt biedt steun aan artsen en draagt bij aan de verbetering van de informatieverzameling en informatievoorziening.
Verder wil de KNMG de maatschappelijke dialoog stimuleren. Politiek, overheid, beroepsverenigingen van zorgprofessionals, patiëntenverenigingen en burgers moeten met elkaar het gesprek aangaan over een collectieve norm ten aanzien van bedreiging en intimidatie van artsen. Hierbij wil de KNMG optrekken met PersVeilig en WetenschapVeilig die met vergelijkbare problematiek kampen.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl