Staat uw vraag er niet bij? Maak dan gebruik van het online vragenformulier.
Bij alle specialisten en profielartsen van wie de beoordelingsperiode bij herregistratie overlapt met de periode 1 maart 2020 tot en met 31 december 2021 (‘covid-periode’), vermindert de RGS het aantal te behalen uren deskundigheidsbevordering. De vermindering bedraagt 3 uur per maand dat de covid-periode in de beoordelingsperiode valt. Dat betekent dat de vermindering maximaal 22 maanden x 3 uur = 66 uur bedraagt. Eventueel al in GAIA toegekende punten in deze periode worden verrekend. Welke gevolgen dat precies voor uw herregistratie heeft, vindt u terug in deze tabel.
Drie voorbeelden ter illustratie:
De beoordelingsperiode en expiratiedatum veranderen niet. De beoordelingsperiode is de periode vijf jaar voorafgaand aan de oorspronkelijke datum waarop uw registratie eindigt (de expiratiedatum). Wij beoordelen of in deze periode aan de herregistratie-eisen is voldaan en op basis van deze periode volgt een besluit. De inschrijving wordt vervolgens verlengd vanaf de expiratiedatum.
Bijvoorbeeld:
Uw registratie verliep op 1 juni 2020 en u dient de aanvraag in op 30 december 2020, dan blijft de beoordelingsperiode 1 juni 2015 tot 1 juni 2020. Uw inschrijving wordt dan verlengd vanaf 1 juni 2020. Wat u daarna gedaan heeft hoort bij de volgende beoordelingsperiode.
Voor sociaal geneeskundigen wordt de regeling (naar rato) ook toegepast op de te behalen intercollegiale toetsing (ict). Sociaal geneeskundigen moeten één vijfde van het te behalen aantal uur deskundigheidsbevordering besteden aan ict (40 van de 200 uur). Dat betekent dat de RGS het aantal te behalen uur ict vermindert met één vijfde van de vermindering die geldt voor deskundigheidsbevordering. Zie ook het antwoord op de vraag Hoe werkt de regeling voor de deskundigheidsbevordering?
Nee, voor huisartsen geldt dat met het behalen van 10 uur ict wordt voldaan aan de externe kwaliteitsevaluatie. Daarvoor geldt dat de RGS tot 1 juli 2021 dispensatie kan verlenen als hieraan niet (volledig) is voldaan.
Zie het antwoord op de vraag ‘Hoe werkt de regeling voor evaluatie individueel functioneren en externe kwaliteitsevaluatie'.
U kunt een vervroegde herregistratie aanvragen. Of u in aanmerking komt voor de covid- regeling hangt af van de datum waarop uw inschrijving oorspronkelijk eindigt. Die datum is bepalend voor de toepassing van de regeling.
Als u in aanmerking komt voor toepassing van de regeling, dan geldt bij deskundigheidsbevordering het volgende: de RGS vermindert het aantal te behalen uren op basis van het aantal maanden dat de covid-periode in de beoordelingsperiode van uw aanvraag tot vervroegde herregistratie ligt. En dus niet op basis van het aantal maanden dat de covid-periode in de beoordelingsperiode van vijf jaar voor de oorspronkelijke einddatum van uw registratie ligt.
Ja dat kan. Het College Geneeskundige Specialismen (CGS) monitort voortdurend voor al zijn regelgeving of er signalen zijn dat er een of meer besluiten moeten worden aangepast. Dat geldt eens te meer voor het Besluit Covid-19. Als daar aanleiding voor is, kan het CGS het besluit aanpassen of een nieuw besluit nemen. Als de coronapandemie nog veel langer het functioneren van de geneeskundig specialisten en profielartsen belemmert, dan kan dat reden zijn voor het CGS om de getroffen coulanceregeling te verlengen of uit te breiden.
Vanzelfsprekend blijft de RGS tijdens de coronacrisis bereikbaar voor overleg over individuele vragen. U kunt contact opnemen met het team Herregistratie van de RGS. Herregistratie is tijdens kantooruren te bereiken via telefoonnummer 088 - 440 43 10. U kunt ook een e-mail sturen naar herregistratie@fed.knmg.nl.
Vanaf 4 maanden voor het einde van uw registratieperiode kunt u uw herregistratieaanvraag in MijnRGS aanmaken. De RGS stuurt u hierover een bericht wanneer u kunt herregistreren.
Wilt u zich al eerder herregisteren? U kunt een aanvraag voor vervroegde herregistratie doen via MijnRGS. U vult dan een datum in die niet verder dan 4 maanden in de toekomst ligt. Let u er wel op dat u - in de 5 jaar voorafgaand aan die datum - aan alle herregistratie-eisen voldoet. Alleen dan komt u in aanmerking voor herregistratie voor de komende 5 jaar.
MijnRGS is gekoppeld aan GAIA. Als u gebruik maakt van GAIA kunt u uw bij- en nascholingsuren in MijnRGS importeren. U hoeft dan geen verdere opgave in MijnRGS te doen. Om deze gegevens te kunnen importeren moet u de RGS wel eerst toestemming geven om uw GAIA-dossier in te zien. U ontvangt daarover een e-mail via het GAIA-systeem voorafgaand aan het verlopen van uw registratie. Als u deze toestemming nog niet hebt gegeven kunt u dit alsnog doen door in te loggen via www.knmg.nl/gaia. De RGS kan het GAIA-dossier alleen inzien totdat er een besluit is genomen over uw herregistratie en alleen de uren uit de beoordelingsperiode zijn zichtbaar.
Ja, u mag als specialist in meer dan één specialistenregister ingeschreven staan. U bent in dat geval bevoegd om meerdere titels te voeren.
Wilt u zich herregistreren, dan moet u voor elk specialisme een aparte aanvraag indienen. Vervolgens beoordeelt de RGS of u aan de herregistratie-eisen voor dat betreffende specialisme voldoet. Daarbij gelden de volgende regels:
U kunt uw werkzaamheden niet voor beide specialismen laten meetellen.
U kunt uw deskundigheidsbevorderende activiteiten soms wel voor beide specialismen laten meetellen. Voor welke activiteiten dit geldt, kunt u navragen bij uw wetenschappelijke vereniging.
U kunt de externe kwaliteitsevaluatie en de evaluatie van uw individueel functioneren soms ook laten meetellen voor beide specialismen. U kunt dit navragen bij uw wetenschappelijke vereniging.
