Wij zijn er speciaal voor artsen die kampen met problematisch gebruik van middelen, zoals alcohol, drugs of medicijnen. Ook kunnen we u helpen als u andere verslavingsproblemen hebt, zoals gok- of gameverslaving, of vragen hierover heeft.
> Lees de ervaringen van artsen en familieleden met ABS-artsen
ABS-artsen heeft een expertteam met bevlogen artsen die er zijn om u te helpen. Het zijn artsen die snappen hoe uw werkomgeving eruitziet met veel kennis van de dilemma’s waar artsen voor staan. Zij begrijpen ook hoe ingewikkeld het is voor een arts om patiënt te zijn.
Het expertteam van ABS-artsen luistert naar u zonder oordeel. Wij kunnen u begeleiden naar een goede behandeling, afgepast op uw situatie. Zodat u en uw dierbaren weer perspectief krijgen op de toekomst en uw patiënten weer voor honderd procent op u kunnen rekenen.
> Maak kennis met de medewerkers van ABS-artsen
Informatie die u met ons deelt over uw persoonlijke situatie en uw gezondheid, behandelen wij strikt vertrouwelijk. Deze informatie benutten wij om u goede hulp en ondersteuning te bieden, op uw verzoek en zoals voorgeschreven door de Wet Bescherming Persoonsgegevens en WGBO.
Lees meer
Michael Kaufmann, oprichter, van het Physician Health Program Ontario, het hulpprogramma waarop ABS-artsen gebaseerd is, vertelt over de goede resultaten van specifieke hulpprogramma’s voor artsen en andere zorgverleners.
ABS-artsen is een hulpprogramma van de KNMG.; als artsen horen we er voor elkaar te zijn en willen we voorkomen dat onze (collega-)artsen en patiënten schade oplopen. Verslaving komt ook voor onder artsen. Artsen zijn van grote maatschappelijke waarde. Daarom vindt de KNMG het van groot belang om artsen met deze problemen te helpen. Artsen die structureel teveel alcohol of middelen gebruiken, leiden een leven dat gevaarlijk is voor hun gezondheid. Als zij hun probleem niet tijdig onderkennen en niet adequaat worden behandeld, lopen hun patiënten ook risico’s. Het is belangrijk om dit voor te zijn. De afkorting in ABS-artsen staat voor abstinentie (onthouding van verslavende middelen).
Artsen die u voorgingen, bewijzen het succes van deelname aan een monitoringprogamma; een strikt programma, waarbij regelmatig laboratoriumonderzoeken worden uitgevoerd en artsen steun krijgen uit verschillende hoeken. Na een regulier behandel- en nazorgtraject voor verslaving hebben deelnemers 40 tot 60% kans op terugval in de eerste zes maanden. Artsen die deelnemen aan een monitoringprogramma hebben slechts 19% kans op terugval. Bijna 80% is na vijf jaar nog steeds werkzaam als arts.[1]
ABS-artsen zet zich ook in om problematisch middelengebruik onder artsen te voorkómen. Het expertteam van ABS-artsen geeft presentaties en lezingen, ook op verzoek. We ontwikkelen voorlichtingsmateriaal om de risico’s op verslaving onder de aandacht te brengen van studenten, aios en artsen. Heeft uw instelling, vakgroep/maatschap, HAGRO of ander samenwerkingsverband behoefte aan advies of interesse in meer informatie, bel dan met ABS-artsen op 0900-0168 of mail naar info@abs-artsen.nl.
In Nederland zijn geen gegevens beschikbaar over problematisch middelengebruik onder dokters. Als wordt uitgegaan van Amerikaanse en Canadese cijfers, zijn er slechts prevalentiecijfers beschikbaar. Deze cijfers geven aan hoeveel procent van de mensen de kans lopen om eenmaal in hun leven te maken te krijgen met overmatig middelengebruik. Deze cijfers zeggen zodoende niets over het werkelijk aantal verslaafden. In de Verenigde Staten en Canada ligt de prevalentie op 12,6% in de algemene bevolking en op 15,4% bij artsen. [2] [3] Deze Noord-Amerikaanse populatie is socio-demografisch gezien vergelijkbaar met de Nederlandse populatie. Vandaar dat we ervan uit mogen gaan dat deze cijfers ook toepasbaar zijn op de Nederlandse situatie.
[1] McLellan AT, Skipper GS, Campbell M, DuPont RL. Five year outcomes in a cohort study of physicians treated for substance use disorders in the United States. BMJ 2008;337:a2038 doi:10.1136/bmj.
[2] Oreskovich MR, Shanafelt T, Dyrbye LN, Tan L, Sotile W, Satele D, et al. The prevalence of substance use disorders in American physicians. Am J Addict. 2015;24(1):30-8.
[3] SAMSHA. Results from the 2010 National Survey on Drug Use and Health: Vol. I. Summary of national findings. Rockville, MD: SAMSHA (Substance Abuse and Mental Health Services Administration); 2011.