Het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) is het centrale loket voor het aanvragen van accreditatie van algemene nascholingen. Een algemene nascholing is een niet-vakinhoudelijke nascholing op het gebied van bijvoorbeeld: gezondheidsrecht, medische ethiek, communicatie, managementvaardigheden en zorgstelsel. Ook nascholingen die (deels) het medisch handelen betreffen en bedoeld én evenredig geschikt zijn voor meerdere specialismen kunnen voor accreditatie bij het ABAN in aanmerking komen. Denk hierbij aan een nascholing over MS waarbij de ziekte voor meerdere specialismen belicht wordt. Alleen bijeenkomsten met een vooraf te beoordelen inhoud en e-learning komen in aanmerking voor accreditatie bij het ABAN.
Als hulpmiddel om te beslissen of een nascholing bij ABAN dan wel de wetenschappelijke vereniging ingediend moet worden, kan de beslisboom ABAN geraadpleegd worden (zie ook onderaan deze pagina).
Sinds maart 2020 wordt er regelmatig in ABC1/ABAN door aanbieders van nascholing een verzoek ingediend om een fysieke nascholing om te zetten naar een online variant (met behoud van accreditatie) of men biedt de nascholing direct online aan. Hiervoor zijn in de loop van 2020 voorwaarden ontwikkeld door het ABC1/ABAN. Hieronder vindt u de voorwaarden.
Accreditaties van het ABAN zijn geldig voor alle BIG-erkende specialismen.
Een aanbieder hoeft dus maar bij een loket accreditatie aan te vragen. Wel kan een aanbieder de doelgroep van zijn nascholing tot een kleiner aantal specialismen beperken.
Aanbieders kunnen in GAIA aanvinken voor welke cluster(s) de nascholing bedoeld is:
Nascholingen uitsluitend gericht op cluster 1 óf cluster 3 artsen indienen bij de betreffende wetenschappelijke vereniging, resp. het ABC1 of ABSG.
De aanbieder kan accreditatie aanvragen bij ABAN via GAIA. Het ABAN beoordeelt de aanvraag en stuurt de aanbieder via GAIA de factuur en de beoordeling. Het ABAN zorgt dat de geaccrediteerde bijeenkomsten met vermelding van de accreditatie worden bijgeschreven in de congresagenda van alle verenigingen.
Het ABAN hanteert de volgende tarieven voor het accrediteren van bijeenkomsten voor algemene bij- en nascholing:
Het ABAN hanteert de volgende tarieven voor het accrediteren van de inhoud van e-learning:
Regelgeving voor het indienen van nascholing ter beoordeling door het ABAN.
Nascholing kan alleen worden beoordeeld als voldaan is aan de volgende voorwaarden:
De accreditatieaanvraag moet voldoen aan de Algemene Voorwaarden en het beoordelingskader van het Accreditatie Overleg (AO):
Klik op de beslisboom voor een grotere versie. Deze beslisboom is een schematische weergave. Hier kunnen geen rechten aan ontleend worden.