Dossier / bijgewerkt: 18 april 2023
Klimaat, milieu en gezondheid beïnvloeden elkaar. Klimaatverandering en milieuvervuiling leveren gezondheidsproblemen op, zowel nu als in de toekomst. Veel dokters zien nu al patiënten met klachten die ontstaan zijn door klimaatverandering en milieuvervuiling.
De zorgsector is ook zelf vervuilend. Zo gebruikt onze sector veel grondstoffen, produceert veel niet-circulair afval en is verantwoordelijk voor 7% van CO2-uitstoot in Nederland. Daarnaast raakt het oppervlaktewater verontreinigd door medicijnresten.
De KNMG ziet een belangrijke rol voor artsen bij de verduurzaming van de zorg. Niet voor niets heeft duurzaamheid een plek in de KNMG-Gedragscode voor artsen: Als arts ben je je bewust van de relatie tussen gezondheid, klimaat en milieu en zet je je in voor een duurzame zorgsector en gezonde leefwereld.
Op deze pagina vind je handvatten voor hoe je dit in de praktijk brengt.
Je kunt je op verschillende manieren inzetten voor een duurzame zorgsector. Het bijwonen van (lunch)lezingen en voorlichtingen over dit thema kan je bijvoorbeeld helpen om je bewust te worden van duurzaamheid en duurzame keuzes. Verder kun je duurzaamheid aankaarten in je team en het initiatief nemen om duurzamere keuzes te maken. Hiervan zijn al veel inspirerende voorbeelden te vinden. Deze best practices kunnen je helpen om zelf ook kansen voor duurzaamheid te signaleren. Je leert als het ware door een ‘groene bril’ te kijken.
Als individuele arts kun jij een verschil maken. Wanneer je kansen ziet voor duurzame opties kun je dit aankaarten bij jouw beroepsvereniging en werkgever waardoor er ook bij hen meer aandacht komt voor duurzaamheid.
Als arts zet je je in voor een gezonde leefwereld door de link tussen milieu en gezondheid te signaleren en uit te dragen. Bijvoorbeeld door je uit te spreken over een vervuilend bedrijf in jouw buurt waar patiënten gezondheidsproblemen door krijgen. Je kunt dit aankaarten bij de lokale politiek of het regionale dagblad. Verder kun je in je persoonlijke keuzes rekening houden met het milieu, wat ook bijdraagt aan een gezondere leefwereld.
Er zijn al verschillende initiatieven om de zorg te verduurzamen. Onder andere de LHV en FMS besteden hier aandacht aan. Op de website van De Groene Zorg Alliantie zijn vele groene initiatieven van verschillende specialismes gebundeld. Hier kun je zien of en hoe er vanuit jouw specialisme al mensen zijn verenigd en kun je inspiratie opdoen van best practices voor in jouw werk.