Hoe individuele en collectieve gezondheid met elkaar verbonden zijn
Enkele jaren geleden overwoog Sam Proesmans, ietwat gedesillusioneerd, om met het artsenbestaan te stoppen. Daarvan kwam hij terug en nu pleit hij voor populatiemanagement, public health en meer preventie. Wat maakt het uit wat ik als individu doe? Maakt het uit dat ik niet meer met het vliegtuig reis, geen vlees eet en braaf het vuilnis sorteer als de rest van de wereld blijft vliegen, volop biefstukken verorbert en afval produceert? Maakt het uit dat ik af en toe eens een sigaret rook en graag een glas wijn drink? Is dat dan echt zó ongezond? En leef ik langer als ik rijk ben?
Sam Proesmans laat zien hoe je feit van fictie onderscheidt en waarom associatie niet hetzelfde is als causatie. Met wetenschap als rode draad onderzoekt Sam Proesmans hoe individuele en collectieve gezondheid met elkaar verbonden zijn en voert hij een vurig pleidooi voor het belang van public health.
Woorden als medicijn – Hoe het placebo-effect kan bijdragen aan betere zorg
Klinische en behandelresultaten worden beïnvloed door contextfactoren zoals patiëntverwachtingen en interactie met zorgverleners. Positieve verwachtingen (placebo-effecten) kunnen gezondheidsresultaten verbeteren, terwijl negatieve verwachtingen (nocebo-effecten) de behandelingseffectiviteit kunnen verminderen of bijwerkingen kunnen verergeren. Deze lezing belicht de invloed van arts-patiënt communicatie op klinische uitkomsten, de werking van placebo- en nocebo-effecten, en hoe zorgverleners therapeutische technieken kunnen inzetten en optimaliseren voor effectieve communicatie.
Andrea Evers is hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden en Wetenschappelijk Directeur van het Instituut Psychologie. Daarnaast is zij als Medical Delta hoogleraar Healthy Society verbonden aan de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit in Rotterdam. Voor de Leiden-Delft-Rotterdam alliantie is ze mede-trekker van het programma Healthy Society.
175 jaar KNMG, de arts-patiëntrelatie in historisch perspectief
Met de focus op de arts-patiëntrelatie levert de zoektocht in de rijke geschiedenis van de Maatschappij een reeks beelden op die, als in een stroboscopische flits, het kloppend hart van de geneeskunde laten zien: de inzet van professionals voor het behoud en herstel van gezondheid. Dat idealen en werkelijkheid hier niet altijd synchroon lopen, maakt deze geschiedenis boeiend én leerzaam!
Mart van Lieburg is emiritus hoogleraar medische geschiedenis, verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, het Erasmus MC, Universitair Medisch Centrum Groningen en het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij is eveneens verantwoordelijk als bibliothecaris van de KNMG voor het behoud van de historische collectie van de KNMG, de zogenaamde Bibliotheca Medica Neerlandica. Ook beheert hij de bibliotheek en het erfgoed van het Trefpunt Medische Geschiedenis Nederland.
Hoe maakt de dokter van nu het verschil voor de patiënt van morgen?
Technologie transformeert de zorg, maar één ding blijft onveranderd: vertrouwen tussen arts en patiënt. Deze relatie, ooit paternalistisch, is nu een partnerschap en evolueert naar een model waarin de arts als gids fungeert in een complex zorglandschap. De toekomst vraagt om een balans tussen technologische vooruitgang en menselijke warmte, waar 'high tech' samengaat met 'high touch'.
René Héman is voorzitter van artsenfederatie KNMG. Hij heeft een achtergrond als arts Maatschappij & Gezondheid en bedrijfsarts, en brengt een brede expertise in de zorg met zich mee. Voorheen was hij voorzitter van de Koepel van Artsen Maatschappij en Gezondheid (KAMG) en lid van het toenmalige federatiebestuur. Onder zijn voorzitterschap heeft de artsenfederatie KNMG de visie ‘De rollen van de arts in 2040’ ontwikkeld. Deze visie biedt richting bij het opleiden van toekomstbestendige artsen en ondersteunt artsen bij het proactief inspelen op nieuwe ontwikkelingen.
Als voorzitter van De Geneeskundestudent zette Pim zich onder meer in voor coassistentenvergoeding, burn-outpreventie bij jonge artsen, inclusiever onderwijs en het creëren van een breder beeld van de mogelijkheden in de artsenloopbaan. Recent afgestudeerd is hij nu werkzaam als basisarts en promovendus. Zijn energie, nieuwsgierigheid en enthousiasme maken hem een uitstekende dagvoorzitter voor ons jubileumcongres.