De RGS heeft een onafhankelijke adviescommissie ingesteld die de bezwaren tegen besluiten van de RGS behandelt en advies uitbrengt aan de RGS over de te nemen beslissing op bezwaar.
De adviescommissie behandelt bezwaren op beslissingen van de RGS over:
Uw (hernieuwde) inschrijving in het specialistenregister;
Uw (hernieuwde) inschrijving in het profielartsenregister;
Uw inschrijving in het opleidingsregister;
Het doorhalen van inschrijvingen in bovengenoemde registers;
Het opnieuw al dan niet aansluitend erkennen van een opleider of opleidingsinstelling;
Het wijzigen, schorsen of intrekken van de erkenning;
Desgevraagd: andere dan de hiervoor genoemde beslissingen.
Hieronder leest u hoe u bezwaar indient, welke procedure wordt gevolgd bij het behandelen van uw bezwaar en hoe de beslissing op uw bezwaar tot stand komt. Ook leest u wat u kunt doen als u het niet eens bent met het besluit op bezwaar.
Wilt u bezwaar maken tegen een beslissing die de RGS heeft genomen op uw aanvraag? Dat kan via MijnRGS. Let op: bezwaar indienen tegen een beslissing die de RGS uit eigen initiatief neemt, is nog niet mogelijk via MijnRGS. Dat kan wel via e-mail of post.
Zodra een beslissing is genomen op uw aanvraag, ontvangt u een e-mail die u erop wijst dat in MijnRGS een bericht klaarstaat met het besluit erin. Via dat besluit hebt u de mogelijkheid om een bezwaarprocedure te beginnen. De vervolgstappen wijzen zich vanzelf.
Termijn
Na ontvangst van een besluit hebt u 6 weken de tijd om bezwaar in te dienen. Na die periode is de bezwaartermijn verlopen. Lukt het u niet om binnen 6 weken aan alle vereisten te voldoen, dien dan een onvolledig bezwaarschrift in zodat u binnen de termijn blijft. Als niet alle gegevens (bijvoorbeeld de reden waarom u bezwaar maakt) in uw bezwaarschrift staan, krijgt u nog kort de tijd dit aan te vullen. Doet u dit niet op tijd, dan kan het bezwaarschrift niet-ontvankelijk worden verklaard. Dit betekent dat uw bezwaarschrift niet inhoudelijk wordt behandeld. Na 6 weken kunt u niet meer via MijnRGS bezwaar maken. U kunt dan nog wel per e-mail of post bezwaar maken. Dient u uw bezwaar te laat in, vermeld dan de reden dat u te laat bent. Uw bezwaar kan alsnog inhoudelijk worden behandeld, mits de reden als gegrond wordt beoordeeld. Bij te late indiening kan het bezwaar niet-ontvankelijk worden verklaard. Het bezwaar wordt dan niet inhoudelijk behandeld.
Correspondentie
De verdere correspondentie verloopt via MijnRGS. Als in MijnRGS een bericht voor u klaarstaat, ontvangt u daarover een notificatie per e-mail. Let op: op sommige berichten moet u binnen een bepaalde termijn reageren.
Bezwaar intrekken
Verandert u van gedachten na het indienen van uw bezwaar? U kunt het bezwaar via MijnRGS intrekken.
U kunt uw bezwaar per post indienen of van het ondertekende bezwaarschrift een PDF maken en deze per e-mail versturen naar rgs@fed.knmg.nl. In uw bezwaarschrift moet u in ieder geval vermelden:
Als u uw bezwaarschrift in een andere taal dan het Nederlands hebt geschreven, kan u worden gevraagd om voor een goede Nederlandse vertaling te zorgen.
Termijn
Na ontvangst van een besluit hebt u 6 weken de tijd om bezwaar in te dienen. Na 6 weken is de bezwaartermijn verlopen. Dient u uw bezwaar te laat in, vermeld dan de reden dat u te laat bent. Uw bezwaar kan alsnog inhoudelijk worden behandeld, mits de reden als gegrond wordt beoordeeld.
Lukt het u niet om binnen 6 weken aan alle vereisten te voldoen, dien dan een onvolledig bezwaarschrift in zodat u binnen de termijn blijft. In het onvolledige bezwaarschrift moeten in ieder geval uw naam en adres, de datum en de beslissing waartegen u bezwaar maakt, staan.
Als niet alle gegevens (bijvoorbeeld de reden waarom u bezwaar maakt) in uw bezwaarschrift staan, krijgt u nog kort de tijd dit aan te vullen. Doet u dit niet op tijd, dan kan het bezwaarschrift niet-ontvankelijk worden verklaard. Dit betekent dat uw bezwaarschrift niet inhoudelijk wordt behandeld. Weet u niet precies wanneer de beslissing is genomen waarvan u nadelige gevolgen ondervindt, dien dan het bezwaarschrift zo spoedig mogelijk in.
Verandert u van gedachten na het indienen van uw bezwaar? U kunt het per e-mail of per post intrekken of mondeling tijdens de hoorzitting.
De adviescommissie adviseert met tenminste drie leden, waaronder in ieder geval de (plaatsvervangend) voorzitter, die jurist is. Het horen gebeurt door de (plaatsvervangend) voorzitter en tenminste één lid. De voorzitter kiest in overleg met de secretaris de overige leden van de commissie. De samenstelling van de commissie is afhankelijk van de aard van de zaak en het specialisme of profiel waar het bezwaar betrekking op heeft.
In de adviescommissie zitten juristleden, specialistleden, profielartsleden en artsen in opleiding tot specialist of profielarts.
Of u nu bezwaar indient via MijnRGS, per e-mail of per post, de procedure die volgt verloopt hetzelfde:
De registratiecommissie stuurt uw bezwaarschrift direct door naar de adviescommissie.
De adviescommissie stuurt de indiener/gemachtigde en de registratiecommissie bericht over de behandeling van het bezwaar.
De adviescommissie vraagt de registratiecommissie een schriftelijke toelichting te geven op haar besluit. U krijgt een afschrift van deze schriftelijke toelichting.
U en de registratiecommissie nemen deel aan een hoorzitting waarin mondeling toelichting wordt gegeven.
De adviescommissie brengt advies uit aan de registratiecommissie.
U krijgt van de registratiecommissie de beslissing die op uw bezwaar is genomen, inclusief het advies van de adviescommissie en het verslag van de hoorzitting. De beslissing is gemotiveerd.
Uitzondering: In enkele gevallen verloopt de procedure anders. Wanneer een bezwaar ‘kennelijk niet-ontvankelijk’ of ‘kennelijk ongegrond’ wordt gevonden, dan adviseert alleen de voorzitter van de commissie en vindt er geen hoorzitting plaats.
Voordat de adviescommissie een advies uitbrengt aan de registratiecommissie over het te nemen besluit, krijgen u en de registratiecommissie tijdens een hoorzitting de kans om een mondelinge toelichting te geven. De adviescommissie hoeft u in de volgende gevallen niet te horen:
Als het bezwaar ‘kennelijk niet-ontvankelijk’ is: u hebt zonder gegronde reden de bezwaartermijn overschreden, het besluit raakt u niet rechtstreeks, of u hebt de wettelijk verplichte gegevens niet opgegeven;
Als het bezwaar ‘kennelijk ongegrond’ is: er bestaat geen enkele goede reden voor het bezwaar;
Als u heeft aangegeven niet gehoord te willen worden;
Als aan het bezwaar helemaal tegemoetgekomen wordt zonder dat anderen nadeel ondervinden.
De hoorzittingen van de adviescommissie vinden 1x per maand plaats op vooraf vastgestelde donderdagmiddagen.
U kunt getuigen of deskundigen meenemen naar de hoorzitting. U dient de adviescommissie hiervan wel tijdig op de hoogte te stellen. Eventuele kosten zijn voor uw rekening.
U kunt tijdens de hoorzitting een familielid, kennis of advocaat meenemen die u kan steunen. U kunt ook iemand machtigen om het woord voor u te voeren. Geef deze persoon een schriftelijke machtiging mee die door uzelf is ondertekend.
Twijfelt u aan de objectiviteit of onpartijdigheid van een lid van de adviescommissie? U kunt de voorzitter met een gegronde reden schriftelijk verzoeken om dat lid te vervangen (wraking).
Bent u verhinderd? Meld het zo spoedig mogelijk aan de adviescommissie. De hoorzitting kan met instemming van de registratiecommissie eenmaal worden uitgesteld.
De hoorzittingen vinden in de middag plaats in gebouw Domus Medica in Utrecht.
Donderdag 10 oktober 2024
Donderdag 7 november 2024
Donderdag 12 december 2024
Donderdag 16 januari 2025
Donderdag 6 februari 2025
Donderdag 13 maart 2025
Donderdag 10 april 2025
Donderdag 15 mei 2025
Donderdag 5 juni 2025
Donderdag 3 juli 2025
Donderdag 10 juli 2025
Donderdag 31 juli 2025
Donderdag 28 augustus 2025
Donderdag 11 september 2025
Donderdag 25 september 2025
Donderdag 9 oktober 2025
Donderdag 6 november 2025
Donderdag 11 december 2025
De registratiecommissie moet binnen 12 weken na afloop van de bezwaartermijn beslissen. Deze termijn kan met 6 weken worden verlengd. Als het langer dan 12 weken duurt voordat de registratiecommissie een beslissing neemt, krijgt u daarover bericht. De beslistermijn kan ook worden verlengd als u bijvoorbeeld de gelegenheid krijgt om meer informatie te verstrekken of wanneer u de hoorzitting wilt verzetten.
Bij beslissingen over registratie of herregistratie in een specialistenregister geldt: als de registratiecommissie niet op tijd over uw bezwaarschrift beslist, biedt de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen de mogelijkheid de registratiecommissie in gebreke te stellen.
U krijgt van de registratiecommissie de beslissing die over uw bezwaar is genomen, inclusief het advies van de adviescommissie en het verslag van de hoorzitting. De beslissing is gemotiveerd. Daar waar mogelijk wordt de beslissing via MijnRGS toegezonden.
Beroep
Beslissingen die de RGS op een bezwaar neemt, kunnen ter toetsing worden voorgelegd aan de rechter. In de beslissing staat tot welke rechter u zich moet wenden.
De teksten op de website zijn met de grootst mogelijke zorgvuldigheid opgesteld en bedoeld om de belangrijkste bepalingen in de bezwaarschriftprocedure duidelijk te maken. U kunt daaraan echter geen rechten ontlenen.
Wilt u weten hoe de bepalingen letterlijk luiden, raadpleeg dan hoofdstukken 6 en 7 van de Algemene wet bestuursrecht, het Reglement van Orde van de adviescommissie (pdf) en de Regeling specialismen en profielen geneeskunst.