In opdracht van zijn werkgever meldde een van mijn patiënten zich bij mij als huisarts. De patiënt heeft zich ziekgemeld en de werkgever wil weten of hij inderdaad niet in staat is om zijn werkzaamheden te verrichten wegens een ziekte of aandoening. Ben ik verplicht om de werknemer te onderzoeken en daarover iets te verklaren?
Het is niet aan u om de arbeidsongeschiktheid van uw eigen patiënt te onderzoeken op verzoek van de werkgever. Dit is in de eerste plaats de taak van de bedrijfsarts. Deze moet werknemers die zich arbeidsongeschikt hebben gemeld, beoordelen en begeleiden. Zo nodig kan de bedrijfsarts daarover met u afstemmen.
Werkgevers zijn wettelijk verplicht om voor bepaalde taken een bedrijfsarts in te schakelen. Het gaat dan in de eerste plaats om verzuimbegeleiding en re-integratie van werknemers. Daarnaast gaat het bijvoorbeeld om verplichte medische keuringen van werknemers. De bedrijfsarts is de juiste persoon om dit te doen, omdat deze bij uitstek deskundig is op het terrein van arbeid en gezondheid.
Als dat noodzakelijk is in het kader van de behandeling, verzuimbegeleiding of re-integratie van een werknemer, kan de bedrijfsarts na zijn eigen onderzoek afstemmen met de behandelend huisarts of medisch specialist. Daarmee is niet gezegd dat de huisarts of medisch specialist de werknemer niet zelf mag onderzoeken of behandelen. Maar uitgangspunt is dat dit gebeurt op verzoek van de werknemer en niet in opdracht van de werkgever.
In sommige gevallen kan de bedrijfsarts medische gegevens opvragen bij de huisarts of specialist. Bijvoorbeeld als het opvragen daarvan noodzakelijk is in het kader van behandeling, verzuimbegeleiding of re-integratie. De huisarts of medisch specialiste mag deze gegevens alleen verstrekken aan de bedrijfsarts als de zieke werknemer daarvoor toestemming geeft. Alleen dan mag de huisarts of medisch specialist het medisch beroepsgeheim jegens de bedrijfsarts doorbreken.