Dat kan zeker invloed hebben; mogelijk voldoet u dan niet meer aan de eisen voor herregistratie. Let erop dat u in ieder geval aan de (minimum)eisen voor herregistratie voldoet. De RGS raadt u aan om uw werkzaamheden niet langer dan twee jaar achter elkaar te onderbreken. Wilt u uw werkzaamheden langdurig onderbreken, neemt u dan contact op het met de RGS om de consequenties te bespreken.
De RGS is telefonisch bereikbaar op nummer 088 - 440 43 10 en per mail via herregistratie@fed.knmg.nl.
Als u meer dan twee jaar niet heeft gewerkt in uw specialisme, kan dat betekenen dat u niet geherregistreerd kunt worden. Bent u van plan om uw werk zo lang te onderbreken of bent u door ziekte niet in staat om te werken, neemt u dan tijdig contact op met de RGS. Voor huisartsen geldt dit zowel voor de werkzaamheden in de dagelijkse praktijk als voor het uitvoeren van ANW-diensten.
De RGS is telefonisch bereikbaar op nummer 088 - 440 43 10 en per mail via herregistratie@fed.knmg.nl.
Heeft u uw werk meer dan twee jaar onderbroken, dan is de procedure als volgt:
U geeft aan de RGS het totaal aantal uren door dat u in de gehele beoordelingsperiode binnen uw specialisme heeft gewerkt.
De RGS rekent deze gewerkte uren om naar het aantal weken van gemiddeld zestien uur per week.
Dit berekende aantal weken bepaalt uw opgebouwde recht aan herregistratieduur.
De RGS trekt van dit opgebouwde recht de duur van de onderbreking af.
Het restant aantal weken bepaalt de uiteindelijke duur van uw herregistratie.
Is de duur van de onderbreking groter of gelijk aan uw opgebouwde recht, dan komt u niet in aanmerking voor herregistratie.
Ja, dat heeft gevolgen voor de ingangsdatum van uw herregistratie. Normaal gesproken start de nieuwe periode op de dag nadat uw eerdere registratie is verlopen (de expiratiedatum). Stopt u meer dan zes weken voor deze expiratiedatum met uw werkzaamheden? En bent u ook niet meer werkzaam op het moment dat uw herregistratie-aanvraag wordt beoordeeld? Dan gaat uw herregistratie in op de dag nadat u bent gestopt met uw werkzaamheden (uw laatste werkdag).
Voorbeeld:
De beoordelingsperiode voor uw herregistratie loopt van 1 januari 2012 tot 1 januari 2017. U heeft uw werkzaamheden per 1 juli 2016 beëindigd en u heeft daarna geen werkzaamheden meer in uw specialisme verricht. Uw herregistratie gaat daarom in op 1 juli 2016 (en niet op 1 januari 2017). Als u verder aan alle eisen voldoet wordt uw inschrijving hernieuwt voor de maximale duur van vijf jaar, van 1 juli 2016 tot 1 juli 2021. De beoordelingsperiode voor uw volgende herregistratie wordt dan 1 juli 2016 tot 1 juli 2021. Dit betekent dat bij uw volgende herregistratie-aanvraag gekeken wordt of u vanaf 1 juli 2021 aan de herregistratie-eisen heeft voldaan.
Nee, er moet sprake zijn van een evenwichtige spreiding van uw ANW-diensten over de beoordelingsperiode van vijf jaar. U mag de ANW-diensten niet voor meer dan twee jaar onderbreken. Heeft u dat wel gedaan, dan heeft dat gevolgen voor de duur van uw herregistratie.
Om uw werkzaamheden aan te tonen, moet u een ondertekende verklaring uploaden in MijnRGS. Hieruit moet de aard, de duur en de omvang van uw werkzaamheden duidelijk blijken. Een voorbeeldverklaring vindt u bij de downloads op deze website. Hieronder ziet u wie de verklaring in uw geval moet ondertekenen:
*Een verklaring werkzaamheden ondertekend door een (register) accountant of geregistreerd belastingconsulent moet zijn voorzien van een samenstellingsverklaring.
Het is inderdaad mogelijk om uw herregistratie op een eerder moment te regelen. De aanvraag voor vervroegde herregistratie verloopt via MijnRGS. U vult dan een datum in die niet verder dan 4 maanden in de toekomst ligt. Let u er wel op dat u - in de 5 jaar voorafgaand aan die datum - aan alle of in ieder geval aan de minimumeisen voor herregistratie voldoet. Alleen dan komt u in aanmerking voor herregistratie.
Kijk voor de toepasbaarheid van de corona-coulanceregeling op vervroegde herregistratie bij de veelgestelde vragen over de tegemoetkoming herregistratie-eisen door coronacrisis.
U staat voor de keuze of u wel of niet als specialist door wilt werken na uw pensioendatum. Voor uw herregistratie zijn er dan de volgende mogelijkheden:
U wilt doorwerken als specialist of de titel voorlopig behouden
U kiest ervoor gedeeltelijk aan de eisen voor herregistratie te voldoen. U komt dan mogelijk in aanmerking voor herregistratie voor minder dan vijf jaar.
U zorgt ervoor dat u geheel aan de eisen voor herregistratie voldoet. U komt dan voor herregistratie voor de maximale duur van vijf jaar in aanmerking. Let op: per 1 januari 2020 gelden er nieuwe eisen voor herregistratie. Lees meer over herregistreren.
Wij raden u aan om uw keuze om niet te herregistreren goed te overwegen.
Het komt met enige regelmaat voor dat specialisten spijt krijgen van de keuze om aan het eind van hun carrière geen herregistratie aan te vragen. Helaas is het dan soms niet meer mogelijk om in de resterende tijd van de herregistratieperiode nog aan de minimumeisen voor herregistratie te voldoen.
Heeft u vragen of wilt u een op uw situatie toegesneden advies? Mail uw vragen dan naar herregistratie@fed.knmg.nl
Als uw inschrijving voor bijvoorbeeld 2,5 jaar werd verlengd en u doet na deze periode weer een aanvraag, dan kijkt de RGS op het moment dat uw inschrijving verloopt weer vijf jaar terug. Als u dan aan alle herregistratie-eisen voldoet wordt uw inschrijving hernieuwd voor de maximale periode van vijf jaar.
Als u dan wederom niet aan alle herregistratie-eisen voor een verlenging van vijf jaar heeft kunnen voldoen, geldt het volgende:
Als bij uw vorige aanvraag sprake was van een tekort aan werkzaamheden kunt u bij de nieuwe aanvraag weer voor hernieuwing voor beperkte duur in aanmerking komen. Het is dan van belang dat u in ieder geval gemiddeld acht uur per week gedurende vijf jaar (totaal 2080 uur in vijf jaar) werkzaam bent geweest om voor enige herregistratie in aanmerking te komen. Zie ook herregistratie-eisen.
Als bij uw vorige aanvraag sprake was van een tekort aan een van onderstaande onderdelen dan geldt dat u bij deze aanvraag volledig aan al deze eisen moet voldoen om voor enige herregistratie in aanmerking te komen:
Deelname aan evaluatie individueel functioneren;
Deelname aan externe kwaliteitsevaluatie.
Voldoet u dan niet aan één van deze onderdelen dan wordt uw inschrijving niet hernieuwd.
Let op: dit geldt op of na 1 januari 2027 ook voor deelname aan deskundigheidsbevorderende activiteiten en deelname aan intercollegiale toetsing. Dit is voor deze onderdelen tot 1 januari 2027 niet van toepassing (Besluit Covid-19).
Wijziging van uw plannen aan het einde van uw carrière kan invloed hebben op de mogelijkheden voor herregistratie. Herregistratie vindt plaats voor een periode in de toekomst, voor een maximale periode van 5 jaar. Het kan zijn dat u aan het begin van een nieuwe periode denkt na afloop van die periode geen hernieuwing van uw registratie meer te willen. Dat kan. Let wel: als u zich in deze periode toch bedenkt en alsnog herregistratie aan wilt vragen, dan voldoet u mogelijk niet meer aan alle eisen hiervoor.
De herregistratie-eisen gelden voor alle specialisten. Wij maken hierop geen uitzonderingen. Bij een aanvraag tot herregistratie toetsen wij of aan deze herregistratie-eisen is voldaan in de 5 jaar voorafgaand aan de datum waarop uw inschrijving eindigt. Om voor enige herregistratie in aanmerking te komen moet u in ieder geval aan de volgende eisen hebben voldaan:
Gemiddeld 8 uur per week in 5 jaar werkzaam zijn geweest in uw specialisme (werkzaamheden buiten uw specialisme tellen hierbij niet mee. Zie daarvoor de herregistratie-eisen);
Voor huisartsen: het verrichten van avond-, nacht- of weekenddiensten;
Ten minste 100 uur deelname aan deskundigheidsbevorderende activiteiten.
Het is ook van belang dat u uw werkzaamheden in uw specialisme niet langer dan twee jaar onderbreekt.
Neemt u voor een passend advies contact met ons op. Telefoon 088 - 440 43 10, e-mail herregistratie@fed.knmg.nl
Een verandering van loopbaan of in uw werkzaamheden kan gevolgen hebben voor uw herregistratie als specialist. Dat zal met name het geval zijn als u werkzaamheden gaat verrichten die niet tot uw specialisme behoren of niet patiëntgebonden zijn. We raden u aan in dat geval vooraf met de RGS te overleggen.
Werkzaamheden kunnen niet dubbel meetellen. Werkzaamheden als aios tellen mee voor de opleiding en niet voor een aanvraag herregistratie.
Werkzaamheden voor bijzondere groepen tellen alleen mee als u gemiddeld minimaal 8 uur per week over vijf jaar in de dagelijkse huisartspraktijk als huisarts heeft gewerkt (2080 uur). De werkzaamheden in de huisartspraktijk mogen niet langer dan twee jaar aaneengesloten zijn onderbroken.
De groepen zijn: asielzoekers, psychiatrische patiënten, gedetineerden, militairen, verstandelijk gehandicapten, dak- en thuislozen, of werkzaamheden bij een daghuisartsenpost. Als u meer ANW-diensten heeft verricht dan vereist voor herregistratie (meer dan 250 uur), dan kan het overschot, als de bovengenoemde 2080 uur is gehaald, eveneens meetellen.
Als u aan ziet komen dat u niet gaat voldoen aan de eisen voor herregistratie, raden wij u aan tijdig contact met ons op te nemen. Wij nemen graag met u door wat de mogelijkheden voor u zijn. U kunt hierbij denken aan:
Als u niet (volledig) voldoet aan de herregistratie-eisen, kan de RGS overwegen om uw aanvraag af te wijzen of om uw inschrijving in het register voor een beperkte duur te verlengen. Als de RGS dit overweegt, maakt zij dit voornemen aan u bekend. Bent u het niet met het voornemen eens, dan kunt u dat schriftelijk of mondeling laten weten. U kunt dan schriftelijk of in een gesprek uw zienswijze geven. Nadat de RGS uw zienswijze gehoord heeft, neemt zij een definitief besluit. Uw registratie blijft in stand totdat de RGS een definitief besluit heeft genomen. Bent u het niet met dat definitieve besluit eens, dan kunt u een bezwaar indienen bij de RGS. Het genomen besluit van de RGS blijft gelden tijdens een bezwaarprocedure.
In het buitenland is er voor een groot aantal specialismen en profielen vooralsnog geen mogelijkheid om deel te nemen aan de Nederlandse evaluatiesystemen. Als u aantoont door werkzaamheden in het buitenland gedurende de hele beoordelingsperiode niet in staat te zijn geweest aan deze eisen deel te nemen kan de RGS u hiervoor dispensatie verlenen. Zodra u weer in Nederland uw beroep uitoefent dient u wel weer aan de evaluaties deel te nemen.
Voor huisartsen geldt dat zij wel kunnen deelnemen aan de evaluatie individueel functioneren en externe kwaliteitsevaluatie, zie Huisartsen | KNMG.
Als u (gedeeltelijk) werkzaam bent in Nederland dan kunt u deelnemen aan de evaluaties. De RGS zal bij uw aanvraag tot herregistratie dan ook nagaan of u hebt deelgenomen aan zowel evaluatie van het individueel functioneren als externe kwaliteitsevaluatie.
Als het gaat om deelname aan externe kwaliteitsevaluatie raadt de RGS u aan om contact op te nemen met uw wetenschappelijke vereniging om te vragen of zij u in uw specifieke werksituatie kan evalueren. Als u kunt aantonen dat de wetenschappelijke vereniging in de periode dat u behoorde deel te nemen niet beschikte over een methode om u in uw werksituatie te evalueren, dan zal de RGS hieraan geen gevolgen verbinden. Zodra uw werksituatie wijzigt of de wetenschappelijke vereniging wel beschikt over een methode om u te evalueren, dan wordt van u verwacht dat u deelneemt.
Voor huisartsen geldt dat zij ook in het buitenland moeten deelnemen aan de externe kwaliteitsevaluatie door deelname aan intercollegiale toetsing, zie de website van het NHG.
Specialisten en profielartsen mogen per herregistratieperiode maximaal 25% geaccrediteerde nascholing buiten het eigen vakgebied volgen. Voor nucleair geneeskundigen geldt een percentage van 40%, voor specialisten AIGT en chirurgen geldt 50%.
Deze accreditatieregeling is ingegaan op 1 mei 2016. Meer informatie: Pilot nascholing buiten eigen vakgebied omgezet in regulier beleid
Scholing die u heeft gevolgd in het buitenland, kan meetellen voor uw aanvraag tot herregistratie. Het moet dan wel gaan om door de Nederlandse wetenschappelijke vereniging geaccrediteerde nascholing. Wilt u buitenlandse scholing laten meetellen voor uw herregistratie, legt u dit dan tijdig voor aan uw wetenschappelijke vereniging of aan het accreditatiebureau van de wetenschappelijke vereniging.
Intercollegiale toetsing (ICT) is een vorm van deskundigheidsbevordering waarbij u in een groep collega’s elkaars handelen toetst. Onderlinge toetsing vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de professionals van de betreffende beroepsgroep sociaalgeneeskundigen. Uw deelname aan ICT moet in overeenstemming zijn met de criteria die daarvoor door de wetenschappelijke verenigingen zijn gesteld.
Hieronder vindt u samengevat de criteria van de wetenschappelijke verenigingen. De actuele en uitgebreide criteria vindt u op de site van uw wetenschappelijke vereniging.
Het is een vaste groep met tussen de 4 en 12 deelnemers.
75% van de deelnemers is geregistreerd binnen hetzelfde specialisme.
De toetsgroepen zijn zelfsturend.
De groep heeft minimaal drie periodieke bijeenkomsten per jaar.
Van iedere bijeenkomst wordt een verslag gemaakt.
De ICT-punten worden apart in GAIA vermeld. Bij uw aanvraag tot herregistratie moet u aantonen dat u deze punten heeft behaald. Dit kunt u doen door de RGS inzage te geven in GAIA.
Deskundigheidsbevorderende activiteiten zijn activiteiten die geaccrediteerd zijn door de wetenschappelijke vereniging en in punten of uren worden gewaardeerd. De activiteiten zijn gericht op het behouden en verwerven van de competenties die van belang zijn voor uw specialisme of profiel.
U moet de deskundigheidsbevordering die u heeft gevolgd, aantonen bij uw aanvraag tot herregistratie. Dit kan door de RGS inzage te geven in GAIA.
1. U hebt in de beoordelingsperiode deelgenomen aan het visitatieprogramma:
In GAIA is vastgelegd dat u heeft deelgenomen aan het visitatieprogramma. Na afronding van deelname aan het visitatieprogramma worden punten bijgeschreven in de rubriek Evaluatie Individueel Functioneren in GAIA.
Hiermee hebt u voldaan aan de herregistratie-eis. De RGS controleert uw GAIA-dossier op deelname aan Evaluatie Individueel Functioneren . Hierbij is het van belang dat u uw GAIA-dossier aanmeldt bij de RGS zodat zij inzage heeft in uw GAIA-dossier. Als de RGS inzage heeft in uw GAIA-dossier, dan hoeft u geen extra bewijsstukken bij uw herregistratie-aanvraag mee te sturen.
NB: Houdt u rekening met de doorlooptijd van dit programma: minimaal 4 maanden. Indien u deelname aan het visitatieprogramma afrondt na de expiratiedatum van uw registratie, wordt de deelname niet meegenomen bij de beoordeling van uw aanvraag tot herregistratie.
2. U hebt in de beoordelingsperiode deelgenomen aan door het NHG erkende praktijkcertificering, waarbij het certificaat is toegekend:
U heeft actief deelgenomen aan de certificering van deze praktijk, maar er zijn geen punten in uw GAIA-dossier bijgeschreven:
Ja, deelname aan vormen van GroepsIFMS kan gelden als deelname aan evaluatie van het individueel functioneren.
Het is de RGS bekend dat er verschillende vormen van GroepsIFMS zijn ontwikkeld. Van belang is dat tijdens het traject van GroepsIFMS het functioneren van de individuele specialist centraal staat en het traject bovendien overeenstemt met de Leidraad IFMS van de FMS en de aanpassingen daarop in 2021.
Als u hebt deelgenomen aan een van de evaluatiesystemen vermeldt de wetenschappelijke vereniging dit in uw GAIA-dossier. Op die manier kan de RGS bij uw herregistratie eenvoudig nagaan of u hebt deelgenomen. Maakt u nog geen gebruik van GAIA? Activeert u dan uw GAIA-dossier.
Uitzonderingen bij aantonen van deelname aan evaluatie van het individueel functioneren gelden voor:
Bij uw aanvraag tot herregistratie kunt u een bewijs van deelname aan evaluatie individueel functioneren (IFMS) uploaden in MijnRGS. Als u werkzaam bent in een instelling die IFMS aanbiedt, kunt u gebruikmaken van de Verklaring werkzaamheden en IFMS. Als u werkzaam bent in een instelling die geen IFMS aanbiedt, maar gebruikmaakt van een externe aanbieder van IFMS, kunt u de ‘Verklaring deelname IFMS gebruiken.
U hoeft niet in beide instellingen deel te nemen aan IFMS. Voor herregistratie is vereist dat u deelneemt aan één traject van IFMS. Het ligt daarbij voor de hand dat u aan IFMS deelneemt in de instelling waarin de omvang van uw werkzaamheden het grootst is.
U kunt zelf een getrainde gespreksleider benaderen om u te begeleiden bij uw IFMS-traject. Meer informatie over de vereisten waar de gesprekleider aan moet voldoen kunt u terugvinden in de Leidraad IFMS van de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Let u er daarbij op dat het IFMS-traject dat u doorloopt overeenstemt met de Leidraad IFMS van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en de aanpassingen daarop in 2021.
Voor meer informatie hierover en over organisaties die u kunnen begeleiden bij het IFMS-traject verwijzen wij u naar de infodesk van de FMS.
U kunt zelf een getrainde gespreksleider benaderen om u te begeleiden bij uw IFMS-traject. Let u er daarbij op dat het IFMS-traject dat u doorloopt overeenstemt met de Leidraad IFMS van de Federatie Medisch Specialisten (FMS).
Voor meer informatie hierover en over organisaties die u kunnen begeleiden bij het IFMS-traject verwijzen wij u naar de infodesk van de FMS.
Deze herregistratie-eis geldt voor iedere in Nederland werkzame specialist. Als u als waarnemer werkzaam bent en om die reden niet hebt kunnen deelnemen aan evaluatie individueel functioneren in de kliniek waar u op dit moment werkzaam bent, kunt u zelf een getrainde gespreksleider benaderen om u te begeleiden bij uw IFMS-traject. Voor meer informatie hierover en over organisaties die u kunnen begeleiden bij het IFMS-traject verwijzen wij u naar de infodesk van de FMS.
De specialist die niet heeft deelgenomen aan de evaluatie individueel functioneren kan eenmalig in aanmerking komen voor herregistratie voor beperkte duur van 2,5 jaar. Bij uw volgende beoordeling moet u volledig voldoen aan alle eisen om dan voor herregistratie in aanmerking te komen.
Deze herregistratie-eis geldt voor iedere in Nederland werkzame specialist. Als u als waarnemer werkzaam bent en om die reden niet hebt kunnen deelnemen aan externe kwaliteitsevaluatie in de kliniek waar u op dit moment werkzaam bent dan kunt u dit bij uw aanvraag tot herregistratie aan de RGS aangeven. Indien u buiten uw macht om nietheeft kunnen deelnemen aan de externe kwaliteitsevaluatie, volstaat een verklaring vanuit uw wetenschappelijke vereniging waaruit blijkt dat u buiten uw eigen macht omniet aan de externe kwaliteitsevaluatie hebt kunnen voldoen.
Het is mogelijk dat er toch sprake is van deelname aan het traject van de externe kwaliteitsevaluatie, ondanks dat u op de dag van het bezoek van uw wetenschappelijke vereniging afwezig was. De RGS laat het aan uw wetenschappelijke vereniging om te beoordelen of toch sprake is van deelname aan externe kwaliteitsevaluatie en gaat dit in uw GAIA-dossier na.
Als u hebt deelgenomen aan een van de evaluatiesystemen vermeldt de wetenschappelijke vereniging dit in uw GAIA-dossier. Op die manier kan de RGS bij uw herregistratie eenvoudig nagaan of u hebt deelgenomen. Maakt u nog geen gebruik van GAIA? Activeert u dan uw GAIA-dossier.
Uitzonderingen bij aantonen van deelname aan evaluatie van het individueel functioneren gelden voor:
Bij uw aanvraag tot herregistratie kunt u een bewijs van deelname aan evaluatie individueel functioneren (IFMS) uploaden in MijnRGS. Als u werkzaam bent in een instelling die IFMS aanbiedt, kunt u gebruikmaken van de Verklaring werkzaamheden en IFMS. Als u werkzaam bent in een instelling die geen IFMS aanbiedt, maar gebruikmaakt van een externe aanbieder van IFMS, kunt u de ‘Verklaring deelname IFMS gebruiken.
Uw wetenschappelijke vereniging voert de externe kwaliteitsevaluatie uit. Deelname aan de kwaliteitsvisitatie van uw wetenschappelijke vereniging geldt als deelname aan externe kwaliteitsevaluatie. Het is bij de RGS bekend dat momenteel niet elke wetenschappelijke vereniging een methode heeft om medisch specialisten die niet in groepsverband werken te visiteren. Neem contact op met uw wetenschappelijke vereniging met de vraag of zij u in uw specifieke werksituatie kan visiteren.
Als u kunt aantonen dat de wetenschappelijke vereniging in de periode dat u behoorde deel te nemen niet beschikte over een methode om u in uw werksituatie te visiteren, dan zal de RGS hieraan geen gevolgen verbinden. Zodra uw werksituatie wijzigt of de wetenschappelijke vereniging wel beschikt over een methode om u te visiteren, dan wordt van u verwacht dat u deelneemt.
Voor een aantal specialismen* is de voormalige kwaliteitsvisitatie gelijkwaardig aan de nieuwe externe kwaliteitsevaluatie. De RGS accepteert in deze gevallen deelname aan de kwaliteitsvisitatie als deelname aan de externe kwaliteitsevaluatie.
Voorbeeld: de specialist van wie de registratie op 1 januari 2021 verloopt en die op 1 januari 2018 deelneemt aan de kwaliteitsvisitatie van zijn wetenschappelijke vereniging, heeft voor zijn herregistratie voldaan aan de eis van deelname aan externe kwaliteitsevaluatie.
Externe kwaliteitsevaluatie (voorheen Intercollegiale toetsing (ICT)) is een vorm van deskundigheidsbevordering waarbij u in een groep collega’s elkaars handelen toetst. Voorbeelden van toetsgroepen bij huisartsen zijn: FarmacoTherapie Overleg (FTO), Diagnostisch Toets Overleg (DTO), Reizigers Advies en Toets Overleg (RATO), Supervisie, Intervisie.
U kunt voor externe kwaliteitsevaluatie punten krijgen die meetellen voor uw deskundigheidsbevorderende activiteiten (DKB). Deze punten tellen alleen mee als de toetsgroep aan de volgende voorwaarden voldoet:
De EKC of de NHG-supervisor registreert de bijeenkomsten in GAIA. De EKC’er voegt daarbij het jaarplan en het jaarverslag van de groep en de verslagen van de bijeenkomsten. De Perifeer Accreditatie Medewerker (PAM) keurt vervolgens de bijeenkomsten goed. Als de EKC de bijeenkomsten heeft geregistreerd, maar de PAM nog geen goedkeuring heeft gegeven, staat er in GAIA: ‘wacht op akkoord’. Deze uren worden dan vooralsnog niet meegeteld als externe kwaliteitsevaluatie /deskundigheidsbevordering-uren.
De externe kwaliteitsevaluatie-punten worden apart in GAIA vermeld. Bij uw aanvraag tot herregistratie moet u aantonen dat u deze punten heeft behaald. Dit kunt u doen door de RGS inzage te geven in GAIA.
MijnRGS is gekoppeld aan GAIA. Als u gebruik maakt van GAIA kunt u uw bij- en nascholingsuren in MijnRGS importeren. U hoeft dan geen verdere opgave in MijnRGS te doen. Om deze gegevens te kunnen importeren moet u de RGS wel eerst toestemming geven om uw GAIA-dossier in te zien. U ontvangt daarover een e-mail via het GAIA-systeem voorafgaand aan het verlopen van uw registratie. Als u deze toestemming nog niet hebt gegeven kunt u dit alsnog doen door in te loggen via www.knmg.nl/gaia. De RGS kan het GAIA-dossier alleen inzien totdat er een besluit is genomen over uw herregistratie en alleen de uren uit de beoordelingsperiode zijn zichtbaar.
Dit kunt u doorgeven via herregistratie@fed.knmg.nl.
Wijzigingen van uw inloggegevens (e-mailadres en/of wachtwoord) dient u zelf in uw GAIA-dossier door te voeren (onder ‘Mijn gegevens’).
Specialisten en profielartsen mogen per herregistratieperiode maximaal 25% geaccrediteerde nascholing buiten het eigen vakgebied volgen. Voor nucleair geneeskundigen geldt een percentage van 40%, voor specialisten AIGT en chirurgen geldt 50%.
Deze accreditatieregeling is ingegaan op 1 mei 2016. Meer informatie: Pilot nascholing buiten eigen vakgebied omgezet in regulier beleid
Nee, de RGS kan alleen inzage krijgen bij een verzoek om herregistratie, nadat u in GAIA toestemming hebt gegeven. De inzage is beperkt tot de beoordelingsperiode van vijf jaar. De RGS kan het GAIA-dossier alleen inzien totdat er een besluit is genomen over uw herregistratie.
GAIA staat voor Gemeenschappelijke Accreditatie Internet Applicatie. In GAIA staan uw deskundigheidsbevorderende activiteiten (DKB). Daarbij gaat het om:
geaccrediteerde bij- en nascholing;
overige DKB (kan verschillen per wetenschappelijke vereniging)
geaccrediteerde intercollegiale toetsing (kan verschillen per wetenschappelijke vereniging);
deelname aan externe kwaliteitsevaluatie.
Ja, bij een registratie op grond van de combinatie van specialistische en gelijkgestelde werkzaamheden moet u voldoen aan de eisen externe kwaliteitsevaluatie en evaluatie van het individueel functioneren.
Bent u uitsluitend geregistreerd op grond van gelijkgestelde werkzaamheden, dan mag u niet (meer) zelfstandig uw specialisme uitoefenen in de individuele gezondheidszorg. Wel mag u uw specialistentitel voeren en indien u bekwaam bent werkzaamheden in de patiëntenzorg onder supervisie verrichten.
Ja, als u reguliere werkzaamheden met gelijkgestelde werkzaamheden combineert, kunt u in aanmerking komen voor een reguliere herregistratie. Hiervoor gelden voor de werkzaamheden de volgende voorwaarden:
U moet in de vijf jaar die voorafgaan aan het verlopen van uw inschrijving:
Voor een huisarts of, bij herregistratie in 2023, voor een arts voor verstandelijk gehandicapten geldt ook gemiddeld vijftig uur per jaar hebben deelgenomen aan avond-, nacht-, of weekenddiensten (totaal 250 uur in vijf jaar).
U kunt terug naar een reguliere registratie als u:
volledig voldoet aan de eisen voor een reguliere herregistratie; of
met succes een individueel scholingsprogramma heeft gevolgd.
Neemt u bij vragen hierover contact op met de RGS. De RGS is telefonisch bereikbaar op nummer 088 - 440 43 10 en per mail via herregistratie@fed.knmg.nl.
U kunt op grond van gelijkgestelde werkzaamheden geherregistreerd worden als:
Uw registratie vervalt op het moment dat u de gelijkgestelde werkzaamheden beëindigt.
Wilt u in aanmerking komen voor een registratie op grond van gelijkgestelde werkzaamheden? Neemt u dan van tevoren contact met ons op.
De RGS is telefonisch bereikbaar op nummer 088 - 440 43 10 en per mail via herregistratie@fed.knmg.nl.
Gelijkgestelde werkzaamheden zijn werkzaamheden die u als specialist verricht:
als hoogleraar of docent betrokken bij het onderwijs of het wetenschappelijk onderzoek op het terrein van het betreffende specialisme; of
in een bestuurlijke of wetenschappelijke functie waarbij uw specialistentitel van belang is. Hierbij is het van belang dat u aantoont dat het behoud van de titel van belang is voor uw beroepsuitoefening.
De werkzaamheden in de volgende bestuurlijke en wetenschappelijke functies kunnen als gelijkgesteld worden beschouwd:
a. wetenschappelijk onderzoeker op een relevant gebied van de geneeskunde;
b. staflid bij een universitaire afdeling of instituut op het gebied van uw specialisme;
c. directeur, beleids- of stafmedewerker bij een organisatie of instelling die betrokken is bij uw specialisme;
d. managementfunctionaris op het terrein van de specialistische geneeskunde;
e. inspecteur voor de gezondheidszorg;
f. lid van een bestuursorgaan dat betrokken is bij uw specialisme;
g. managementfunctionaris van een instelling binnen uw specialisme of eerstverantwoordelijk geneeskundige of geneesheer-directeur in het kader van de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen.
De onderdelen c tot en met g zijn niet van toepassing op artsen maatschappij en gezondheid.
Bent u in een van de registers van de RGS ingeschreven geweest, maar is uw inschrijving beëindigd? En wilt u opnieuw geregistreerd worden? Dan kunt u bij de RGS een aanvraag tot herintreding als specialist of profielarts indienen. Voorwaarde is dat u als arts bent ingeschreven in het BIG-register.
Bij de beoordeling van uw aanvraag kijkt de RGS naar de periode van vijf jaar voorafgaand aan het tijdstip van uw aanvraag.
Heeft u in die periode volledig aan de herregistratie-eisen voldaan, dan wordt u opnieuw geregistreerd. Heeft u niet volledig aan de herregistratie-eisen voldaan, dan kunt u een individueel scholingsprogramma volgen, waarna u alsnog kunt herintreden.
Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met de RGS.
De RGS is telefonisch bereikbaar op nummer 088 - 440 43 10 en via e-mail herregistratie@fed.knmg.nl
Wijziging van uw plannen aan het einde van uw carrière kan invloed hebben op de mogelijkheden voor herregistratie. Herregistratie vindt plaats voor een periode in de toekomst, voor een maximale periode van 5 jaar. Het kan zijn dat u aan het begin van een nieuwe periode denkt na afloop van die periode geen hernieuwing van uw registratie meer te willen. Dat kan. Let wel: als u zich in deze periode toch bedenkt en alsnog herregistratie aan wilt vragen, dan voldoet u mogelijk niet meer aan alle eisen hiervoor.
