Heb je vragen? Raadpleeg de vragen en antwoorden op deze pagina.
Bespreek het eerst met je opleider. Komen jullie er samen niet uit? Overleg dan met je centrale opleidingscommissie (COC) voor de medisch specialistische vervolgopleidingen of het (hoofd van) het opleidingsinstituut voor de overige vervolgopleidingen. Heb je nog steeds vragen? Neem dan contact op met de RGS.
In opleiding tot medisch specialist
Voor vragen over arbeidsrecht kun je terecht bij de Jonge Specialist (DJS). Bijvoorbeeld over loon, arbeidsuren of inzet voor diensten. Daar helpen juristen van de LAD en FMS je.
In opleiding tot huisarts, specialist ouderengeneeskunde, arts verstandelijk gehandicapten, arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde, cosmetisch arts, verslavingsarts of sociaal geneeskundige
Je kunt ook terecht bij de aios-verenigingen. Heb je de SBOH als werkgever? Kijk dan eens bij de LAD.
In opleiding tot medisch specialist, sociaal geneeskundige, arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde, cosmetisch arts of verslavingsarts:
Log in bij MijnRGS, en ga naar ‘wijzig je opleidingsschema’. Geef in de toelichting aan dat het gaat om een verlenging van de opleiding door COVID-19 *.
Krijg je een foutmelding? Neem dan contact op met de RGS. Bel 088 - 440 43 80. Je opleider ontvangt de aanvraag en moet de verlenging goedkeuren.
In opleiding tot huisarts, specialist ouderengeneeskunde of arts verstandelijk gehandicapten:
Ga niet naar MijnRGS, maar neem contact op met je opleidingsinstituut.
*Het is belangrijk dat aiossen de juiste reden van verlenging vermelden, zeker en juist ook als dit COVID-19 is. De NzA heeft de RGS geïnformeerd dat verlenging vanwege COVID-19 in aanmerking komt voor bekostiging vanuit het opleidingsfonds (voor aiossen in opleiding tot medisch specialist). De RGS registreert de verlengingen vanwege COVID-19 zodat inzichtelijk is welke extra kosten dit met zich meebrengt. Zie ook het bericht hierover op de website van De Jonge Specialist.
Doe alleen waar je je goed bij voelt en laat je zo nodig bijscholen in overleg met je opleider.
Bespreek met je opleider of (het hoofd van) het opleidingsinstituut of, wanneer en hoe je deze stage of opleidingsperiode gaat inhalen. Het antwoord is afhankelijk van individuele factoren en zal niet voor elke aios hetzelfde zijn.
In opleiding tot medisch specialist
Houd de informatie van je eigen wetenschappelijke vereniging in de gaten.
In opleiding tot huisarts, specialist ouderengeneeskunde, arts verstandelijk gehandicapten, arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde, cosmetisch arts, verslavingsarts of sociaal geneeskundige
Overleg met je opleider of het hoofd van het opleidingsinstituut.
In opleiding tot medisch specialist
Ja. Je blijft tijdens de verlenging ingeschreven in het opleidingsregister van de RGS. Zo lang krijgt je werkgever financiering van de overheid voor je opleiding.
In opleiding tot huisarts, specialist ouderengeneeskunde, arts verstandelijk gehandicapten
Ja. Je blijft tijdens de verlenging ingeschreven in het opleidingsregister van de RGS. De SBOH blijft je werkgever.
In opleiding tot arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde, cosmetisch arts, verslavingsarts of sociaal geneeskundige
Bespreek het met je werkgever en opleidingsinstituut.
In opleiding tot medisch specialist
Ons advies is om de startdatum niet te veranderen. Je startdatum moet in het jaar vallen, dat je met de opleiding zou beginnen. Dat komt door de financiering van je opleiding. Overleg met je opleider over andere invullingen voor de normale inwerkperiode.
In opleiding tot huisarts, specialist ouderengeneeskunde, arts verstandelijk gehandicapten, sociaal geneeskundige, arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde, cosmetisch arts of verslavingsarts
Overleg met het (hoofd van het) opleidingsinstituut. Er zijn verschillende opties om de periode op een andere manier in te vullen. Denk aan tijdelijk twee aiossen bij een opleider, of aanpassing van het opleidingsschema. Komen jullie er samen niet uit? Dan kan het instituut dit voorleggen aan de RGS.
In opleiding tot medisch specialist, profielarts, sociaal geneeskundige, arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde, cosmetisch arts of verslavingsarts
Wijzig je opleidingsschema in MijnRGS. Je opleider ontvangt de aanvraag en moet de wijziging goedkeuren.
In opleiding tot huisarts, specialist ouderengeneeskunde, arts verstandelijk gehandicapten
Ga niet naar MijnRGS, maar neem contact op met je opleidingsinstituut.
Iedere dag dat de aios geen opleiding volgt. Bijvoorbeeld door ziekte, bijzonder verlof, zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof, een sabbatical of een promotietraject. Let op: het gaat niet om je wettelijke vakantiedagen.
Nee, er is geen overzicht van door de RGS geaccepteerde buitenlandse opleidingsplekken. Als een aios een deel van de opleiding in een instelling buiten Nederland wil volgen, dan moet de aios vooraf toestemming van de RGS krijgen.
Ja, dat kan. Maar alleen als voor beide opleidingen wordt voldaan aan de regelgeving van het College Geneeskundige Specialismen (CGS).
Als je kiest voor betaling met iDEAL in MijnRGS
Je ontvangt een bevestiging van de betaling en de factuur per e-mail.
Als je kiest voor ‘Opsturen van factuur’ in MijnRGS
Je betaalt op een ander moment. De betaling wordt niet schriftelijk bevestigd.
Wil je werkgever naast de factuur, ook een betaalbewijs? Download dan het rekeningafschrift waaruit blijkt dat de betaling aan de RGS van je bankrekening is afgeschreven.
Nee, dat is niet mogelijk. Als je klaar met je vervolgopleiding en je registreert je in het register voor specialisten of profielartsen, ben je de RGS het inschrijfgeld schuldig, en niet je werkgever.
Bespreek dat met je opleider, hoofd van het opleidingsinstituut of instituutsopleider. Die moet hier toestemming voor geven. Hij of zij kijkt samen met jou of de onderbreking kan, zonder dat je opleiding in gevaar komt. En of je delen moet inhalen.
In opleiding tot sociaal geneeskundige of tot medisch specialist, ziekenhuisarts of spoedeisende hulp arts
Nee, dat is niet mogelijk. Als je je registreert, ben je de RGS het inschrijfgeld schuldig, en niet je werkgever. Mogelijk kun je de factuur declareren bij je werkgever. Vraag dat na bij (de personeelsafdeling van) je werkgever.
In opleiding tot huisarts, specialist ouderengeneeskunde of arts verstandelijk gehandicapten, verslavingsarts of arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde
Je ontvangt geen factuur. De factuur gaat rechtstreeks naar je werkgever: de Stichting Beroepsopleiding Huisartsen (SBOH). Zij betaalt het inschrijfgeld.
Alleen opleidingsinstellingen- en instituten die erkend zijn door RGS, mogen aiossen opleiden. Documenten met overzichten van erkende opleidingsinstellingen en -instituten vind je hier.
Tijdelijk werken in Nederland met een diploma van buiten Europa (de EER of Zwitserland) in een beroep waarvoor BIG-registratie vereist is, is beperkt mogelijk. Voor artsen uit Suriname, die een deel van hun specialisatie in Nederland gaan volgen, geldt een aparte regeling. Op de pagina Surinaamse artsen vind je meer informatie over de regeling.