Een neurochirurg houdt zich bezig met de operatieve behandeling van het zenuwstelsel, de schedel, het ruggenmerg en wervelkolom en de bloedvaten rond het centraal zenuwstelsel. Hij/zij speelt ook een belangrijke rol bij pijnbestrijding. De meeste patiënten komen via de neuroloog bij de neurochirurg. Slechts weinig mensen komen direct via de huisarts. In die zin is neurochirgie een superspecialisme. Bij indicatiestellingen tot operatie spelen ook nog ethische vraagstukken een rol vanwege de sterk invaliderende gevolgen van functiestoornissen van hersenen en ruggenmerg.
De complexiteit van symptomatologie en therapie en de fijnzinnige microchirurgische technieken worden door neurochirurgen als meest aantrekkelijke aspecten van hun vak genoemd. Handvaardigheid is dus een vereiste voor dit vak!
Tijdens het eerste jaar van de opleiding leer je de diagnostiek en behandeling van algemeen neurologische afwijkingen. Daarna specialiseer je verder in de neurochirurgie door het verkrijgen van kennis en ervaring in de operatieve en niet-invasieve behandeling van neurochirurgische patiënten. Je besteedt tevens aandacht aan de pathofysiologische aspecten van neurochirurgische IC-patiënten. De assistent moet in de loop van zijn opleiding minimaal eenmaal een voordracht houden of een wetenschappelijk artikel publiceren.
Neurochirurgie is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt. Ook controleren ze of de arts in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden.
De opleiding duurt 6 jaar, waarvan 1 jaar klinische neurologie en 5 jaar neurochirurgie. Van deze laatste periode zal bij voorkeur 1 jaar worden besteed aan stage-activiteiten naar keuze, zoals algemene heelkunde, intensive care, neuroradiologie of neuropathologie.
Er zijn 6 plekken per jaar.
Het Medisch profielenboek bevat informatie over de dagelijkse praktijk van artsen uit de medische specialismen. In het onderdeel neurochirurgie geven artsen aan hoe hun keuzeproces is verlopen en hoe tevreden zij hiermee zijn. Verder lees je hoe deze groep artsen hun werk beleven en waarderen.
Medische Vervolgopleidingen.nl
Op deze website vind je informatie, ondersteuningsmateriaal en handige links om alles uit je opleiding te halen. Bijvoorbeeld over Individueel opleidingsplan, Bekwaam verklaren, Gesprekscyclus en EPA’s.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl