Een patiënt van mij is verwikkeld in een juridische procedure. In dat kader heeft zijn advocaat mij verzocht om hem het volledige medisch dossier te verstrekken. De patiënt heeft hiervoor een volmacht getekend. Mag ik op dit verzoek ingaan, als de gegevens uit het dossier mogelijk in een juridische procedure worden gebruikt?
Een patiënt kan een advocaat in de arm nemen om zijn belangen te behartigen. Als vertegenwoordiger van de patiënt heeft een advocaat, net als de patiënt zelf, recht op inzage in en afschrift van het medisch dossier. Daarom mag hij rechtstreeks medische informatie over de patiënt bij u als behandelend arts opvragen. U hoeft hiervoor geen aparte toestemming aan uw patiënt te vragen. Twijfelt u of de patiënt toestemming heeft gegeven, dan is het raadzaam om dit bij de patiënt te verifiëren.
Een advocaat die de belangen van een patiënt behartigt, is – anders dan de advocaat van een eventuele tegenpartij – als het ware het verlengstuk van de patiënt. Deze advocaat treedt op als gemachtigde, ofwel vertegenwoordiger van de patiënt.
Om zijn cliënt zo goed mogelijk te kunnen bijstaan, heeft de advocaat soms (een relevant deel van) het medisch dossier van de cliënt nodig. Hij mag dit rechtstreeks opvragen bij de behandelend arts. Juridisch wordt ervan uitgegaan dat de patiënt de arts toestemming geeft om het dossier (of een deel hiervan) aan de advocaat te verstrekken. Maar mocht u hierover twijfelen, dan is het raadzaam om bij de patiënt na te vragen of hij hiermee instemt. Zo nodig kunt u de patiënt vragen om een machtiging te verstrekken.
Geen gegevens verstrekken over andere personen
Bij het verstrekken van (een deel van) het medisch dossier mag het privacybelang van anderen niet worden geschaad. Dat is bijvoorbeeld het geval als in het medisch dossier gegevens staan over een andere persoon. Is dat aan de orde, dan mag u die gegevens niet aan de patiënt, en dus ook niet aan zijn advocaat, verstrekken.
Kosten
Heeft u een afschrift van het dossier aan de patiënt of zijn advocaat verstrekt, dan mag u hiervoor geen kosten in rekening brengen1.
Beoordeling van de gegevens
Het is aan de advocaat en zijn cliënt om te bepalen of zij de gegevens uit het medisch dossier al dan niet in de juridische procedure gebruiken. Maar de interpretatie van medische gegevens voor juridische doeleinden vereist wel een specifieke deskundigheid. Daarom hecht de KNMG eraan dat advocaten een medisch adviseur, die arts is, inschakelen voor het beoordelen van medische stukken. Dit is echter niet wettelijk verplicht.
Soms verzoekt een advocaat om een oordeel over, of een prognose van de gezondheidssituatie van zijn cliënt. Het is echter niet aan u, als behandelend arts, om aan dit verzoek te voldoen. Voor deze vragen zal de advocaat een eigen medisch adviseur moeten inschakelen.
1 Dit gaat uitsluitend over de situatie waarin een patiënt zelf, of een vertegenwoordiger/gemachtigde van de patiënt (bijvoorbeeld diens advocaat), om een afschrift van (gegevens uit) het medisch dossier verzoekt. Als een derde partij informatie opvraagt via gerichte schriftelijke vragen, dan kunnen huisartsen daarvoor een NZa-tarief in rekening brengen. Zie ook ‘Kosten informatieverstrekking’ op de LHV-website. Andere artsen met vragen hierover verwijzen wij graag naar hun eigen beroepsvereniging.