< Terug naar dossier Behandelingsovereenkomst (WGBO)
Per 1 januari 2020 is de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) gewijzigd.
De belangrijkste wijzigingen zijn:
Aanvulling van de informatieplicht van de hulpverlener
Aanpassing van de bewaar- en aanvangstermijn van het medisch dossier
Inzagerecht van nabestaanden
De nadruk ligt op het ‘samen beslissen’. De informatieplicht van de hulpverlener is aangevuld met de verplichting tijdig overleg te voeren met de patiënt waarbij de patiënt ook wordt uitgenodigd tot het stellen van vragen. Daarnaast dient de patiënt geïnformeerd te worden over: de mogelijkheid af te zien van behandeling, andere onderzoeken en behandelingen door andere hulpverleners, de uitvoeringstermijn van de behandeling en de verwachte tijdsduur daarvan.
De bewaartermijn van medische dossiers is verlengd van 15 naar 20 jaar en ook het moment waarop de bewaartermijn aanvangt is gewijzigd. De bewaartermijn gaat in vanaf de laatste wijziging in het dossier. Dat is dus één datum voor alle gegevens in het dossier. Dit kan dus betekenen dat bepaalde medische gegevens veel langer bewaard blijven dan voorheen.
Nabestaanden hebben onder bepaalde omstandigheden een wettelijk recht op inzage in het dossier van een overleden patiënt. Voorheen gebeurde dit soms al op basis van rechtspraak, nu is dat in de wet vastgelegd.
Omstandigheden waaronder nabestaanden inzage kunnen krijgen:
Wanneer de patiënt bij leven hiervoor toestemming heeft gegeven;
Wanneer op grond van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) een mededeling van een incident is ontvangen;
‘Voor een ieder’ op grond van een zwaarwegend belang;
Voor de ouders en voogd van een overleden kind < 16 geldt een bijzondere regeling voor inzage