Om de kwaliteit van de gezondheidszorg beter te borgen pleit de KNMG voor het wettelijk verankeren van nascholing en overige deskundigheidsbevordering voor onder andere basisartsen. Dit schrijft de KNMG samen met KNMT, KNGF, KNMP, NVO, NIP en NVP aan de Tweede Kamer in aanloop naar het commissiedebat arbeidsmarktbeleid in de zorg op 27 september.
De KNMG roept de Tweede Kamer op om er bij de minister op aan te dringen om deskundigheidsbevordering wettelijk te reguleren voor alle artikel 3 BIG-geregistreerde zorgprofessionals. Alleen op die manier kan patiënten gegarandeerd worden dat deze zorgprofessionals voldoende zijn bijgeschoold en de kwaliteit van zorg zo goed mogelijk geborgd is.
Dit betekent dat onder andere basisartsen voor herregistratie in het BIG-register niet alleen voldoende werkervaring opdoen, maar óók voldoende geaccrediteerde bij- en nascholing volgen.
Een wettelijke verankering van deskundigheidsbevordering als extra eis van periodieke registratie in de Wet BIG, is volgens de minister van VWS niet wenselijk en noodzakelijk. De KNMG is het daar niet mee eens. Wij stelden al in 2022 dat een wettelijke plicht tot deskundigheidsbevordering de kwaliteit van de beroepsuitoefening beter borgt dan op basis van vrijwilligheid.
Wij vinden het van essentieel belang dat patiënten erop kunnen vertrouwen dat zorgverleners die in het BIG-register geregistreerd staan, voldoende in staat zijn en blijven om kwaliteit van zorg te leveren. Daarvoor is het noodzakelijk dat basisartsen en andere artikel 3 geregistreerde zorgverleners voldoende bijgeschoold blijven. Het BIG-register is immers bedoeld als centrale informatiebron voor patiënten en werkgevers en een belangrijk borgingsinstrument voor de kwaliteit van de beroepsuitoefening.
De minister van VWS noemt het een eigen verantwoordelijkheid van zorgverleners om te zorgen voor voldoende bekwaamheid, eventueel via registratie in private registers per beroepsgroep. Ondanks dat ook private registers kunnen bijdragen aan kwaliteit van de beroepsuitoefening, borgen deze niet dat álle beroepsbeoefenaren voldoende up-to-date blijven. Een verplichting gekoppeld aan het centrale BIG-register doet dat wel.
Lees de brief aan de Tweede Kamer van KNMG, KNMT, KNGF, KNMP, NVO, NIP en NVP:
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl