Werkt u als specialist in het Verenigd Koninkrijk (VK), heeft u daar uw artsen- of specialistendiploma gehaald of heeft u plannen daartoe? Of werkt u met een Nederlands diploma in het VK? Dan kan de Brexit voor u gevolgen hebben.
Nadat de Brexit op 31 januari 2020 plaatsvond, gold tot en met 31 december 2020 een overgangsperiode, waarin de EU-regels en wetten voor het VK van kracht bleven. Die overgangsperiode is niet verlengd, waarmee het VK vanaf 1 januari 2021 wordt gezien als een derde land.
Vanaf 1 januari 2021 beschouwt de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) Britse diploma’s ter afsluiting van een geneeskundige vervolgopleiding als behaald in een derde land. Dat betekent dat de RGS de gevolgde opleiding inhoudelijk beoordeelt op gelijkwaardigheid aan de Nederlandse opleiding, voordat een diploma kan worden erkend. De General Medical Council (GMC) kan dezelfde procedure hanteren voor Nederlandse diploma’s. Houdt u dus rekening met langere procedures. Daarnaast is het mogelijk dat na een inhoudelijke beoordeling uw Britse diploma in Nederland niet wordt erkend of uw Nederlandse diploma in het VK niet wordt erkend.
Diploma’s die in het Verenigd Koninkrijk voor 1 januari 2021 zijn behaald, vallen nog wel onder de EU-Richtlijn. De RGS kan deze automatisch erkennen, zonder inhoudelijke beoordeling op gelijkwaardigheid aan de Nederlandse opleiding. Verder is bepaald dat erkenningen van Britse diploma’s die vóór 1 januari 2021 zijn afgegeven ook na afloop van de overgangsperiode in stand blijven.
Als de RGS uw Britse diploma voor 1 januari 2021 erkend heeft, dan blijft die erkenning in stand. U blijft als specialist geregistreerd zolang u aan de Nederlandse eisen voor herregistratie voldoet.
Per 1 januari 2021 is de Europese regeling van automatische diploma-erkenning voor het VK vervallen. Als u over een Brits specialistendiploma beschikt van na 1 januari 2021, zal de RGS uw specialistenopleiding inhoudelijk beoordelen op gelijkwaardigheid aan de Nederlandse opleiding voor het (meest aanverwante) specialisme. Als uw opleiding gelijkwaardig is aan de Nederlandse, erkent de RGS uw diploma. Als dat niet zo is dan kunt u na het volgen van een aanpassingsstage of (een deel van) de Nederlandse opleiding, in aanmerking komen voor erkenning en registratie. Houdt u dus rekening met langere procedures.
Per 1 januari 2021 is eveneens de Europese regeling over tijdelijke en incidentele dienstverrichting voor houders van Britse diploma’s vervallen. Als u met een Brits diploma in Nederland wilt gaan werken moet u dus erkenning van uw diploma aanvragen bij de RGS.
Raadpleegt u voor meer informatie over de beoordelingsprocedure de Gids voor buitenslands gediplomeerden van de RGS.
Neemt u contact op met de GMC en de Britse immigratiedienst om te vragen wat u moet regelen om in het VK te kunnen blijven praktiseren. Uw Nederlandse diploma dat in het VK vóór de Brexit-datum erkend is, blijft erkend. Ook een diploma dat tijdens de overgangsperiode is erkend, blijft daarna geldig.
Net als voorafgaand aan de Brexit het geval was, geldt dat de uren die u als specialist in het VK hebt gewerkt kunnen meetellen voor herregistratie in Nederland. Ook nascholing die u in het VK hebt gevolgd, kan meetellen als deze door uw wetenschappelijke vereniging is geaccrediteerd. De Brexit verandert hier niets aan.
De GMC zal Nederlandse diploma’s na de overgangsperiode niet meer automatisch hoeven te erkennen. Het staat de Britse autoriteit vrij om te bepalen hoe zij aanvragen tot erkenning en registratie van geneeskundig specialisten beoordeelt. Neemt u voor informatie over de procedure die specifiek voor uw specialisme geldt contact op met de GMC. Houdt u dus rekening met langere procedures.
Als u op basis van een Nederlands specialistendiploma tijdelijk en incidenteel diensten verricht in het VK adviseren wij u eveneens contact op te nemen met de GMC.
Als u een deel van uw Nederlandse specialistenopleiding in het VK heeft gevolgd, telt dit onderdeel mee voor uw opleiding. De Brexit verandert hier niets aan.
Begint u na 1 januari 2021 in het VK met een deel van de opleiding? Let u er dan wel op dat uw artsdiploma in het VK mogelijk niet meer automatisch wordt erkend en er een langere procedure geldt (zie ook informatie bij het BIG-register).
Op de website van het BIG-register vindt u meer informatie over de gevolgen voor de erkenning van artsendiploma’s.
Het ministerie van VWS voerde een campagne over de mogelijke gevolgen van een no deal Brexit, specifiek gericht op instellingen en bedrijven in de zorgsector. Meer informatie van de Rijksoverheid over de Brexit:
IGJ met informatie en een Brexit Impact Scan voor zorgaanbieders
NFU voor de gevolgen voor umc’s
NVZ: biedt via hun kennisnet informatie voor ziekenhuizen
Immigratie en Naturalisatiedienst biedt informatie over Brexit en verblijfsrecht van Britse burgers in Nederland
GMC biedt informatie over registratie in het VK
British Medical Association biedt algemene informatie over de Brexit
Heeft u vragen over de mogelijke gevolgen van de Brexit voor uw registratie, neem dan contact op met de RGS via 088 - 440 43 00 of rgs@fed.knmg.nl.
Meer informatie over de mogelijke gevolgen van de Brexit voor geneesmiddelen, hulpmiddelen, onderhoudscontracten, opslag van data of onderzoeksgegevens vindt u op de website van de Rijksoverheid: Brexit en de zorgsector: informatie over gevolgen van Brexit