De opleiding duurt drie jaar voltijds en kan in deeltijd worden gevolgd, met een ondergrens van 50 procent.
Sinds1 juli 2014 is er meer mogelijk om de duur van de opleiding af te stemmen op de individuele aios. Op die datum treedt voor medisch specialisten in opleiding de nieuwe regelgeving voor individualisering van de opleidingsduur in werking. Voor huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, artsen voor verstandelijk gehandicapten en sociaal geneeskundigen in opleiding geldt de regeling vanaf 1 januari 2015. Deze regeling vervangt de vrijstellingsregeling..
Bij artsen die na 1 januari 2009 met de opleiding zijn begonnen is het Kaderbesluit CHVG (hoofdstuk B) en het Besluit geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten (hoofdstuk B), beide in werking getreden op 1 januari 2009, van toepassing.
Daarnaast gelden de (bijbehorende) Beleidsregels.
Zie ook: Opleidingsplan Geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten
De toelatingsprocedure bestaat uit een schriftelijke sollicitatie bij het opleidingsinstituut en daarna een selectiegesprek met de beoogde opleidingsinstelling. De selectiecommissie van het opleidingsinstituut beslist over de toelating.
Nadat de kandidaat is toegelaten, dient deze zich in te schrijven in het opleidingsregister van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS). Hiervoor worden kosten (leges) in rekening gebracht. Voor inschrijving in het opleidingsregister is inschrijving in het BIG-register van artsen een voorwaarde. Pas na inschrijving in het opleidingsregister kan de arts een opleidingsovereenkomst sluiten met het opleidingsinstituut.
Het opleidingsprogramma bestaat uit drie blokken van elk een jaar.
Gemiddeld één dag per week wordt besteed aan cursorisch onderwijs, georganiseerd door het opleidingsinstituut.
Gedurende de gehele opleiding wordt de voortgang van de aios getoetst en beoordeeld. Aan het eind van het eerste en van het tweede jaar én drie maanden voor het beoogde einde van de opleiding vindt een selectieve beoordeling plaats om na te gaan of de aios de opleiding verder kan vervolgen cq voltooien.
De opleiding kan worden onderbroken mits wordt voldaan aan de regelgeving.
Er zijn regels gesteld als de opleiding om welke reden dan ook tijdelijk is onderbroken en weer moet worden hervat. Onderbreking moet worden gecompenseerd, tenzij het minder is dan 10 dagen. Bij hervatten van de opleiding na langdurige onderbreking zal door de opleider in samenspraak met de RGS worden bekeken of delen van de opleiding opnieuw moeten worden gevolgd.
Voor een volledig overzicht zie Kaderbesluit CHVG artikel B.9 en de toelichting.
De opleiding tot AVG wordt gefinancierd uit de verpleegprijs van alle instellingen in de zorg voor verstandelijk gehandicapten in Nederland. De instelling ontvangt hiervoor een vergoeding. De aios sluit voor de duur van de opleiding een arbeidsovereenkomst met de SBOH.