De geneeskundig specialismen zijn onderverdeeld in 3 clusters.
Onder cluster 1 vallen de huisartsgeneeskunde, de ouderengeneeskunde, de geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten, de verslavingsgeneeskunde, de internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde, en de cosmetische geneeskunde.
Onder cluster 2 vallen alle specialismen en profielen die gebonden zijn aan ziekenhuizen.
Onder cluster 3 vallen de specialismen bedrijfsgeneeskunde, verzekeringsgeneeskunde, maatschappij en gezondheid en acht profielen voor sociaal geneeskundigen.
Om als opleider aiossen te mogen opleiden moet u aan een aantal eisen voldoen. U wordt op persoonlijke titel beoordeeld. Zo gelden er eisen voor:
hoe lang u bent ingeschreven in het register van geneeskundig specialisten of profielartsen;
welke werkzaamheden u doet als geneeskundig specialist of profielarts;
welke taken en bevoegdheden horen bij het opleiderschap;
uw didactische kwaliteiten.
U vindt de regels voor (stage)opleiders per specialisme of profiel beschreven in de regelgeving van het CGS.
Een instituut of instelling kan pas aiossen opleiden als de RGS hen heeft erkend voor de opleidingsonderdelen van het specialisme of profiel waarin de aios wordt opgeleid. De procedure tot erkenning duurt 6 tot 8 maanden. Vraag de erkenning dus op tijd aan.
Als (stage)opleider, instelling voor de praktijkopleiding of opleidingsinstituut voor het theoretisch onderwijs vraagt u een erkenning aan bij de RGS. Hiervoor rekent de RGS een kostendekkend tarief. De RGS neemt een verzoek pas in behandeling nadat ze een volledige aanvraag en de betaling heeft ontvangen.
Voordat de RGS een besluit kan nemen over het verzoek tot eerste erkenning, moet een visitatie plaatsvinden. Lees meer
Voor (stage)opleiders en instellingen huisartsgeneeskunde, ouderengeneeskunde, geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten, tropengeneeskunde, verslavingsgeneeskunde en cosmetische geneeskunde, vraagt het opleidingsinstituut de erkenning aan bij de RGS.
De erkenning van een huisartsopleider is gebonden aan de praktijklocatie.
Als de praktijk verhuist, moet u dat doorgeven aan het opleidingsinstituut. Er is dan een verzoek om wijziging van de erkenning nodig.
Het opleidingsinstituut zal dit verzoek aan de RGS doen (via erkenning@fed.knmg.nl).
Aiossen volgen hun opleiding vaak in regionaal samenwerkende opleidingsinstellingen. Het ligt daarom voor de hand om regionaal samenwerkende opleiders en opleidingsinstellingen gezamenlijk te beoordelen, als ze dit willen. In 2019 is de RGS gestart met het project Implementatie Regionaal Visiteren RGS. De eerste regionale visitaties worden vanaf juni 2021 uitgevoerd. Na evaluatie van de eerste regionale visitaties worden verbeterpunten doorgevoerd. Een samenwerkingsverband kan zich op elk moment aanmelden.
De RGS brengt kostendekkende tarieven in rekening. Het in behandeling nemen van een aanvraag brengt kosten met zich mee, waaronder het beoordelen van de aanvraag en het verrichten van een visitatie. Ook als de RGS geen erkenning afgeeft, zijn deze kosten gemaakt.
Als u een verdere specificatie wenst kunt u ons e-mailen op: erkenning@fed.knmg.nl.
De RGS kijkt naar de situatie op 1 maart. Als er op dat moment nog geen erkenning was verleend, wordt het abonnementstarief niet gefactureerd. Volgend jaar zullen de kosten wel in rekening worden gebracht.
Voorafgaand aan de facturatie stuurt de RGS u een brief waarin staat aangegeven tot welke datum na 1 maart doorgegeven wijzigingen worden verwerkt en meegenomen in de berekening voor het opstellen van de factuur.
Voor het vaststellen van het aantal erkenningen en aantal fte aios kijken wij naar de situatie op 1 maart, om die reden kan er niet eerder een factuur gestuurd worden.
Er wordt gefactureerd voor een kalenderjaar, van januari tot januari.