De herregistratie-eisen gelden voor alle specialisten. Wij maken hierop geen uitzonderingen. Bij een aanvraag tot herregistratie toetsen wij of aan deze herregistratie-eisen is voldaan in de 5 jaar voorafgaand aan de datum waarop uw inschrijving eindigt. Om voor enige herregistratie in aanmerking te komen moet u in ieder geval aan de volgende eisen hebben voldaan:
Gemiddeld 8 uur per week in 5 jaar werkzaam zijn geweest in uw specialisme (werkzaamheden buiten uw specialisme tellen hierbij niet mee. Zie daarvoor de herregistratie-eisen);
Voor huisartsen: het verrichten van avond-, nacht- of weekenddiensten;
Ten minste 100 uur deelname aan deskundigheidsbevorderende activiteiten.
Het is ook van belang dat u uw werkzaamheden in uw specialisme niet langer dan twee jaar onderbreekt.
Neemt u voor een passend advies contact met ons op. Telefoon 088 - 440 43 10, e-mail herregistratie@fed.knmg.nl
U staat voor de keuze of u wel of niet als specialist door wilt werken na uw pensioendatum. Voor uw herregistratie zijn er dan de volgende mogelijkheden:
U wilt doorwerken als specialist of de titel voorlopig behouden
U kiest ervoor gedeeltelijk aan de eisen voor herregistratie te voldoen. U komt dan mogelijk in aanmerking voor herregistratie voor minder dan vijf jaar.
U zorgt ervoor dat u geheel aan de eisen voor herregistratie voldoet. U komt dan voor herregistratie voor de maximale duur van vijf jaar in aanmerking. Let op: per 1 januari 2020 gelden er nieuwe eisen voor herregistratie. Lees meer over herregistreren.
Wij raden u aan om uw keuze om niet te herregistreren goed te overwegen.
Het komt met enige regelmaat voor dat specialisten spijt krijgen van de keuze om aan het eind van hun carrière geen herregistratie aan te vragen. Helaas is het dan soms niet meer mogelijk om in de resterende tijd van de herregistratieperiode nog aan de minimumeisen voor herregistratie te voldoen.
Heeft u vragen of wilt u een op uw situatie toegesneden advies? Mail uw vragen dan naar herregistratie@fed.knmg.nl
Als uw registratie in het RGS-register wordt beëindigd, wordt u uit het register verwijderd. U bent dan niet langer bevoegd om de bijbehorende titel te voeren en om de betreffende werkzaamheden te verrichten.
Nadat uw inschrijving in het RGS-register is beëindigd, meldt de RGS dit bij het BIG-register. De aantekening van uw registratie als specialist in het BIG-register wordt dan verwijderd. Die aantekening is dan ook online niet meer zichtbaar.
Wilt u als arts ingeschreven blijven staan in het BIG-register, dan moet u zelf bij het BIG-register een aanvraag indienen tot herregistratie als arts. U ontvangt daarover binnen enkele weken nadat uw registratie bij de RGS is beëindigd, een brief van het BIG-register. Als u op niet op deze brief reageert, eindigt uw inschrijving als arts. Meer informatie is te vinden op www.bigregister.nl/herregistratie.
Het is mogelijk dat er toch sprake is van deelname aan het traject van de externe kwaliteitsevaluatie, ondanks dat u op de dag van het bezoek van uw wetenschappelijke vereniging afwezig was. De RGS laat het aan uw wetenschappelijke vereniging om te beoordelen of toch sprake is van deelname aan externe kwaliteitsevaluatie en gaat dit in uw GAIA-dossier na.
Als u een korte periode ziek bent, heeft dat waarschijnlijk geen gevolgen voor uw herregistratie. U kunt de niet-gewerkte uren in andere weken compenseren, zodat u alsnog het gemiddelde van zestien uur per week over vijf jaar behaalt. Zie ook de veelgestelde vraag ‘Ik heb meer dan twee jaar niet gewerkt. Kan ik dan nog wel geherregistreerd worden?’
Als u langer ziek bent, kan dat wel gevolgen hebben voor uw herregistratie. Neem dan tijdig contact op met de RGS.
De RGS is telefonisch bereikbaar op nummer 088 - 440 43 10 en per mail via herregistratie@fed.knmg.nl.
Nee, er kan geen verlenging van de termijn worden verkregen.
Bij zwangerschap en bevalling binnen de beoordelingsperiode wordt rekening gehouden met een (wettelijk) zwangerschaps- en bevallingsverlof van (maximaal) 16 weken. Dit betekent ten aanzien van de deskundigheidsbevordering dat het minimum vereiste aantal uren naar rato wordt verminderd.
In de betreffende periode van een jaar dat een zwangerschapsverlof valt, hoeft u dus niet 40 uur geaccrediteerde deskundigheidsbevordering, maar ten minste (16/52 x 40 = 12,30) 40 - 12,30 = 27,5 geaccrediteerde deskundigheidsbevordering aan te tonen.
Bij uw herregistratie aanvraag in MijnRGS kunt u zelf de datum aanvang zwangerschapsverlof en de datum einde zwangerschapsverlof aangeven.
Op de pagina Langdurige uitval en herregistratie leest u wat u kunt doen om uw (her)registratie als specialist of profielarts te behouden als u als gevolg van ziekte uw werk gedurende langere tijd niet kunt uitoefenen of niet kunt deelnemen aan de voor herregistratie verplichte activiteiten.
Als u met zwangerschapsverlof gaat, wordt uw herregistratiedatum niet opgeschoven. Wel gelden er aangepaste regels. Daarbij gaat de RGS uit van de wettelijke duur van het zwangerschaps- en bevallingsverlof van maximaal zestien weken (twintig weken bij een meerlingenzwangerschap).
Voor uw werkzaamheden kijkt de RGS naar het aantal uren dat u gemiddeld per week werkte in de gehele beoordelingsperiode buiten het zwangerschapsverlof. Dit gemiddelde wordt ook toegepast op de periode van uw zwangerschapsverlof.
Voor huisartsen geldt dat het minimumaantal vereiste diensturen naar rato wordt verminderd. Per zwangerschapsverlof van zestien weken betekent dat, dat u 15,38 uur minder aan diensturen hoeft te maken.
