Heeft u wel eens een SCEN-arts geraadpleegd? Dan weet u waarom het zo belangrijk is dat er deskundige, ervaren en onafhankelijke collega’s zijn die met u meekijken bij een euthanasieverzoek. Die uw vragen op dit gebied beantwoorden en die u behoeden voor een blinde vlek. Wilt u ook graag dergelijke ondersteuning bieden? Dan bent u van harte uitgenodigd om SCEN-arts te worden. Op deze pagina leest u wat daarvoor nodig is en hoe het werk van een SCEN-arts eruit ziet.
Op deze pagina:
U verdiept zich graag in ingewikkelde kwesties rond leven en dood. U houdt ervan om collega’s bij te staan met uw expertise en ervaring. En u hecht aan een zorgvuldige besluitvorming bij euthanasie en hulp bij zelfdoding.
Herkent u zich in bovenstaande typering?
En bent u meer dan vijf jaar werkzaam als huisarts, medisch specialist of specialist ouderengeneeskunde? Dan is het werk van SCEN-arts iets voor u. Als SCEN-arts ondersteunt u collega’s en patiënten bij de indringende vragen aan het eind van iemands leven. Bij elke oproep staat u voor de uitdaging om ‘de vraag achter de vraag’ helder te krijgen en dilemma’s te bespreken. Daarvoor komt u steeds weer op andere plekken: dan weer bij een patiënt aan huis, en dan weer in een ziekenhuis, een verpleeghuis of een hospice. Ook komt u in contact met tal van collega’s en krijgt u regelmatig de kans om in andermans keuken te kijken. Niet voor niets noemen veel SCEN-artsen hun werk verrijkend en afwisselend. Geen consultatie is hetzelfde en u leert van elk gesprek.
Wat moet u daarvoor doen?
Wilt u SCEN-arts worden, dan volgt u eerst de driedaagse SCEN-opleiding. Deze opleiding is gratis. Daarna heeft u regelmatig een intervisiebijeenkomst van de regionale SCEN-groep waar u bij hoort. U doet uw werk als SCEN-arts naast uw gewone praktijk. U heeft gemiddeld vijf weken per jaar dienst.
Tekst gaat verder onder de video
Steun en consultatie bij euthanasie: dat is waar u zich als SCEN-arts mee bezighoudt. Hieronder leest u wat die taken inhouden en welke investering dat van u vraagt.
SCEN-consultatie
Als een arts overweegt om aan een euthanasieverzoek te voldoen, moet hij altijd een SCEN-arts raadplegen. Deze consultaties vormen uw belangrijkste taak. Een SCEN-consultatie neemt gemiddeld ruim 4,5 uur in beslag. Daarin voert u de volgende werkzaamheden uit:
U voert een gesprek met de arts die het euthanasieverzoek heeft ontvangen.
U bestudeert het patiëntendossier.
U bezoekt de patiënt en spreekt met hem en vaak ook met zijn naasten.
U schrijft een verslag met een gemotiveerd oordeel of er al dan niet aan de wettelijke zorgvuldigheidseisen is voldaan.
U licht het verslag toe aan de arts.
Meer over de consultaties leest u in de KNMG-richtlijn voor SCEN-artsen: Steun en consultatie bij euthanasie (PDF). Hierin staat puntsgewijs beschreven wat er van een SCEN-arts wordt verwacht.
Steun en advies
Naast consultaties verlenen SCEN-artsen ook kortdurende steun aan artsen. Daarbij gaat het om het geven van informatie en advies over bijvoorbeeld de ethische en communicatieve aspecten van euthanasie en over de medisch-technische uitvoering ervan. Als u als SCEN-arts dergelijke steun aan een arts verleent, voert een andere SCEN-arts de consultatie uit. Dit om te waarborgen dat de SCEN-arts die de consultatie uitvoert, een onpartijdig en onafhankelijk oordeel geeft.
Tijdsinvestering
Als SCEN-arts heeft u gemiddeld vijf keer per jaar een week dienst. Die dienst doet u meestal samen met één of meer collega’s. Tijdens de dienst kunt u verschillende beoordelingsverzoeken krijgen. Hoeveel dat er zijn, is onvoorspelbaar: de ene week heeft u nauwelijks iets te doen, terwijl u in een andere week meerdere verzoeken per dag moet beoordelen. Gemiddeld wordt een SCEN-arts tien à twintig keer per jaar benaderd. Het overgrote deel van de verzoeken zijn consultaties.
Als u dienst heeft, wordt van u verwacht dat u goed bereikbaar en beschikbaar bent. U reageert zo spoedig mogelijk – in elk geval nog dezelfde dag – op een oproep van een arts. Vervolgens bepaalt u samen met de arts de urgentie. Bent u niet in staat om tijdig gehoor te geven aan een oproep van een arts of kunt u de patiënt niet tijdig bezoeken? Dan speelt u de oproep door aan een andere SCEN-arts.
Meer informatie
Wilt u meer weten over de inhoud van de werkzaamheden? SCEN-artsen in uw regio vertellen u er graag over en beantwoorden met plezier uw vragen. De medewerkers van het SCEN-bureau kunnen u met hen in contact brengen. Het SCEN-bureau is bereikbaar via 088 - 440 42 28 of scen@fed.knmg.nl.
Om als SCEN-arts te kunnen werken, moet u eerst de SCEN-opleiding volgen. Daarna kunt u ingeschreven worden in het KNMG-register SCEN-arts (PDF). Zowel voor de opleiding als het register gelden een aantal toelatingscriteria.
Toelatingscriteria voor de SCEN-opleiding
U kunt de SCEN-opleiding volgen als u voldoet aan de volgende criteria:
U staat ten minste vijf jaar ingeschreven in het register van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS)
U bent ten minste vijf jaar werkzaam als huisarts, specialist ouderengeneeskunde of medisch specialist
U kunt deelnemen aan het dienstenrooster van uw regionale SCEN-groep. In de praktijk betekent dit dat u gemiddeld vijf keer per jaar een week dienst kunt draaien
U bent bereid om vier keer per jaar een bijeenkomst van uw regionale SCEN-groep bij te wonen.
De Commissie Opleiding en Registratie SCEN-arts selecteert kandidaten aan de hand van een motivatiebrief, waarin u beschrijft:
De selectie gebeurt schriftelijk. Er vinden geen sollicitatiegesprekken plaats. Bij vacatures gaat de voorkeur uit naar kandidaten met de meest relevante ervaring.
Na de opleiding hoort u bij welke regionale SCEN-groep u bent ingedeeld. Voor zover mogelijk is dit een groep bij u in de buurt.
Criteria voor registratie als SCEN-arts
Nadat u de opleiding heeft voltooid, besluit de Commissie Opleiding en Registratie SCEN-arts of u wordt toegelaten tot het KNMG-register SCEN-arts (PDF).
De medewerkers van het SCEN-bureau kunnen u meer vertellen over de SCEN-opleiding en wat u moet doen om u hiervoor aan te melden. U kunt hen bellen op 088 - 440 42 28 of mailen naar scen@fed.knmg.nl.