Een patiënt is uit onvrede uit mijn huisartsenpraktijk vertrokken en heeft inmiddels een andere huisarts gevonden. Op verzoek van de patiënt heb ik zijn originele dossier aan de nieuwe huisarts overgedragen. Ik verwacht echter dat deze patiënt in de toekomst nog wel eens een (tucht)klacht tegen mij zou kunnen indienen. Daarom heb ik een kopie van het dossier bewaard. Mag dat?
U mag geen kopie van een dossier bewaren als het dossier van de patiënt aan een nieuwe huisarts is overgedragen. Het enkele feit dat een patiënt mogelijk een klacht zal indienen, is geen gegronde reden om een kopie van het dossier te bewaren.
Als een dossier is overgedragen aan een nieuwe huisarts, dan mag er geen dossier meer achterblijven bij de oude huisarts. Dat geldt zowel voor papieren als digitale dossiers. Het bewaren van een kopie van het dossier is dus niet toegestaan.
Uitzondering
Een uitzondering hierop is als er op het moment van de dossieroverdracht al een juridisch geschil over de door de huisarts verleende zorg loopt. Denk aan een klacht of aansprakelijkstelling. In dat geval mag de oude huisarts voor zijn verweer een kopie van het dossier bewaren. Hij deelt dit dan mee aan de patiënt.
Als de patiënt later een klacht indient
Dient de patiënt later een (tucht)klacht in tegen de oude huisarts? Dan mag deze huisarts de gegevens uit het medisch dossier van de patiënt die noodzakelijk zijn voor zijn juridische verweer opvragen bij de nieuwe huisarts. Dit mag alleen als de arts zich niet op andere wijze dan op grond van die dossiergegevens kan verdedigen. Het moet daarbij gaan om relevante gegevens die hij zelf in het dossier heeft opgenomen. De nieuwe huisarts mag deze gegevens verstrekken op grond van de veronderstelde toestemming van de patiënt: hij hoeft hier geen expliciete toestemming voor te vragen. Wel moet de oude of nieuwe huisarts aan de patiënt laten weten dat de oude huisarts de gegevens heeft ontvangen.
In alle andere gevallen mag een huisarts alleen gegevens uit een overgedragen dossier gebruiken, als hij daarvoor toestemming heeft van de patiënt. Dit geldt bijvoorbeeld als hij de gegevens nodig heeft voor zijn juridische verweer in een civiele procedure.
Als er geen formele klacht is ingediend
Soms stuurt een patiënt een 'boze brief' naar zijn oude huisarts, zonder dat hij formeel een klacht indient of een andere (juridische) procedure start. Als de oude huisarts op die brief wil reageren en daarvoor inzage in het medisch dossier nodig heeft, dan moet de patiënt daar eerst toestemming voor geven. De oude huisarts kan de patiënt hier zelf om vragen, of hij kan de nieuwe huisarts vragen om dit te doen. Soms is het verstandig om dit zelf te doen, om de vertrouwensrelatie tussen de patiënt en de nieuwe huisarts niet onder druk te zetten.
Als de patiënt toestemming weigert
Weigert de patiënt toestemming voor het gebruik van zijn gegevens? Dan kan de oude huisarts aan de patiënt laten weten dat hij daardoor niet in staat is om op de verwijten te reageren. Ook een (tucht)rechter zal een geschil in de regel niet inhoudelijk behandelen, als de patiënt de (huis)arts niet in staat stelt om zich adequaat te verdedigen.