Dossier / bijgewerkt: 10 juni 2020
Vooral in civiele en bestuursrechtelijke rechtszaken kan de arts worden verzocht om een deskundigenrapportage op te stellen. De Nederlandse Vereniging voor Medisch Specialistische Rapportage (NVMSR) heeft een richtlijn opgesteld om duidelijkheid te scheppen over het handelen van artsen die in een juridische context als deskundige optreden. Deze richtlijn is in 2016 herzien. De KNMG, waarvan het Federatie bestuur op 31 januari 2008 had ingestemd met de Richtlijn 2008, heeft zich thans op het standpunt gesteld, om reden van veranderde prioriteiten en doelstellingen, dat het niet aan het Federatiebestuur is zich bezig te houden met richtlijnen.
Deze richtlijn bevat normen voor de inhoud en opbouw van het deskundigenrapport, de persoon en de houding van de deskundige, de onderzoekssetting en de in acht te nemen procedure. Tenslotte wordt stilgestaan bij twee specifieke aspecten: het opstellen van een rapport in het kader van een beoordeling van beroepsaansprakelijkheid en het uitvoeren van expertises in een bestuursrechtelijk kader.
Het is voor het eerst dat de professionele standaard van de arts die optreedt als deskundige in kaart wordt gebracht. Bij het opstellen van de richtlijn is onder meer rekening gehouden met de jurisprudentie van de tuchtrechter. De richtlijn bevat ‘minimumregels’ en geeft wetenschappelijke verenigingen desgewenst ruimte om op specifieke onderdelen strengere eisen te stellen.