Tijdens een intervisiebijeenkomst met tien andere coassistenten kregen we het over een patiënte die stervende was. Bijna iedereen had van haar gehoord, omdat haar situatie veel indruk maakte. Toen iemand vroeg over wie het ging, is de naam van de patiënte genoemd. Mocht dit wel of valt dit onder het beroepsgeheim?
Als coassistenten onderling ervaringen uitwisselen, dan mogen ze vanwege het beroepsgeheim de naam van de patiënt niet noemen. Het delen van ervaringen is doorgaans goed mogelijk aan de hand van geanonimiseerde gegevens.
Beroepsgeheim
Coassistenten hebben een beroepsgeheim dat is afgeleid van de arts. Ook hebben zij vaak een beroepsgeheim op grond van een overeenkomst die ze hebben getekend. Dit beroepsgeheim moeten de coassistenten ook onderling respecteren. Bij het uitwisselen van ervaringen kunnen zij elkaar hierop wijzen. Dergelijke ervaringen kunnen aan de hand van geanonimiseerde patiënten worden gedeeld.
Uitzondering
Alleen als er sprake is van een uitzondering op het beroepsgeheim mag de naam van een patiënt genoemd worden. Dat is bijvoorbeeld aan de orde als alle beroepsbeoefenaren 'rechtstreeks betrokken' zijn bij de behandeling van de patiënt. Zij kunnen de naam dan noemen in bijvoorbeeld patiëntbesprekingen. Maar ook in dat geval moeten zij de privacy van de patiënt zo veel mogelijk respecteren.