Wat voor arts wil jij zijn?

Keuzes maken doe je elke dag. Maar wat als je nou worstelt met de keuze wat je na je studie geneeskunde gaat doen? Een aantal studenten weet al vanaf de eerste dag van de studie wat ze straks gaan doen, maar de meeste maken de definitieve keuze pas aan het einde van de studie. Maar hoe maak je de juiste keuze? En wat voor arts wil je zijn?

In opleiding tot specialist? Een jaartje als anios werken? Of iets heel anders? Het is een belangrijke beslissing, dus denk er goed over na. Bedenk je goed wie je bent en wat er bij je past, zodat je de beste keuze kan maken. Bij de vervolgopleiding vind je precies wat de opleiding inhoudt, hoe lang het duurt, wat je mogelijkheden zijn en hoe je in opleiding komt.

Mogelijkheden

Na je artsexamen kun je kiezen voor een medische vervolgopleiding. Maar er zijn ook andere opties.

  • Een functie in een onderzoek bij de universiteit of ziekenhuis
  • Management- of beleidsfuncties
  • Projectmedewerker
  • Docent(e)
  • Medisch Informateur (voorheen artsenbezoeker) bij een farmaceutisch bedrijf
  • Clinical Research Monitor (CRM) bij een farmaceutisch bedrijf
  • Trainee bij een zorgverzekeraar, ministerie of farmaceutisch bedrijf
  • Werken in het buitenland, bijvoorbeeld als aios in Duitsland

Het ziekenhuis is ook niet de enige plek waar je kunt gaan werken. Denk eens aan de universiteit, de farmaceutische industrie, de GGD, het UWV, de bloedbank of trombosedienst, het ministerie van Defensie of het Nivel.

Ook vind je hier handige informatie over carrière gerelateerde onderwerpen zoals het solliciteren. Meer informatie over cao's, salarissen en arbeidsvoorwaarden vind je bij de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD).

Kijk er eens naar en doe je voordeel ermee! Wil je meer zekerheid of je keuze echt bij je past? Doe de beroepskeuzetest of neem contact op met een wetenschappelijke vereniging. Wil je een workshop volgen om je kennis te vergroten of wil je graag persoonlijke begeleiding van een coach in je keuzeproces? Dat kan je vinden bij Arts & Carrière.

Zie ook

Terug naar boven Stel uw vraag!
Uw browser wordt niet ondersteund. Sommige functies van deze site werken mogelijk niet correct. Wij adviseren u een andere browser te gebruiken.