Dossier / bijgewerkt: 11 juni 2020
De kwaliteit van de medische zorg ligt in handen van artsen en andere zorgprofessionals die dagelijks zorg verlenen aan patiënten. Patiënten, burgers, en politiek moeten daarop kunnen vertrouwen. Dat geldt ook voor collega-artsen en andere zorgprofessionals. Artsen laten aan de hand van het dagelijks handelen zien dat zij dat vertrouwen waard zijn. Het gaat daarbij om ‘het geheel van waarden, gedragingen en verhoudingen met de samenleving dat het vertrouwen van mensen in artsen ondersteunt en rechtvaardigt’.
De kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg is goed, blijkt uit onderzoek. Volgens de Euro Health Consumer Index 2016 heeft Nederland voor het vijfde jaar op rij, het beste gezondheidszorgsysteem van Europa. Al sinds 2005 staat Nederland consistent in de top 3. Daar mogen we met zijn allen best trots op zijn.
Om de huidige kwaliteit te behouden én te verbeteren moet er continu worden geïnvesteerd in het optimaal laten functioneren van alle artsen in Nederland. Optimaal functioneren kenmerkt zich door voortdurend te werken aan verbetering van de competenties die de arts verkregen heeft tijdens de studie geneeskunde en tijdens de vervolgopleiding zoals gedefinieerd in de CanMEDS. Zodat een arts zich optimaal kan inzetten ten behoeve van de patiënt en de samenleving.
Artsen hebben zelf de verantwoordelijkheid om te zorgen dat zij optimaal kunnen functioneren. De omgeving van de arts is cruciaal om werken aan kwaliteitsverbeteringen, en daarmee ook aan optimaal functioneren, te stimuleren. Daarbij hoort ook dat men elkaar erop aanspreekt als er signalen zijn dat er (mogelijk) sprake is van minder optimaal functioneren, elkaar aanspoort tot verbeteren en elkaar daarbij helpen. Dat is een verantwoordelijkheid van alle artsen en in het belang van alle artsen en niet in de laatste plaats van patiënten. De KNMG zette een aantal tips en meer informatie rond het aanspreken van collega’s en links naar meer informatie op een rij.
Artsenfederatie KNMG ontwikkelde een basisdocument, waarbij dankbaar gebruik is gemaakt van het visiedocument Optimaal functioneren van medisch specialisten van de Federatie Medisch Specialisten (FMS). De FMS heeft een modelreglement mogelijk disfunctionerend medisch specialist. Voor de huisartsen is er het protocol vermeend disfunctioneren (LHV en InEen). Verenso heeft een modelprocedure disfunctioneren specialist ouderengeneeskunde. Deze gaan in op de wijze hoe met (vermeend) disfunctioneren van een arts moet worden omgegaan.