Je bent (bijna) klaar met je opleiding, en dan?
Voltooiings- of eindverklaring
Om je opleiding officieel af te kunnen ronden, heeft de RGS een voltooiings- of eindverklaring nodig. De verklaring wordt afgegeven door jouw (eindoordelend) opleider of het hoofd van het opleidingsinstituut. Dat kan vanaf 3 maanden voordat jij je opleiding afrondt. Voor de meeste opleidingen kan dat via MijnRGS. Voor de opleiding tot huisarts, specialist ouderengeneeskunde, arts verstandelijk gehandicapten, verslavingsarts KNMG ontvangen we de voltooiingsverklaring graag als pdf per e-mail: opleiding@fed.knmg.nl
Voldoen aan de opleidingseisen
Met de afgifte van de eindverklaring geeft de opleider aan dat je aan het eind van je opleiding aan alle opleidingseisen hebt voldaan. Ga op tijd, samen met je opleider zorgvuldig na of dat zo is. Zo voorkom je problemen. Als aan het eind van je opleiding wordt geconstateerd dat je een verplicht opleidingsonderdeel niet hebt gevolgd, of dat je opleidingsduur niet overeenkomt met de Europese minimale duur, kun je je opleiding nog niet afronden.
Diploma
Na ontvangst van de eindverklaring krijg je van de RGS een diploma. Het diploma is het officiële bewijs dat je de vervolgopleiding tot geneeskundig specialist of profielarts KNMG met goed gevolg hebt afgerond. Op de laatste dag van je opleiding of zo snel mogelijk erna staat jouw diploma in MijnRGS en kun je het downloaden. Bewaar het diploma goed, het kan zijn dat je het later nog nodig hebt, bijvoorbeeld als je besluit in het buitenland te gaan werken.
Na ontvangst van de eindverklaring ontvang je via MijnRGS instructies om je aanvraag tot registratie als specialist of profielarts in te dienen. Als je je registratieverzoek vóór het einde van je opleiding indient, ben je direct na je laatste opleidingsdag geregistreerd. Je ontvangt het registratiebewijs op of zo snel mogelijk na de einddatum van je opleiding. Wacht niet te lang met het indienen van je aanvraag en voorkom dat jouw inschrijving als specialist of profielarts niet aansluitend aan je opleiding plaatsvindt.
Je kunt je als aios aan het eind van je opleiding inschrijven in het specialisten- of profielartsenregister als:
Let op: voor artsen met een buitenlands specialistendiploma gelden specifieke registratie-eisen.
De inschrijving in het register voor specialisten of profielartsen brengt kosten met zich mee. Mogelijk kun je de inschrijfkosten declareren bij je werkgever. Zie voor meer informatie hierna.
Beroepstitel
Pas na de inschrijving in het specialisten- of profielartsenregister van de RGS, mag je de daarbij behorende beroepstitel gebruiken zoals huisarts, verslavingsarts KNMG, kinderarts, spoedeisende hulparts, bedrijfsarts, arts infectieziektebestrijding KNMG, enzovoorts gebruiken. De specialistentitels zijn wettelijk beschermd. Dat staat in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg, ook wel Wet BIG.
De afzonderlijke profielartsentitels zijn door de KNMG beschermd als woordmerk.
Bewijs van inschrijving
Zodra je bent ingeschreven in het register van de RGS, krijg je een bewijs van registratie. Je kunt je (bewijs van) inschrijving in het register online inzien. Het is een bijlage bij het besluit tot registratie. Log daarvoor met DigiD of MFA in in MijnRGS en ga naar Mijn registratie.
Bij de inschrijving in het specialisten- of profielartsenregister hoort een aantal belangrijke rechten en plichten. Samen zorgen ze ervoor dat de kwaliteit van de zorg hoog blijft. Hieronder lees je welke rechten en plichten je als geregistreerd specialist of profielarts KNMG hebt.
Aantekening specialisme in BIG-register
Voor specialisten geldt dat we de inschrijving doorgeven aan het BIG-register zodat het specialisme kan worden aangetekend in het BIG-register. Het specialisme is zo voor iedereen die het BIG-register raadpleegt, zichtbaar. Eindigt je specialistenregistratie? Dan geeft de RGS dat ook door aan het BIG-register en wordt de aantekening weggehaald. De registratie als profielarts kan niet worden aangetekend in het BIG-register. Voor het antwoord op de vraag of een arts bij de RGS is ingeschreven als profielarts, kun je telefonisch of per e-mail contact opnemen met de RGS.
Werkgevers, AGB-code en pensioenfonds
Werkgevers vragen om een bewijs van inschrijving in het specialisten- of profielartsenregister KNMG. Voor het verkrijgen van een AGB-code van Vektis of de registratie bij VECOZO, is veelal een bewijs van registratie als specialist of profielarts vereist.
Voor een aantal specialismen geldt tot slot dat registratie bij de RGS is vereist voor de aansluiting bij het beroepspensioenfonds voor medisch specialisten (SPMS). In al deze gevallen geldt dat je het bewijs van inschrijving als specialist of profielarts kunt downloaden uit MijnRGS. Voor specialisten geldt dat jouw registratie ook kan worden opgezocht in het BIG-register.
Wil je jouw specialisme in het buitenland uitoefenen? De registratie-autoriteiten in het betreffende land kunnen je informeren over de eisen die zij daaraan stellen. Je hebt in ieder geval het door de RGS afgegeven diploma nodig. Een verklaring van inschrijving in het specialisten- of profielartsenregister is een bijlage bij het besluit tot (her)registratie dat in MijnRGS staat. Neem contact op met de RGS als dat bewijs niet recent is afgegeven en/of als andere documenten over je opleiding als specialist of profielarts worden gevraagd.
Verklaringen BIG-register en wetenschappelijke vereniging
Een verklaring van een subspecialisatie kun je opvragen bij je wetenschappelijke vereniging; een verklaring van niet-schorsing als arts - ook Certificate of Current Professional Status (CCPS) genoemd - kun je opvragen bij het BIG-register, zie Hoe kan ik een CCPS aanvragen?
Kijk dan eens bij onze Veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Bel 088 - 440 43 80 of mail naar opleiding@fed.knmg.nl. We helpen je graag.