Tabaksontmoediging

Het terugdringen van tabaksgebruik is een van de meest effectieve maatregelen om de volksgezondheid te bevorderen. Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Artsen worden dagelijks geconfronteerd met de ernstige en dramatische gevolgen van roken. Ruim de helft van de rokers sterft uiteindelijk aan de gevolgen van hun verslaving. Roken vergroot de kans op kanker, hart- en vaatziekten, longziekten en diabetes. Daarnaast vergroot het complicaties bij operaties en brengt het ernstige risico’s met zich mee voor moeder en kind tijdens de zwangerschap. Bij mensen die passief meeroken, neemt het risico op longkanker tot 20 tot 30% toe ten opzichte van mensen die niet aan tabaksrook worden blootgesteld. Iedere dag beginnen 100 tot 200 kinderen met roken.

De KNMG streeft naar een rookvrije samenleving. In het Standpunt Tabaksontmoediging stelt de KNMG maatregelen voor die dit doel naderbij kunnen brengen. Individuele artsen spelen een rol bij het ontmoedigen van tabaksgebruik door patiënten te informeren over de risico’s van het roken en hen te adviseren te stoppen met roken, zelf rolmodel te zijn en zich actief te mengen in het maatschappelijk debat over roken. Het standpunt Tabaksontmoediging maakt deel uit van het KNMG Preventieplan “Preventie en Gezondheidsbevordering - Een beroepsoverstijgende aanpak.

KNMG is partner van Alliantie Nederland Rookvrij. In deze alliantie maken meer dan 50 organisaties, waaronder artsenorganisaties, verzekeraars, anti-rokenbelangenorganisaties, patiëntverenigingen en universiteiten, zich sterk voor een samenleving waarin niemand meer overlijdt door roken.

KNMG nieuws

KNMG standpunten | richtlijnen | informatie

Delen via

Terug naar boven Stel uw vraag!
Uw browser wordt niet ondersteund. Sommige functies van deze site werken mogelijk niet correct. Wij adviseren u een andere browser te gebruiken.