Een tijdje geleden kwam er een man op mijn spreekuur met een bebloede mond en drie losse tanden. Hij vertelde dat het letsel was ontstaan door een val over een loszittende stoeptegel. De man was woest op de gemeente, omdat hij zich al eerder had beklaagd over de bestrating. Kort daarna ontving ik een aangetekende brief van de advocaat van deze man. Hierin word ik opgeroepen om te getuigen in een rechtszaak tegen de gemeente. Ben ik verplicht om te getuigen?
Als je met een aangetekende brief of een dagvaarding bent opgeroepen om te getuigen in een rechtszaak, dan ben je in beginsel verplicht om op de zitting te verschijnen. Je bent echter niet verplicht om op de zitting een getuigenis af te leggen, als je daarmee je beroepsgeheim zou schenden.
In civiele procedures kunnen beide partijen getuigen oproepen. Ook de rechter kan dat doen, al dan niet uit eigen beweging. Het oproepen van een getuige moet gebeuren met een aangetekende brief of een dagvaarding. Ontvang je zo’n oproep, dan ben je verplicht om op de zitting te verschijnen.
Word je opgeroepen met een niet-aangetekende brief, dan is dat geen wettige oproep. Je bent dan niet verplicht om te verschijnen. Wel ligt het in dat geval voor de hand om contact op te nemen met degene die je oproept; mogelijk volgt er later alsnog een officiële oproep of is je verschijning niet zo belangrijk.
Beroepsgeheim en verschoningsrecht
Artsen kunnen vanwege hun beroepsgeheim een beroep doen op het verschoningsrecht. Dat betekent dat je het recht hebt om vragen van de rechter niet te beantwoorden, als je daardoor je beroepsgeheim zou schenden. Kun je een beroep doen op het verschoningsrecht, dan moet je wel op de zitting verschijnen, maar ben je niet verplicht om een getuigenis af te leggen. Het is aan de rechter om te beslissen of je je op het verschoningsrecht kunt beroepen of niet.
Wat te doen als je als getuige bent opgeroepen?
Ben je door (de advocaat van) een van de partijen opgeroepen als getuige? En voorzie je dat je je op je verschoningsrecht gaat beroepen? Neem dan contact op met (de advocaat van) deze partij en informeer welke vragen je kunt verwachten. Bepaal vervolgens of je beroepsgeheim de beantwoording van die vragen in de weg staat en zo ja, laat dat dan aan de partij weten. Deze kan dan besluiten om de oproep in te trekken, omdat je verschijning op de zitting niets meer toevoegt aan het pleidooi van de advocaat. Daarmee bespaar je jezelf veel tijd en moeite.
Als de (advocaat van de) partij de oproep toch handhaaft, ben je wel verplicht om op de zitting te verschijnen. Op de zitting kun je je dan op je verschoningsrecht beroepen.
Wat mag je wel zeggen als u zich niet op het verschoningsrecht beroept?
Je mag juridisch gezien alleen getuigen over feiten die je zelf hebt waargenomen. Als je niet hebt gezien hoe je patiënt gewond is geraakt, kun je daarover niet getuigen. Ook is het niet toegestaan om antwoorden te geven die een oordeel in zich dragen. Je moet je daarom beperken tot feitelijke informatie. Dit volgt uit de KNMG- richtlijn Omgaan met medische gegevens .