Problematisch middelengebruik en verslaving zijn van invloed op iemands functioneren en gezondheid en gaan daarom niet samen met werk. Bij zorgprofessionals kan dit, naast ziekte en uitval, leiden tot risico’s voor de patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg.
Uit onderzoek blijkt dat 20 tot 25% van de bedrijfsongevallen alcoholgerelateerdis. Het jaarlijkse productiviteitsverlies door alcoholgebruik wordt geschat op 1,3 miljardeuro. Problematisch middelengebruik en verslaving komen overal voor. Ook onder artsen en andere zorgprofessionals. Uit internationale literatuur blijkt dat 1 op de 7 artsen (15,4%)een stoornis in middelengebruik heeft. Dit geldt voor 1 op de 8 personen (12,6%)bij de algemene bevolking.
Medewerkers die te maken hebben met problematisch middelengebruik of verslaving durven zich niet altijd hierover te uiten. Zij schamen zich of zijn bang voor de gevolgen als het bekend wordt dat zij problemen met middelengebruik of een verslaving hebben. Het is belangrijk hen zo goed en zo vroeg mogelijk te begeleiden en behandelen vanwege hun eigen gezondheid, de patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg.
Het creëren van een gezond en veilig werk- en leerklimaat waarin stoornissen in middelengebruik en gedragsverslaving als ziektes worden behandeld en bespreekbaar zijn, vergt langdurige inzet en continue actie. Dit begint bij een duidelijk beleid en het nemen van verantwoordelijkheid voor de uitvoering van dit beleid.
De KNMG heeft een beleidsplan 'Werken in de gezondheidszorg: middelengebruik en verslaving' ontwikkeld. Dit format kunt u als handvat gebruiken om beleid te formuleren en te implementeren of bestaand beleid te optimaliseren. In de handreiking leest u hoe u het beleidsplan kunt gebruiken om eigen beleid te ontwikkelen. Hierin is ook een praktisch stappenplan opgenomen.
Dit beleidsplan is een uitgebreide versie van ADM-beleid. Naast een verslaving aan alcohol, drugs en/of medicatie is ook gedragsverslaving (zoals gok-, game- en seksverslaving) meegenomen in dit beleidsplan om het toekomstbestendig te houden. Hiervoor is gekozen omdat er steeds meer aandacht nodig is voor gedragsverslaving.
Download de handreiking Download het beleidsplan
Wilt u het beleidsplan liever in een Word-bestand ontvangen, zodat u hierin direct aan het werk kan voor uw eigen organisatie? Stuur dan een e-mail naar toolkit@abs-artsen.nl om dit op te vragen en wij sturen het u zo snel als mogelijk toe.
Als u beleid voor uw organisatie heeft vastgesteld, is het belangrijk om alle mensen binnen de organisatie op de hoogte te stellen van dat beleid. Hiervoor kunt u onderstaand communicatieplan gebruiken dat de KNMG heeft ontwikkeld. U kunt het plan volledig overnemen en uitvoeren of gebruiken als inspiratie voor uw eigen communicatiestrategie.
Heeft u vragen over het ontwikkelen van beleid rondom middelengebruik en verslaving? Of heeft u waardevolle input voor deze toolkit? Neem contact op via toolkit@abs-artsen.nl of bel met Marlies de Rond, beleidsadviseur KNMG: 088 – 44 04 223.