“Met en door mijn verslaving zag ik door de bomen het bos niet meer. ABS-artsen heeft me de weg gewezen in het oerwoud van behandelaars, IGJ en juristen.”
“Toen ik de artikelen las van ABS-artsen dacht ik: Aha, zij begrijpen wat het is om als arts in de lastige patiëntenrol te zitten.”
“Als arts was ik al jaren in een worsteling met alcohol verwikkeld. Ik had al een paar behandelingen achter de rug, maar het lukte me niet op eigen kracht van de alcohol af te blijven. Samen met ABS-artsen kwam ik er door middel van verkennende en diagnostische gesprekken achter dat ik niet goed herstelde, door een deels onbehandelde verslaving aan drugs en medicijnen en een onderliggende persoonlijkheidsstoornis. Dankzij een aanvullende verslavings- en psychotherapiebehandeling, de steun van het ziekenhuis waar ik nu weer werk en de bedrijfsarts lukt het me nu wél om nuchter te blijven. Het leven lacht me weer toe en ik heb mijn gevoel van eigenwaarde weer terug.”
“ABS-artsen heeft de drempel verlaagd om iets aan een lang-bestaand probleem te doen, ik zie nu de horizon weer.”
“Mede dankzij ABS-artsen en de bedrijfsarts werk ik nu weer en ben ik abstinent, iets wat me op eigen kracht niet gelukt was.”
“Ik vond het hartverwarmend dat ABS-artsen geen veroordelende houding had, maar juist empathisch en toch zakelijk aanwezig was.”
“ABS-artsen heeft ons het duwtje in de rug gegeven wat we als familie nodig hadden om de impasse te doorbreken.”
Wanneer is er sprake van problematisch middelengebruik of verslaving? En hoe zou u hierop reageren? Onderstaande casussen geven voorbeelden van artsen (in opleiding) die worstelen met afhankelijkheid aan middelen of gedragingen. Ook leest u de verschillende perspectieven van hun collega’s en naasten op de situatie. Elke casus bevat vragen die uitnodigen tot een reflectief (groeps)gesprek over middelengebruik en verslaving onder artsen.