Vanaf 1 januari 2020 gelden er nieuwe eisen voor herregistratie. Deze heeft het CGS in 2016 vastgesteld. Deze zijn te vinden in hoofdstuk D van het Kaderbesluit CGS.
De herregistratie-eisen vanaf 2020 zijn, gerekend over de voorafgaande 5 jaar als volgt:
u werkt gemiddeld tenminste 16 uur per week in uw eigen vakgebied;
u haalt over die 5 jaar tenminste 200 punten aan bij- en nascholing;
eens in de 5 jaar staat u stil bij uw eigen functioneren met een daarvoor opgeleide persoon;
en elke 5 jaar neemt u deel aan de evaluatie van het functioneren van uw team.
Herregistratie wordt verleend op voorwaarde dat er sprake is van verantwoord functioneren en toereikende deskundigheid;
Hart van het vernieuwde herregistratiesysteem is deelname aan regelmatige evaluatie van individueel functioneren en van het functioneren van de groep waarbinnen de desbetreffende specialist of profielarts werkzaam is;
Een persoonlijk ontwikkelplan (POP) fungeert als vliegwiel; met het POP kan de specialist gericht werken aan verbeteracties die uit de evaluatie voortkomen.
Vanaf 2020 moet bij herregistratie blijken dat de arts regelmatig verantwoording aflegt over zijn professioneel functioneren en gericht werkt aan de competenties die van belang zijn voor het adequaat uitoefenen van zijn of haar vak. Het CGS is groot voorstander van het principe ‘een leven lang leren’. Artsen moeten zich ook na hun registratie als specialist voortdurend blijven ontwikkelen in álle CanMEDS-competenties; niet alleen op het gebied van medisch handelen, maar ook in competenties als communiceren, organiseren en samenwerken.
Naast de evaluatie van het individueel functioneren, moet elke specialist ook deelnemen aan een vorm van externe kwaliteitsvisitatie, waarbij de groep verantwoordelijkheid neemt voor de kwaliteit van de verleende zorg. Bijkomend effect daarvan is dat de arts zich expliciet verantwoordelijk weet voor het individueel functioneren van de leden van de groep en voor de kwaliteit van functioneren als team, bijvoorbeeld een maatschap of een vakgroep.
Een solopraktijk betekent in deze tijd niet meer dat u volstrekt alleen en geïsoleerd werkt. U zult altijd samen werken met een of meer anderen en dan formeert u een groep daarmee. Of uw vereniging heeft daarvoor oplossingen bedacht.
En komt u er ook dan niet uit, dan is het zaak om contact op te nemen met de registratiecommissie om dit kort te sluiten en te zoeken naar een oplossing.