Op 5 juli vindt het commissiedebat SZW plaats over armoede- en schuldenbeleid. De KNMG heeft in een brief aan de commissieleden met klem gevraagd om de bestaanszekerheid van mensen met een lage sociaaleconomische positie (SEP) structureel te verbeteren.
Armoede beperkt niet alleen de toegang tot basisbehoeften zoals gezonde voeding, huisvesting en onderwijs maar heeft ook directe invloed op de gezondheid. Mensen in een lagere sociaaleconomische positie (SEP) leven 8 jaar korter en 23 jaar in minder goede gezondheid dan mensen met een hoge SEP. Artsen zijn daar dagelijks getuige van. Mensen die leven met geldzorgen, schulden of armoede hebben vaker chronische stress, een ongezonde leefstijl of chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Ook psychsociale problemen komen vaker voor. Artsen kunnen niet meer doen dan de symptomen bestrijden.
Het aanpakken van armoede in Nederland is noodzakelijk om de gezondheid en het welzijn van mensen in een kwetsbare positie te verbeteren. Daarom roept de KNMG de commissie SZW op om de bestaanszekerheid van mensen met een lage SEP structureel te verbeteren en concrete maatregelen te nemen om deze vicieuze cirkel van armoede en gezondheidsproblemen te doorbreken.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl