Het geven van een training of het testen van een nieuw medisch hulpmiddel; leveranciers van medische hulpmiddelen en zorgprofessionals werken vaak samen voor een goed gebruik van middelen en innovatie. Leveranciers en artsen moeten zich hierbij houden aan de wettelijke regels en de gedragscodes. Bij een steekproef onder negen leveranciers van medische hulpmiddelen zijn meerdere overeenkomsten met tandheelkundigen en cardiologen door de IGJ als onvoldoende beoordeeld. De inspectie legt daarom waarschuwingen en boetes op, aan zowel de leveranciers als de zorgprofessionals.
IGJ is als toezichthouder belast met de controle op de naleving van de regels over gunstbetoon in de Wet medische hulpmiddelen. Deze regels komen overeen met de voorschriften in de Gedragscode Medische Hulpmiddelen. Zij controleerde dienstverleningsovereenkomsten en financiële transacties tussen leveranciers en zorgprofessionals. Positief is dat de IGJ in alle gevallen beoordeelde dat deze relaties van waarde zijn voor de zorg. In de meeste gevallen werd ook voldaan aan regelgeving. In enkele gevallen waren de overeenkomsten onduidelijk, vooral over het aantal uren dienstverlening en de specificatie hiervan. In enkele gevallen was er helemaal geen overeenkomst opgesteld. Hiervoor heeft de inspectie nu waarschuwingen en boetes uitgedeeld.
Uit het onderzoek blijkt ook dat er bij ziekenhuizen te weinig aandacht is voor controle op financiële relaties tussen artsen en leveranciers en dat er in Nederland en Europa te weinig deskundigheid is op het onderwerp gunstbetoon.
Uit deze inspectie van die IGJ komen aantal leerpunten voor artsen naar voren over dienstverlening. Extra alertheid, transparantie en zorgvuldigheid is gewenst op de volgende punten: bij betaling voor dienstverlening moet altijd een schriftelijke overeenkomst aanwezig zijn. Daarin moet duidelijk vermeld zijn: voldoende en zorgvuldige beschrijving van inhoud, aard en omvang van de te verrichten dienst, specificatie van het aantal uren dienstverlening en de vergoeding daarvoor, waarbij onderscheid gemaakt moet worden tussen honorarium (uurtarief maal aantal uren) en onkostenvergoedingen. De uiteindelijke betalingen moeten hiermee in overeenstemming zijn en verantwoord kunnen worden.
Raadpleeg de website hoeblijfikonafhankelijk.nl voor alle regels waar je als arts aan moet voldoen bij het aangaan van financiële relaties met leveranciers van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl