De KNMG ondersteunt artsen bij het maken van verantwoorde keuzes in de laatste levensfase, zodat de zorg aansluit op de wensen van patiënten. Maatschappelijke ontwikkelingen en behoeftes van patiënten geven richting aan de focus van dit beleidsprogramma.
Concreet gebeurt dit onder meer via standpunten, handreikingen en richtlijnen over medisch handelen bij het levenseinde, die ontstaan na zorgvuldige raadpleging van experts, artsen en belangenorganisaties. In het huidige maatschappelijk debat over het levenseinde komt vaak de wens op om zelf te kunnen bepalen hoe en wanneer men dood gaat.
Al enige jaren staat de KNMG artsen en patiënten bij in het omgaan met dilemma’s over passende zorg: hoe ver moeten artsen gaan met diagnostiek en behandeling in de laatste levensfase? Hoe kom je tot gedeelde besluitvorming? De KNMG blijft met patiëntenorganisaties en andere betrokkenen aandacht vragen voor de uitgangspunten in het rapport 'Niet alles wat kan, hoeft'. De KNMG doet dit door goede voorbeelden en praktische handvatten te verspreiden om met passende zorg aan de slag te gaan. In 2017 zijn de handreikingen (voor arts en patiënt) over tijdig spreken over het levenseinde geactualiseerd.
In het huidige maatschappelijk debat over het levenseinde komt vaak de wens op om zelf te kunnen bepalen hoe en wanneer men dood gaat. De KNMG is namens artsen actief in dit debat. Begin 2017 kwam de KNMG met haar overwegingen bij de ‘kabinetsreactie en visie voltooid leven’ Na uitgebreide raadpleging van achterban en federatiepartners, concludeerde de KNMG dat het invoelbaar is dat mensen zekerheid en geruststelling willen als het gaat om het eigen levenseinde. Maar een aparte ‘voltooid leven’-wet naast de huidige euthanasiewet teveel risico’s en nadelen kent en daarom onwenselijk is.
Een wilsverklaring kan duidelijkheid scheppen over de wensen en verwachtingen van de patiënt, zodat de arts hier zoveel mogelijk rekening mee kan houden. Ook kan de arts concreet aangeven wat er eventueel níet mogelijk is. Tegelijkertijd kan de wilsverklaring ook leiden tot vragen of misverstanden. Is de schriftelijke wilsverklaring echt van de patiënt zelf? Was de patiënt wilsbekwaam bij het opstellen? Wat is de waarde van een wilsverklaring of euthanasieverzoek vastgelegd bij de notaris? Om artsen hierbij te ondersteunen organiseert de KNMG regionale districtsavonden waar artsen en notarissen elkaar ontmoeten en meer duidelijkheid krijgen over wilsverklaringen en de rol van patiënt, arts en notaris.
In het project 'Euthanasie bij dementie' onderzoekt de KNMG onder welke voorwaarden het professioneel verantwoord is om euthanasie uit te voeren bij mensen in de verschillende fasen van dementie. Het resultaat van dit project wordt een visie waarmee we dokters houvast willen geven om samen met patiënten tot goede afwegingen te komen.
Lees meer over het KNMG-project euthanasie bij dementie
Op de hoogte blijven van het KNMG-project Euthanasie bij dementie? Schrijf u in voor de projectennieuwsbrief.