Voor deskundigheidsbevordering geldt normaal gesproken een minimumaantal vereiste uren van veertig per jaar. Bij zwangerschapsverlof wordt dit aantal verminderd naar rato van het aantal weken verlof. Bij zestien weken verlof komt dit neer op een vermindering van 16/52 x 40 = 12,30 uur. Afgerond hoeft u in de beoordelingsperiode dus twaalf uur minder aan deskundigheidsbevorderende activiteiten te doen. Dit geldt ook voor deelname aan intercollegiale toetsing voor sociaal geneeskundigen en externe kwaliteitsevaluatie voor huisartsen..
Wijziging van uw plannen aan het einde van uw carrière kan invloed hebben op de mogelijkheden voor herregistratie. Herregistratie vindt plaats voor een periode in de toekomst, voor een maximale periode van 5 jaar. Het kan zijn dat u aan het begin van een nieuwe periode denkt na afloop van die periode geen hernieuwing van uw registratie meer te willen. Dat kan. Let wel: als u zich in deze periode toch bedenkt en alsnog herregistratie aan wilt vragen, dan voldoet u mogelijk niet meer aan alle eisen hiervoor.
De herregistratie-eisen gelden voor alle specialisten. Wij maken hierop geen uitzonderingen. Bij een aanvraag tot herregistratie toetsen wij of aan deze herregistratie-eisen is voldaan in de 5 jaar voorafgaand aan de datum waarop uw inschrijving eindigt. Om voor enige herregistratie in aanmerking te komen moet u in ieder geval aan de volgende eisen hebben voldaan:
Gemiddeld 8 uur per week in 5 jaar werkzaam zijn geweest in uw specialisme (werkzaamheden buiten uw specialisme tellen hierbij niet mee. Zie daarvoor de herregistratie-eisen);
Voor huisartsen: het verrichten van avond-, nacht- of weekenddiensten;
Ten minste 100 uur deelname aan deskundigheidsbevorderende activiteiten.
Het is ook van belang dat u uw werkzaamheden in uw specialisme niet langer dan twee jaar onderbreekt.
Neemt u voor een passend advies contact met ons op. Telefoon 088 - 440 43 10, e-mail herregistratie@fed.knmg.nl
U staat voor de keuze of u wel of niet als specialist door wilt werken na uw pensioendatum. Voor uw herregistratie zijn er dan de volgende mogelijkheden:
U wilt doorwerken als specialist of de titel voorlopig behouden
U kiest ervoor gedeeltelijk aan de eisen voor herregistratie te voldoen. U komt dan mogelijk in aanmerking voor herregistratie voor minder dan vijf jaar.
U zorgt ervoor dat u geheel aan de eisen voor herregistratie voldoet. U komt dan voor herregistratie voor de maximale duur van vijf jaar in aanmerking. Let op: per 1 januari 2020 gelden er nieuwe eisen voor herregistratie. Lees meer over herregistreren.
Wij raden u aan om uw keuze om niet te herregistreren goed te overwegen.
Het komt met enige regelmaat voor dat specialisten spijt krijgen van de keuze om aan het eind van hun carrière geen herregistratie aan te vragen. Helaas is het dan soms niet meer mogelijk om in de resterende tijd van de herregistratieperiode nog aan de minimumeisen voor herregistratie te voldoen.
Heeft u vragen of wilt u een op uw situatie toegesneden advies? Mail uw vragen dan naar herregistratie@fed.knmg.nl
Als uw registratie in het RGS-register wordt beëindigd, wordt u uit het register verwijderd. U bent dan niet langer bevoegd om de bijbehorende titel te voeren en om de betreffende werkzaamheden te verrichten.
Nadat uw inschrijving in het RGS-register is beëindigd, meldt de RGS dit bij het BIG-register. De aantekening van uw registratie als specialist in het BIG-register wordt dan verwijderd. Die aantekening is dan ook online niet meer zichtbaar.
Wilt u als arts ingeschreven blijven staan in het BIG-register, dan moet u zelf bij het BIG-register een aanvraag indienen tot herregistratie als arts. U ontvangt daarover binnen enkele weken nadat uw registratie bij de RGS is beëindigd, een brief van het BIG-register. Als u op niet op deze brief reageert, eindigt uw inschrijving als arts. Meer informatie is te vinden op www.bigregister.nl/herregistratie.
Bent u in een van de registers van de RGS ingeschreven geweest, maar is uw inschrijving beëindigd? En wilt u opnieuw geregistreerd worden? Dan kunt u bij de RGS een aanvraag tot herintreding als specialist of profielarts indienen. Voorwaarde is dat u als arts bent ingeschreven in het BIG-register.
Bij de beoordeling van uw aanvraag kijkt de RGS naar de periode van vijf jaar voorafgaand aan het tijdstip van uw aanvraag.
Heeft u in die periode volledig aan de herregistratie-eisen voldaan, dan wordt u opnieuw geregistreerd. Heeft u niet volledig aan de herregistratie-eisen voldaan, dan kunt u een individueel scholingsprogramma volgen, waarna u alsnog kunt herintreden.
Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met de RGS.
De RGS is telefonisch bereikbaar op nummer 088 - 440 43 10 en via e-mail herregistratie@fed.knmg.nl
Ja, dat heeft gevolgen voor de ingangsdatum van uw herregistratie. Normaal gesproken start de nieuwe periode op de dag nadat uw eerdere registratie is verlopen (de expiratiedatum). Stopt u meer dan zes weken voor deze expiratiedatum met uw werkzaamheden? En bent u ook niet meer werkzaam op het moment dat uw herregistratie-aanvraag wordt beoordeeld? Dan gaat uw herregistratie in op de dag nadat u bent gestopt met uw werkzaamheden (uw laatste werkdag).
Voorbeeld:
De beoordelingsperiode voor uw herregistratie loopt van 1 januari 2012 tot 1 januari 2017. U heeft uw werkzaamheden per 1 juli 2016 beëindigd en u heeft daarna geen werkzaamheden meer in uw specialisme verricht. Uw herregistratie gaat daarom in op 1 juli 2016 (en niet op 1 januari 2017). Als u verder aan alle eisen voldoet wordt uw inschrijving hernieuwt voor de maximale duur van vijf jaar, van 1 juli 2016 tot 1 juli 2021. De beoordelingsperiode voor uw volgende herregistratie wordt dan 1 juli 2016 tot 1 juli 2021. Dit betekent dat bij uw volgende herregistratie-aanvraag gekeken wordt of u vanaf 1 juli 2021 aan de herregistratie-eisen heeft voldaan.